Μοσχομπίζελο, αναρριχώμενο φυτό για φράχτη

Το μοσχομπίζελο (Lathyrus odoratus, Fabaceae) είναι γένος πολυετών και ετήσιων αναρριχώμενων φυτών με καταγωγή από τη νότια ανατολική Μεσόγειο την Ιταλία, τη νότια Γαλλία και από την Ελλάδα.

 

 

Πρώτοι στην Αγγλία διαμόρφωσαν από τις αρχικές αναρριχώμενες ποικιλίες, νέες αρωματικές ποικιλίες, με θαμνώδη ανάπτυξη χωρίς στήριξη, με ύψος από 70 – 180 cm, ειδικές για χρήση στην κηποτεχνία. Στην Ελλάδα η Lathyrus odoratus είναι η κατ’ εξοχήν καλλιεργούμενη ποικιλία.

Βοτανική ταξινόμηση: Το μοσχομπίζελο Lathyrus odoratus είναι γένος με πάνω από τριάντα πολυετή και ετήσια αρωματικά αναρριχώμενα φυτά, και ανήκει στην οικογένεια Fabaceae.

Καταγωγή: Κατάγεται από τη νότια ανατολική Μεσόγειο την Ιταλία, τη νότια Γαλλία και από την Ελλάδα.

Κοινά ονόματα: Μοσχομπίζελο – αρωματικό μπιζέλι.

Τοξικότητα: Δεν είναι τοξικό φυτό για τα κατοικίδια

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά του Μοσχομπίζελου

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι ετήσιο αναρριχώμενο ή ορθόκλαδο φυτό με ύψος από 60 – 180 cm και πλάτος 40 -80 cm.

Φύλλα: Τα φύλλα είναι γκριζοπράσινα, ωοειδή μήκους 5-7cm, ορισμένα έχουν διαμορφωθεί σε έλικες για την αναρρίχηση του φυτού.

Άνθη: Τα άνθη του φυτού είναι μεγάλα, αρωματικά, έχουν σχήμα πεταλούδας και φύονται πολλά μαζί σε ομάδες.

Ρίζες: Δημιουργεί πλούσιο και βαθύ ριζικό σύστημα.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης του μοσχομπίζελου

Συμβουλές για το χώμα: Είναι σκληρό φυτό, αγαπά όμως τα πλούσια σε οργανική ουσία και πολύ καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Είναι φυτό που αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.
Αποστάσεις φύτευσης: Οι αποστάσεις φύτευσης σε αναρριχώμενες ποικιλίες είναι 50 – 60 cm. Οι θαμνώδης ποικιλίες 30 -50cm.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε ηλιόλουστα και λιγότερο σε μέτριο ηλιακό φως.

Θερμοκρασία: Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού (0 έως 40 βαθμούς Κελσίου) .

 

Φροντίδες που χρειάζεται το μοσχομπίζελο

Πότισμα: Είναι φυτό που θέλει υγρασία αλλά και καλή αποστράγγιση. Δεν αντέχει εδάφη που νεροκρατούν και έχουν μόνιμη υγρασία. Το Μοσχομπίζελο χρειάζεται κανονικό πότισμα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ιδανικό πότισμα γίνεται με σταγόνες, συνήθως δύο φορές την εβδομάδα την άνοιξη και μέρα παρά μέρα το καλοκαίρι.

Λίπασμα: Είναι από τα φυτά που έχει ανάγκη αρκετό λίπασμα και προσθήκη κόμποστ. Χορηγούμε ειδικό οργανικό λίπασμα για ανθοφόρα (1-2 φορές το μήνα από Απρίλιο μέχρι Αύγουστο). Επίσης καλό είναι να προσθέτουμε συχνά κόμποστ, όταν το φυτεύουμε, την άνοιξη αλλά και το καλοκαίρι.

 

Κλάδεμα και περιποίηση στο μοσχομπίζελο

Το Μοσχομπίζελο δεν χρειάζεται κλάδεμα. Θέλει αφαίρεση των ξερών φυλλωμάτων και καθαρισμό από τα υπέρ ώριμα άνθη.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στο μοσχομπίζελο

Το Μοσχομπίζελο πολλαπλασιάζεται με σπόρους οι οποίοι σπέρνονται αρχές Μαρτίου και σε θερμοκρασία από13 -18 βαθμούς κελσίου. Καλό είναι να μουλιάσουμε για ένα εικοσιτετράωρο τους σπόρους πριν τη σπορά. Το φυτό βλαστάνει μετά από 5– 8 εβδομάδες. Επίσης πολλαπλασιάζεται και με σπόρους του προηγούμενου έτους που έχουν πέσει στο έδαφος. (Σπόροι μοσχομπίζελου | E-gardenshop.gr)

 

Ασθένειες και έντομα: Είναι ανθεκτικό φυτό που προσελκύει τα έντομα πεταλούδες και Μέλισσες. Η πιο συχνή προσβολή είναι από μελίγκρα και από τετράνυχο.

 

Φυτεύουμε μοσχομπίζελο στον κήπο

Οι αναρριχώμενες ποικιλίες χρησιμοποιούνται για κάλυψη συρματοπλεγμάτων ή για κάλυψη ακαλαίσθητων επιφανειών με την κατάλληλη υποστήριξη, σε πέργκολες κοντά σε καθιστικούς χώρους λόγω του αρώματος των ανθέων τους και αλλού. Οι θαμνώδεις χρησιμοποιούνται σε φυτικούς φράκτες, σε συστάδες φυτών σε περίοπτα σημεία του κήπου κ.λ.π.

 

Διαβάστε επίσης: