Μονστέρα, ξεχωριστό φυτό εσωτερικού χώρου

Αφιέρωμα στα φυτά εσωτερικού χώρου

 

Η μονστέρα τα τελευταία χρόνια είναι από τα πιο αγαπημένα φυτά για τη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων. Οι διακοσμητές προτείνουν και χρησιμοποιούν τη μονστέρα τόσο για ιδιωτικούς όσο και για επαγγελματικούς χώρους. Σαν διακοσμητικό φυτό η μονστέρα προσθέτει μια θεατρικότητα στο χώρο. Τόσο τα μεγάλα της φύλλα όσο και η εξίσου μεγάλη ανάπτυξή της αποτελούν εστιακό σημείο σε κάθε χώρο. Επίσης η μονστέρα είναι από τα φυτά που επιλέγονται για διακοσμήσεις με εξωτικό, τροπικό ύφος.

Η μονστέρα στο εξωτερικό είναι γνωστή και με το όνομα «Ελβετικό τυρί» εξαιτίας των τρυπών που εμφανίζουν τα φύλλα. Πολλοί αποδίδουν το όνομά της στη λατινική λέξη «Monstrum» που σημαίνει τέρας και θεωρούν πως της αποδόθηκε εξαιτίας της εμφάνισης των φύλλων της. Η αλήθεια είναι ότι τα φύλλα της μονστέρας είναι χαρακτηριστικά και της δίνουν ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία. Είναι μεγάλα (μπορεί να φτάσουν σε ύψος τα 90 cm και σε πλάτος τα 75 cm) και έχουν δερματώδη υφή και σκούρο πράσινο χρώμα. Όταν είναι μικρά, είναι ενιαία και έχουν σχήμα καρδιάς. Τις τρύπες αρχίζουν να τις διαμορφώνουν καθώς μεγαλώνουν και συνήθως όταν φτάσουν σε ηλικία δύο –τριών ετών.

 

Καταγωγή και ανάπτυξη του φυτού μονστέρα

Η μονστέρα είναι αειθαλές φυτό των τροπικών περιοχών της Αμερικής. Φαντάζει παράξενο αλλά στις περιοχές αυτές αναρριχάται πάνω σε δέντρα και βράχους, σε ύψος που μπορεί να φτάσει και τα 20 μέτρα. Για να αναρριχηθεί η μονστέρα χρησιμοποιεί τις εναέριες ρίζες της που είναι ιδιαίτερα σαρκώδεις. Με τις ίδιες ρίζες αγκιστρώνεται και στο έδαφος.

Στο φυσικό της περιβάλλον η μονστέρα δημιουργεί μεγάλα άνθη με τη μορφή σπάδικα (σαν του ανθούριου). Σαν φυτό εσωτερικού χώρου η μονστέρα είναι πολύ σπάνιο να ανθίσει. Ωστόσο ακόμα κι αν ανθίσει, τα άνθη πρέπει να αφαιρεθούν γιατί το φυτό θα αποδυναμωθεί. Επιπλέον οι καρποί από πολλά είδη μονστέρας είναι βρώσιμοι.

 

Πώς να φροντίσετε καλύτερα τη μονστέρα σας

Κατάλληλη θέση: Το πρώτο που χρειάζεται η μονστέρα είναι η κατάλληλη θέση σε ότι αφορά το ηλιακό φως. Σαν τροπικό φυτό αγαπά το φως του ήλιου αλλά όχι την έντονη και άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι σε ένα φωτεινό δωμάτιο μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε δεν την «χτυπάει» έντονα ο ήλιος. Σε χώρους με ανατολικό προσανατολισμό η μονστέρα μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και μπροστά στο παράθυρο. Οι χώροι αυτοί δέχονται το φως του ήλιου το πρωί που ο ήλιος δεν είναι ακόμα έντονος.

