Νέος πρόεδρος ΙΓΕ ο Νικόλαος Θυμάκης.

Παρουσίαση του νέο Δ.Σ.

 

Νέο Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γεωπωνικών Επιστημών (ΙΓΕ) με πρόεδρο τον γεωπόνο Νικόλαο Θυμάκη παρουσιάστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο ΥπΑΑΤ. Τους στόχους της νέας διοίκησης παρουσίασε ο νέος πρόεδρος του ΙΓΕ, δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και υποδομών του Ινστιτούτου, στην επέκταση των γνωστικών αντικειμένων των μαθημάτων με σκοπό την προσέλκυση νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα, καθώς και καινοτόμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για το ευρύ κοινό.

 

Ο νέος πρόεδρος του ΙΓΕ Νίκος Θυμάκης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

τα μέλη του νέου ΔΣ του ΙΓΕ είναι τα εξής:

Πρόεδρος: Θυμάκης Νικόλαος, Γεωπόνος ΓΠΑ, Σύμβουλος Πρασίνου Ι.Θ.Σ. Χάλκης (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Επικεφαλής Ομάδας για τον Ελληνικό Κήπο (Συνέργεια HELLENIC GARDEN TEAM), Υπεύθυνος ευρωπαϊκών προγραμμάτων Δήμου Αμαρουσίου.

Αντιπρόεδρος: Κόκκαλης Αλέξανδρος, Δημοσιογράφος, Ακτιβιστής

 

Τακτικά Μέλη

Χατζής Νικόλαος, Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες ΕΜΠ, Ιδιοκτήτης εταιρείας παραγωγής software.

Έξαρχος Βασίλειος, Τραπεζικός

Κεφαλογιάννη Λουκία, Ιδιωτική υπάλληλος, Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αττικής

Σακελλαρίου Ευφροσύνη, Συνταξιούχος ΔΕΗ, Καθηγήτρια Μουσικής

Τσιπουράκης Στέφανος, Ιατρός, Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου

 

Αναπληρωματικά Μέλη

Αναγνώστου Μαρία, Επικοινωνία και Δημ. Σχέσεις ΑΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Σπαντιδάκη Ελευθερία, Ανθοκομία ΑΤΕΙ Ηπείρου, Αρχιτεκτονική Τοπίου MA Newcastle Upon Time

Καλαντζής Αναστάσιος, Γεωπόνος ΓΠΑ, Msc HR ΕΚΠ, Ανθοπαραγωγός, Αντιπρόεδρος ΕΣΕΕΦΥ

Μεταξάς Κωνσταντίνος, Μεταλλειολόγος Μηχ. ΕΜΠ, Msc Διοίκηση Βιομηχανικών Επιχειρήσεων, Ανθοπαραγωγός, Μέλος ΣΥΝΦΑΤ

Ρεπούτσικα Γεωργία, Οικονομολόγος ΜΒΑ ΠΑΠΕΙ, Υποψήφια Διδάκτωρ, Υπάλληλος Υπουργείου Οικονομικών

 

Ο ΝΙΚΟΣ ΘΥΜΑΚΗΣ

 

Μήνυμα νέου Προέδρου Ι.Γ.Ε. Νικολάου Θυμάκη επί τη αναλήψει των καθηκόντων του.

«Αν έχεις έναν κήπο και μία βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται» (Κικέρων)

Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) που βρίσκεται στο Κτήμα Συγγρού, στην πραγματικότητα είναι ένα «μικρό πρακτικό Πανεπιστήμιο» με απόληξη στην κοινωνία του Πρασίνου, της Ανθοκομίας και των Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων με βάση της αρχές της Αρχιτεκτονικής Τοπίου, της Οικολογικής Διαχείρισης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στόχος μας είναι να εξελιχθεί στο Διοικητικό Κέντρο της δια βίου Πρακτικής Αγροτικής Εκπαίδευσης της χώρας καθώς και σε χώρο επιμόρφωσης ειδικών σε θέματα που αφορούν ευρύτερα τις εξελίξεις στην «έξυπνη» γεωργία και τη νέα ΚΑΠ που δίνει έμφαση στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.

