Πολύ συχνά στη λεμονιά εμφανίζονται πάνω στο δέντρο παραμορφωμένα λεμόνια όπως φαίνονται και στην φωτογραφία. Οι καρποί ενώ δείχνει ότι αναπτύσσονται κανονικά ξαφνικά αρχίζουν να εμφανίζουν ανομοιόμορφη ανάπτυξη που εξελίσσεται σε παραμόρφωση του καρπού. Στο τέλος το παραμορφωμένο λεμόνι είναι ακατάλληλο για κατανάλωση. Το πρόβλημα στη λεμονιά οφείλετε στην προσβολή από το άκαρι Eriophyes sheldoni που ονομάζεται παραμορφωτικό άκαρι λεμονιάς ή εσπεριδοειδών.
Παρατηρείται συνήθως στη λεμονιά και σπανιότερα σε πορτοκάλια, μανταρινιά, περγαμόντο. Είναι ζημιά που δεν δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή καθώς οι παραμορφωμένοι καρποί είναι πολύ λίγοι σε σχέση με την παραγωγή. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1937 σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην Καλιφόρνια.
Βιολογικός κύκλος του Eriophyes sheldoni
Από ωό μέχρι να γίνει ακμαίο το άκαρι χρειάζεται 10-35 μέρες ανάπτυξης, ανάλογα την εποχή. Το καλοκαίρι κάνει περίπου 10 ημέρες ενώ το χειμώνα περίπου χρειάζεται 1 μήνα για να γίνει ακμαίο. Το παραμορφωτικό άκαρι ζει στους οφθαλμούς της λεμονιάς όπου γεννά εκεί τα ωά του. Ένας οφθαλμός λεμονιάς μπορεί να βρεθούν και 200 άτομα. Από μέσα Ιουλίου έως και μέσα Σεπτεμβρίου συμβαίνει η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ανάπτυξη του Eriophyes sheldoni.
Το παραμορφωτικό άκαρι στη λεμονιά ευνοείται από τις μεσαίες θερμοκρασίες και την υψηλή σχετική υγρασία. Την άνοιξη κατά τους μήνες Απρίλιο – Μάιο, άτομα του ακάρεος μεταναστεύουν σε νέους ανθοφόρους και καρποφόρους οφθαλμούς στη λεμονιά. Προσβεβλημένοι ανθοφόροι οφθαλμοί δίνουν μικρούς και παραμορφωμένους οφθαλμούς.
Η μετάδοση των ατόμων από δένδρο σε δένδρο γίνεται συνήθως με τον αέρα και με τα εργαλεία κλαδέματος.
Αντιμετώπιση παραμορφωτικού ακάρεος σε λεμονιά
Στα πλαίσια της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των ακάρεων γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών και συνιστάται επέμβαση με κάποιο ακαρεοκτόνο σκεύασμα στις περιπτώσεις που ο πληθυσμός του παραμορφωτικού ακάρεoς έχει ξεπεράσει ένα όριο, όπου όταν από το 10% των δέντρων που γίνεται η δειγματοληψία το 30% των οφθαλμών έχει μορφές κινητών ακάρεων. Στον κήπο συνήθως δεν συνίσταται χρήση ακαρεοκτόνου σκευάσματος. Το παραμορφωτικό άκαρι δεν προκαλεί εκτεταμένη ζημιά στη λεμονιά και σημαντική απώλεια καρπών.
Leave A Comment