Home / ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ / Ποια υλικά βάζουμε στο κόμποστ;
compost

Ποια υλικά βάζουμε στο κόμποστ;

Υλικά / υπολείμματα τροφών που ρίχνουμε στο κόμποστ

  • Όλα τα τμήματα λαχανικών και φρούτων (ακόμα και πολτοποιημένα)
  • Δημητριακά
  • Όσπρια και ρύζι (ωμά ή μαγειρεμένα)
  • Κατακάθια και φίλτρα καφέ
  • φακελάκια τσαγιού
  • Τρόφιμα και μπαχαρικά που έχουν λήξει
  • Τσόφλια αυγών και ξηρών καρπών
  • Χαρτί κουζίνας
  • Υπολείμματα κοπής χλοοταπήτων
  • Φύλλα
  • Κλαδιά και φλοιοί θάμνων και δέντρων
  • Ρίζες
  • Μαραμένα άνθη
  • Πριονίδια
  • Κοπριά φυτοφάγων ζώων

 

Υλικά / υπολείμματα τροφών που δεν βάζουμε στο κόμποστ

  • Κρέας ή υπολείμματα από κρέας όπως λίπος, κόκαλα και πέτσες
  • Ψάρια
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γιαούρτι, βούτυρο, κρέμες)
  • Λάδι και λίπος (και μαγειρεμένα φαγητά με λάδι)
  • Αυγά (εκτός από τα τσόφλια)
  • Χημικά προϊόντα καθαρισμού
  • Υλικά ανακύκλωσης (πλαστικά, μεταλλικά, αλουμινόχαρτο, γυαλιά)
  • Ιλουστρασιόν και χρωματιστά χαρτιά
  • Υφάσματα
  • Βρεφικές πάνες και είδη ατομικής υγιεινής
  • Στάχτη
  • Επεξεργασμένη ξυλεία
  • Προσβεβλημένα φυτά
  • Κοπριά σαρκοφάγων ζώων

 

«καφέ» και «Πράσινα» υλικά

Τα υλικά που κομποστοποιούνται χωρίζονται σε «καφέ» ή ξερά και σε «πράσινα» ή φρέσκα. Ο διαχωρισμός αυτός γίνεται βάση της περιεκτικότητας των υλικών σε άνθρακα (C) και άζωτο (Ν). Η σωστή αναλογία C/N, ή «καφέ» προς «πράσινων» υλικών εξασφαλίζει τη σωστή ανάπτυξη και δράση των μικροοργανισμών. Όταν αυτοί οι οργανισμοί αναπτύσσονται σωστά η διαδικασία της κομποστοποίησης παραμένει άοσμη. Τα «καφέ» υλικά έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άνθρακα και αργούν να αποδομηθούν. Τα «πράσινα» υλικά είναι πλούσια σε άζωτο και αποδομούνται γρήγορα. Όταν η κομποστοποίηση γίνεται σε κάδους, η αναλογία «καφέ»/ «πράσινων» υλικών ορίζεται από τον κατασκευαστή. Στους αυτοσχέδιους σωρούς ή στους κάδους που ο κατασκευαστής δεν αναφέρει την κατάλληλη αναλογία, προτείνεται να τοποθετούνται 2-3,5 μέρη «καφέ» υλικών για κάθε μέρος «πράσινων».

«Καφέ» ή ξερά υλικά: ξερά φύλλα, άχυρα, πριονίδι, κλαδιά, ρίζες, ξερό γρασίδι, τσόφλια αυγών και ξηρών καρπών, φακελάκια τσαγιού

«Πράσινα» ή φρέσκα υλικά: απορρίμματα κουζίνας, πράσινα φύλλα, βλαστοί, φρεσκοκομμένο γρασίδι, λαχανικά και φρούτα, κατακάθι καφέ, κοπριά

Το μυστικό της κομποστοποίησης βρίσκεται στη σωστή αναλογία «καφέ» και «πράσινων» υλικών και στις σωστές συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας και αερισμού. Τα «καφέ» υλικά έχουν λιγότερη υγρασία από τα «πράσινα».

 

Υγρασία: σημαντικός παράγοντας για την κομποστοποίηση

Η υγρασία τόσο στους κάδους όσο και στο εσωτερικό των σωρών πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 40-60%. Η μέτρηση της υγρασίας μπορεί να γίνει εύκολα με ένα υγρασιόμετρο ή πιο πρακτικά, σφίγγοντας λίγο από το μείγμα στη χούφτα του χεριού. Αν βγουν λίγες σταγόνες υγρού, το μείγμα έχει την ιδανική υγρασία.

Αν χρειάζεται επιπλέον υγρασία καταβρέχεται ο σωρός και ανακατεύεται καλά. Στους κάδους καταβρέχονται τα «πράσινα» υλικά πριν προστεθούν στον κάδο.

Αν το μείγμα έχει πολύ υγρασία προστίθενται περισσότερα ξερά υλικά, ενώ τα φρέσκα «πράσινα» πριν προστεθούν στο σωρό ή τον κάδο, αφήνονται να ξεραθούν ώστε να χάσουν μέρος της υγρασίας τους.

 

Επίπεδο υγρασίας ορισμένων υλικών κομποστοποίησης:

  • Υπολείμματα φρούτων (φλούδες και κουκούτσια): Μέτρια έως υψηλή υγρασία
  • Υπολείμματα λαχανικών: Πολύ υψηλή υγρασία
  • Κατακάθι καφέ: Μέτρια υγρασία
  • Απορρίμματα κουζίνας: Πολύ υψηλή υγρασία
  • Απορρίμματα κήπου: Μέτρια έως καλή υγρασία
  • Φλοιοί δέντρων: Πολύ χαμηλή υγρασία
  • Υπολείμματα κοπής χλοοταπήτων: Πολύ υψηλή υγρασία
  • Φύλλα: Μέτρια έως πολύ χαμηλή υγρασία
  • Κλαδέματα: Πολύ χαμηλή υγρασία
  • Πριονίδι: Μέτρια έως πολύ χαμηλή υγρασία

 

Δείτε τους διαθέσιμους κομποστοποιητές κήπου στο e-gardenshop.gr

 

Αφήστε το μήνυμα σας