Ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα είναι ο πιο συχνός τρόπος δημιουργίας νέων φυτών τριανταφυλλιάς. Είναι αρκετά απλός με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.
Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε εύκολα και ανέξοδα τις αγαπημένες μας τριανταφυλλιές από κομμάτια βλαστών τα οποία κόβουμε από μητρικά φυτά τριανταφυλλιάς. Έτσι, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά τριανταφυλλιάς πανομοιότυπα με τα μητρικά φυτά.
Πότε είναι η καλύτερη εποχή για να δημιουργήσουμε τριανταφυλλιές από μοσχεύματα;
Η καλύτερη περίοδος συλλογής των μοσχευμάτων είναι κατά τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο που κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές μας.
Τα ξυλοποιημένα μοσχεύματα που παίρνουμε από τα μητρικά φυτά τριανταφυλλιάς χρειάζονται τρεις με πέντε μήνες για να βγάλουν νέες ρίζες. Εάν θέλουμε πιο σύντομα να ριζώσουν τα νέα φυτά τριανταφυλλιάς μπορούμε να κόψουμε ημιξυλώδη μοσχεύματα από τα μητρικά φυτά στο τέλος του καλοκαιριού μέχρι και το τέλος του φθινοπώρου.
Ένα ερώτημα επίσης, είναι εάν μπορούν να πολλαπλασιαστούν με μοσχεύματα όλα τα είδη τριανταφυλλιάς. Όλα τα είδη τριανταφυλλιάς όπως τα υβρίδια τσαγιού, τα floribunda, οι αναρριχώμενες ή οι αναρριχώμενες ποικιλίες μπορούν να πολλαπλασιαστούν με αυτό τον τρόπο.
Πρέπει να προσέξουμε κατά τη συλλογή των μοσχευμάτων θα πάρουμε τμήματα αποκλειστικά από υγιείς βλαστούς χωρίς προσβολές εντόμων και άλλων ασθενειών.
Προστατεύουμε τα χέρια μας φορώντας χοντρά γάντια.
Βήμα-βήμα: Μοσχεύματα τριανταφυλλιάς κατά το φθινόπωρο από ημι-ξυλωποιημενους βλαστούς.
- Επιλέγουμε βλαστούς που έχουνε ανθίσει και έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία τους και έχουν πάχους περίπου ένα με 1,5 εκατοστό.
- Κόβουμε το βλαστό περίπου ένα εκατοστό κάτω από την 3η έως την 5η πεντάδα φύλλων.
- Το ιδανικό μήκος των βλαστών για μοσχεύματα είναι περίπου 15 με 20 εκατοστά.
- Αφαιρούμε όλες τις πεντάδες φίλων εκτός από την πάνω πάνω. Επιπλέον αφαιρούμε όλα τα αγκάθια.
- Χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας για μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.
- Τοποθετούμε το μόσχευμα μέσα στο εδαφικό μείγμα έτσι ώστε να υπάρχουν δύο με τρία μάτια εντός του εδάφους.
Τι χώμα να χρησιμοποιήσουμε για το υπόστρωμα που θα βάλουμε τα μοσχεύματα της τριανταφυλλιάς ώστε να ριζώσουν;
Το μείγμα χώματος που χρησιμοποιούμε ώστε να ριζοβολήσουν τα μοσχεύματα της τριανταφυλλιάς δεν χρειάζονται οργανική ουσία.
Έτσι επιλέγουμε να προσθέσουμε άμμο μαζί με φυτόχωμα εξωτερικού χώρου σε αναλογία 1 προς 4 δηλαδή ένα μέρος άμμο και τρία μέρη χώμα. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε και παραπάνω περλίτη από αυτόν που περιέχει το φυτόχωμα.
Με αυτό την αναλογία το εδαφικό μείγμα θα στραγγίζει καλά και δεν θα υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν τα μοσχεύματα.
Μπορούμε να τοποθετήσουμε γύρω από τα μοσχεύματα μία σακούλα με δυο-τρεις τρύπες ή ένα μισό μπουκάλι από νερό. Αφαιρούμε τη σακούλα μόλις δούμε ότι έχει βγει νέα βλάστηση στα μοσχεύματα.
Η γλάστρα με τα μοσχεύματα πρέπει να τοποθετείται σε προστατευμένα σημεία χωρίς πολύ ήλιο αλλά ούτε και χωρίς καθόλου και σε θερμοκρασίες από 15 έως 25 βαθμούς κελσίου.
Το πότισμα της γλάστρας με τα μοσχεύματα πρέπει να είναι τόσο ώστε να διατηρείται υγρό το έδαφος. Υπερβολικό πότισμα μπορεί να χαλάσει τα μοσχεύματα.
Διαβάστε επίσης:
- Τριανταφυλλιά: φύτευση, κλάδεμα, πολλαπλασιασμός
- Η τριανταφυλλιά στο πέρασμα της ιστορίας
- 8 tips για την τριανταφυλλιά
- Εκατοντάφυλλη τριανταφυλλιά ή τριανταφυλλιά της Δαμασκού
- Κηλίδες “φάντασμα” σε τριαντάφυλλο
- Ωΐδιο της τριανταφυλλιάς
- Το έλκος κλαδέματος ή εμβολιασμού της τριανταφυλλιάς
- Πότε γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς
Leave A Comment