Πόσο φως χρειάζεται η μονστέρα: Γενικά η μονστέρα αν δε βρει ακριβώς το φως που χρειάζεται, σε μεγάλο βαθμό θα προσαρμοστεί στο περιβάλλον που θα βρει. Ωστόσο αν εκτεθεί σε πολύ έντονο ηλιακό φως θα δημιουργήσει καψίματα στα φύλλα κι έτσι θα προειδοποιήσει ότι χρειάζεται αλλαγή θέσης. Από την άλλη αν παραμείνει για μεγάλο διάστημα σε σημείο με λιγότερο φως από αυτό που χρειάζεται:

  • Τα φύλλα της καθώς μεγαλώνουν δεν θα σχηματίζουν τις χαρακτηριστικές τρύπες,
  • θα καθυστερεί η ανάπτυξή της και
  • στα φύλλα ίσως αρχίσουν να φαίνονται κιτρινωπές κηλίδες.

Πότισμα: Η μονστέρα χρειάζεται να έχει χώμα νωπό αλλά όχι με υπερβολική υγρασία. Η συχνότητα του ποτίσματος εξαρτάται από παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική υγρασία του χώρου αλλά και η αποστράγγιση. Έτσι το πότισμα πρέπει να γίνεται κάθε 1-2 εβδομάδες και εφόσον το χώμα δεν έχει πολύ υγρασία.

Η καλή αποστράγγιση είναι επίσης προϋπόθεση για τη σωστή ανάπτυξη του φυτού. Με λίγο πότισμα το φυτό θα αρχίσει να γέρνει τα φύλλα και τα στελέχη του. Με υπερβολικό πότισμα τα φύλλα θα αρχίσουν να κιτρινίζουν και να γίνονται υδαρή.

Επιπλέον το κατάλληλο νερό για το πότισμα της μονστέρα είναι το φιλτραρισμένο νερό. Ο λόγος είναι οι υψηλές συγκεντρώσεις χλωρίου που συχνά υπάρχουν στο νερό της βρύσης. Ιδανικά το νερό να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Λίπανση: Η μονστέρα δεν είναι απαιτητικό φυτό σε ότι αφορά τη λίπανση. Μία εφαρμογή υδατοδιαλυτού λιπάσματος κάθε 20-30 μέρες θα ευνοήσει την ανάπτυξή της.

 

Η μονστέρα στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων

Η μονστέρα είναι ένα φυτό που έχει αρκετό όγκο και χρειάζεται το χώρο του. Είναι ιδανικό για φωτεινές γωνιές του σπιτιού αλλά και για χώρους αναμονής επαγγελματικών χώρων. Επιπλέον είναι ιδανικό για εσωτερικούς κήπους ή ακόμα και για διακόσμηση εσωτερικής πισίνας ξενοδοχείων ή spa.

Για τη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι και οι μικρόσωμες ποικιλίες, ιδανικές για μικρότερες γλάστρες. Αυτές μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και πάνω σε κάποιο ράφι ή παράθυρο ακόμα και γραφείο.

Μία ακόμα τάση στη διακόσμηση με μονστέρα είναι τα κομμένα φύλλα της σε βάζο. Επιπλέον τα φύλλα της μονστέρα μπορούν να βαφτούν σε όποιο χρώμα θέλουμε ή να συμμετέχουν σε διακοσμητικές συνθέσεις.

Με όποιο τρόπο κι αν χρησιμοποιηθεί η μονστέρα, χρειάζεται προσοχή γιατί τα φύλλα της αλλά και όλα τα μέρη του φυτού είναι τοξικά για τα κατοικίδια και για τον άνθρωπο.

 

Μπορεί η μονστέρα να μπει στη βεράντα ή τον κήπο;

Η μονστέρα σαν τροπικό φυτό που είναι έχει απαιτήσεις ανάπτυξης που δύσκολα προσαρμόζονται στο δικό μας μεσογειακό κλίμα. Εκτός από τις ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ηλιακό φως που αναφέρθηκαν πιο πάνω, η μονστέρα χρειάζεται έδαφος ελαφρύ που να διατηρεί όμως αρκετή υγρασία, επομένως είναι δύσκολο να αναπτυχθεί εκτός γλάστρας. Επιπλέον είναι φυτό που δεν αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω από τους 15 oC.

Αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι η μονστέρα μπορεί να μεταφερθεί σε εξωτερικό χώρο το καλοκαίρι. Φυσικά θα πρέπει να επιλεγεί μια σκιερή θέση και να υπάρχει μεγάλη προσοχή στο πότισμα.

https://anthodetiki.gr/monstera-deliciosa/

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε: