Η παραγωγή καφέ μπορεί να μειωθεί λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος Gund στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ των ΗΠΑ. Η κλιματική αλλαγή απειλεί να εξαλείψει τα είδη των μελισσών που επικονιάζουν τα καφεόδεντρα και να μειώσει τις περιοχές καλλιέργειας καφέ σε όλον τον πλανήτη.
Συγκεκριμένα, η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να μειώσει τις περιοχές καλλιέργειας καφέ στη Λατινική Αμερική έως και κατά 88% μέχρι το 2050, με τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα και την Ονδούρα να αναμένουν τη μεγαλύτερη πτώση, σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα. Εκτός από τον αντίκτυπό της στη Λατινική Αμερική, τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής καφέ στον κόσμο, η κλιματική αλλαγή αναμένεται επίσης να επηρεάσει τις περιοχές καλλιέργειας καφέ στην Αφρική και την Ασία.
Αυτό σημαίνει ότι ο καφές μπορεί να γίνει λιγότερο διαθέσιμος και παράλληλα ακριβότερος, επηρεάζοντας επίσης το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων που εξαρτώνται από τη βιομηχανία καφέ. Περίπου 25 εκατομμύρια αγρότες σε 60 χώρες παγκοσμίως καλλιεργούν καφέ, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μικροκαλλιεργητές.
Σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα των ερευνητών, οι υψηλές θερμοκρασίες θα οδηγήσουν πολλαπλά είδη μελισσών που επικονιάζουν τον καφέ να απομακρυνθούν ή να εξαφανιστούν. Το καφεόδεντρο μπορεί να επικονιαστεί μόνο του και να παράγει μερικούς καρπούς χωρίς τη βοήθεια μελισσών στα άνθη τους, αλλά η παραγωγή τείνει να είναι μεγαλύτερη όταν μεταφέρεται γύρη μεταξύ των φυτών από επικονιαστές. Οι καρποί μάλιστα είναι μεγαλύτεροι και βαρύτεροι αν επικονιαστούν με αυτό τον τρόπο.
Συγκεκριμένα, η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να μειώσει τις περιοχές καλλιέργειας καφέ στη Λατινική Αμερική έως και κατά 88% μέχρι το 2050, με τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα και την Ονδούρα να αναμένουν τη μεγαλύτερη πτώση, σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα.
«Τα δύο τρίτα των πιο πολύτιμων βασικών προϊόντων στη γη βασίζονται σε μέλισσες και άλλους επικονιαστές», δήλωσε ο ερευνητής Τέιλορ Ρίκετς. «Οι επικονιαστές είναι οι βασικοί και σιωπηλοί ήρωες του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων μας», πρόσθεσε.
Η διατήρηση των ενδιαιτημάτων για τις άγριες μέλισσες στις περιοχές καλλιέργειας καφέ, η καλλιέργεια καφέ κάτω από τη σκιά των δένδρων για την παροχή βιοτόπων για επικονιαστές και την ψύξη των φυτών, καθώς και η μετάβαση σε άλλο είδος καλλιέργειας συγκαταλέγονται στις στρατηγικές που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους καλλιεργητές καφέ, καταλήγει η έρευνα.
Leave A Comment