Αυτό ήταν και το όραμα της δωρήτριας, Ιφιγένειας Συγγρού. Να καλλιεργείται ο «σπόρος» της γνώσης και να καρπίζει υπέρ της πατρίδας μας και των πολιτών της. Μέσω εθελοντικών δράσεων και φοιτητικών πρακτικών με Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια συναφών αντικειμένων, ακόμα και με Erasmus, εξασφαλίζουμε μέλλον, γνώση, διασυνδέσεις και «χέρια». Όλα αυτά, είναι απαραίτητα για να υλοποιηθεί μέρος του Σχεδίου Δράσεως που έχουμε προτείνει, με βιώσιμο και εφικτό τρόπο. Σε στενή συνέργεια με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπου ανήκουμε, τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους Αμαρουσίου και Κηφισιάς, προχωράμε σε αναβάθμιση του Κτήματος Συγγρού προς όφελος των πολιτών. Ιδιαίτερη αναφορά θα θέλαμε να κάνουμε στο θέμα της διαχείρισης του Δάσους και της Πολιτικής Προστασίας, όπου με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τον ΣΠΑΠ και τους εθελοντές που έχουν αποδείξει ότι αγαπούν το Κτήμα έμπρακτα, κινούμαστε μεθοδικά για τη θωράκιση του σημαντικού αυτού πνεύμονα πρασίνου, σε μία εποχή που όλοι προσανατολιζόμαστε στην ανάσχεση της Κλιματικής Αλλαγής και την προστασία του Τοπίου.

Ο κορμός των παραδοσιακών μαθημάτων παραμένει ως έχει, ενώ προσαρμόζουμε νέα αντικείμενα με βάση τις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ, που αφορούν σε νέους ανθρώπους που θα ασχοληθούν επιχειρηματικά με τον πρωτογενή τομέα, όπως οικονομοτεχνικά μαθήματα, στρατηγικό management κ.λπ., αλλά και καινοτόμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για το ευρύ κοινό, όλων των ηλικιών, που θα αποτελέσουν πρότυπο για το πώς μέσα στη Φύση, τον Κήπο, τον Αγρό, λειτουργούμε καθημερινά και αποκτούμε δεξιότητες προς το ευ ζην σε πνευματικό και σωματικό επίπεδο. Η αναβάθμιση των υποδομών και του καλλιεργημένου τμήματος του Κτήματος, είναι ξεκάθαρα προτεραιότητα προκειμένου και να έρθουν έσοδα και να λειτουργεί εύρυθμα ο χώρος για την κοινωνία των πολιτών. Κατευθύνουμε το Κτήμα στη μορφή «Αγρόκτημα Πόλης», κρατώντας τον χαρακτήρα του και παίρνοντας καλές πρακτικές και παραδείγματα (π.χ. Αμερικανική Γεωργική Σχολή) ενώ ως προς τη λογική του «Ελεύθερου Πάρκου», τις όποιες καλές πρακτικές στο σχεδιασμό, τη διαχείριση και τη συμμετοχή των ΟΤΑ και της κοινωνίας των πολιτών όπως σε Πάρκο Τρίτση, Εθνικό Κήπο, Πάρκο ΚΠΙΣΝ, Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων, το Πάρκο «Κιόσκι» και το Άλσος Αγ. Νικολάου Νάουσας καθώς και το Άλσος Κηφισιάς. Κινούμαστε δηλαδή στη λογική του Estate Management / Park Management, ακριβώς όπως έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση για το Τατόι, με ΣΔΙΤ, Κοινωνική Οικονομία και κάθε μορφή εφικτής συνέργειας προς όφελος του ΙΓΕ και των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, με δεδομένο ότι το Κτήμα υπηρετεί την εκπαίδευση και έχει ευρύτερο «παιδευτικό – κοινωνικό» ρόλο και προκειμένου να έχει έσοδα από δράσεις, προγράμματα (Εθνικά και Ευρωπαϊκά) και χορηγίες, εισηγηθήκαμε και προχωράμε σε υλοποίηση σχεδίου δράσεως για τα επόμενα χρόνια πιστεύοντας πάντα στην αρχή της Συνέργειας. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει εξαιρετική σύνθεση, με ειδικότητες που διεπιστημονικά και πρακτικά θα δημιουργήσουν τον πυρήνα εργασίας για το ΙΓΕ, καλύπτουν μετά από πολύ καιρό την τοπική κοινωνία και προέρχονται κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα.

 

Δείτε το βιογραφικό του νέου προέδρου του ΙΓΕ Νικου Θυμάκη.

 

Νίκος Θυμάκης