Η μεταφύτευση του κάκτου σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι μια σημαντική εργασία για την ανάπτυξη του φυτού και πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά 2-3 χρόνια, ανάλογα και με το ρυθμό ανάπτυξης του κάκτου. Αν και οι κάκτοι μεγαλώνουν με αργό ρυθμό σε σχέση με άλλα καλλωπιστικά λουλούδια, παρόλα αυτά όταν η γλάστρα που είναι φυτεμένοι τους είναι πλέον μικροί, θα πρέπει να μεταφυτεύονται σε άλλες μεγαλύτερες. Συχνά όμως η μεταφύτευση κάκτων σε άλλες γλάστρες γίνεται και για διακοσμητικούς λόγους, ώστε να δώσουμε χρώμα και να δημιουργήσουμε design στον κήπο ή τη βεράντα μας με όμορφες πήλινες ή πλαστικές γλάστρες.
Πως όμως γίνει η μεταφύτευση του κάκτου με ασφάλεια στη νέα γλάστρα, χωρίς να τρυπηθούμε από τα αγκάθια;
Υπάρχει ένας ασφαλής τρόπος ώστε να μην γεμίσουν τα χέρια μας αγκάθια. Η χρήση σκληρών γαντιών κήπου καθώς και η χρησιμοποίηση χαρτιού εφημερίδας για να πιάσουμε τον κάκτο είναι ο πιο ασφαλής τρόπος ώστε να μην τρυπηθούμε από τα αγκάθια, αλλά και να μην τραυματιστούν οι κάκτοι μας.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν… Πρώτο μέλημα μας είναι να επιλέξουμε τη νέα πλαστική ή πήλινη γλάστρα που θα “φιλοξενήσει” τον υπέροχο κάκτο μας. Υπάρχει τόσο μεγάλη γκάμα από πλαστικές και πήλινες γλάστρες που λογικά δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να βρείτε τη γλάστρα που ταιριάζει στον δικό σας κάκτο. Πολλές φορές μπορείτε να χρησιμοποιείστε και φυτοδοχεία από άλλα υλικά, όπως είναι τα καλάθια από καλάμι.
Αφού επιλέξουμε τη γλάστρα που θα φυτεύσουμε τον κάκτο, συνεχίζουμε με το χώμα. Αρχικά, στο κάτω μέρος της γλάστρας και πριν βάλουμε το χώμα μπορούμε να ρίξουμε μια μικρή στρώση από λεπτό χαλίκι και ύστερα να προσθέσουμε το χώμα. Το χαλίκι που θα προσθέσουμε θα καλύψει 2-3 εκατοστά σε ύψος. Μετά ακολουθεί το χώμα που θα φτάσει μέχρι λίγο πάνω από τη μέση της γλάστρας. Το χώμα που θα επιλέξετε πρέπει να είναι κατάλληλο για κάκτους και παχύφυτα. Στο εμπόριο θα βρείτε τέτοια εξειδικευμένα μίγματα χώματος. Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε χώμα κήπου αλλά βεβαιωθείτε να μην είναι βαρύ και συνεκτικό, ώστε να μην κρατάει πολύ υγρασία. Ειδάλλως, αναμίξτε το με άμμο και περλίτη για να γίνει πιο ελαφρύ.
Και τώρα η μεγάλη στιγμή. Ήρθε η ώρα να βγάλετε τον κάκτο προσεκτικά από το παλιό γλαστράκι του, χρησιμοποιώντας τα γάντια και την εφημερίδα σας. Προσπαθήστε να μην σπάσει η μπάλα χώματος ώστε να φυτευτεί με αυτήν στην καινούργια γλάστρα. Αν όμως σπάσει μην απογοητευθείτε. Οι κάκτοι είναι αρκετά σκληραγωγιμένα φυτά και το πιθανότερο είναι πως το φυτό σας δεν θα έχει κανένα πρόβλημα.
Τοποθετήστε τον κάκτο στη νέα του γλάστρα, στερεώστε τον καλά και προσθέστε χώμα ώστε να γεμίσει η γλάστρα στο σημείο που είναι ικανοποιητικό. Μπορείτε με τη βοήθεια της εφημερίδας να βελτιώσετε τη θέση του κάκτου, για να μην γέρνει προς τη μια πλευρά. Σε πολλές περιπτώσεις είναι επιθυμητό ο κάκτος να μην είναι στο κέντρο της γλάστρας ή εντελώς ίσιος.
Αφού φυτεύσετε τον κάκτο σας στη νέα του γλάστρα, μην βιαστείτε να ποτίσετε αμέσως. Αφήστε να περάσουν μερικές μέρες και ύστερα ποτίστε κανονικά όπως, θα κάνατε εάν ήταν και στην παλιά γλάστρα. Η λίπανση του κάκτου γίνεται κανονικά όπως και στην προηγούμενη γλάστρα πριν τη μεταφύτευση.
Εάν ο κάκτος σας έχει λερωθεί από χώματα, μπορείτε να τον καθαρίσετε χρησιμοποιώντας ένα πινελάκι. Με αυτό τον απλό τρόπο, δεν έχετε κανένα φόβο να τρυπηθείτε από τα αγκάθια του κάκτου, αλλά ούτε και να πληγωθεί το φυτό σας.
Διαίρεση τμήματος κάκτου και φύτευση σε νέα γλάστρα.
Εναλλακτικά εάν έχετε κάποιο κάκτο που θέλετε μα τον πολλαπλασιάσετε, κρατώντας και τη μητρική γλάστρα μπορείτε πολύ απλά να πάρετε τμήματα από τον αρχικό κάκτο σας και να τα φυτεύσετε εκ νέου σε νέες γλάστρες.
Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένα χρηστικό tip για την αφαίρεση και λήψη του μοσχεύματος χωρίς να τρυπηθείτε από τα αγκάθια του κάκτου. Η λήψη του μοσχεύματος από τον μητρικό κάκτο μπορεί να γίνει εύκολα και ακίνδυνα με ένα κουτάλι.
Στη συνέχεια για τη φύτευση του νέου τμήματος του κάκτου στη νέα του γλάστρα θα ακολουθήσετε παραπάνω βήματα που αφορούν στη μεταφύτευση κάκτου σε νέα γλάστρα.
Κείμενο: Έφη Νυδριώτη, Γεωπόνος ΓΠΑ MSc
Φωτογραφίες: Gardenguide.gr
[ads2]
[…] via Μεταφύτευση του κάκτου σας με ασφάλεια. — Περιοδικό γι… […]
Εχω 2 ψηλους κακτους ,αυτοι που έχουν κιτρινες βελονίτσες ,και θα ήθελα να μαθω πως θα μπορούσα να τους κόψω προκειμενου να φυτεψω τα κομματια σε άλλες γλάστρες.θα ” πιάσουν ” τα κομμένα κομματια ? Ευχαριστώ Κατερίνα