Κατασκευή λίμνης σε επαγγελματικό χώρο
Ένα έργο διαφορετικό από τα άλλα…
του Κώστα Τάτση, Γεωπόνου Γ.Π.Α ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ
Η χώρα μας έχει ένα εξαιρετικό κλίμα αλλά και μία μεγάλη ξηρή περίοδο, σχεδόν έξι μηνών. Παράλληλα, μία σημαντική ποσότητα νερού προέρχεται από βιομηχανικά απόβλητα η οποία με την κατάλληλη επεξεργασία και αξιοποίηση μπορεί να είναι χρήσιμη. Με το έργο πρασίνου της εταιρείας ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ τα νερά βιολογικού καθαρισμού από μια φαρμακοβιομηχανία θα δώσουν ζωή σε έναν υπέροχο χώρο. Το έργο πραγματοποιήθηκε σε επαγγελματικό χώρο εταιρείας στο Κορωπί σε συνεργασία με την εταιρεία ΓΕΚ Services. Ο χώρος έχει έκταση 8 στρ. και ο σκοπός διαμόρφωσης είναι η ημερήσια κατανάλωση 40 m3 ύδατος του βιολογικού καθαρισμού της εγκατάστασης.
Ευχαριστούμε τον κ. Κώστα Τάτση, Γεωπόνο Γ.Π.Α ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ (Λ. Μεσογείων 561, Αγία Παρασκευή, Τ.Κ. 15343 – 210 6017402-3, info@topiodomi.gr), για το κείμενο και το φωτογραφικό υλικό που ευγενικά μας παραχώρησε. Αναδημοσίευση από το περιοδικό ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗΠΟ 2019.
Το νερό στην έξοδο του Βιολογικού έχει πάντα ένα φορτίο οργανικής ουσίας που την μετράμε σε ΒΟD5 (βιολογική ζήτηση νερού σε 5 ημέρες). Ανάλογα με το φορτίο και την ποιότητα του νερού επιλέχθηκε να δημιουργήσουμε υγρότοπο (wetland) έκτασης περίπου 200 m2 και μέγιστου βάθους 0,9 m. Ο υγρότοπος (wetland) είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας νερού με τη χρήση νερού, φυτών, ζώων και μικροοργανισμών. Αποτελείται από δύο λίμνες-λεκάνες. Η πρώτη που είναι χώρος και επεξεργασίας βάθους περίπου 90 εκατοστών με ένα μέτρο όπου την γεμίσαμε με άμμο και βότσαλο. Η επιλογή αυτή έγινε ώστε και με το χειρότερο σενάριο του ύδατος που θα λαμβάναμε να επιβιώσει όλο το σύστημα αφού τα βότσαλα έδωσαν σημαντική επιφάνεια για δράση οργανισμών για παραπέρα επεξεργασία.
Πέρα από τις απαιτούμενες υδραυλικές διατάξεις, τη δεξαμενή συγκέντρωσης, τα απαραίτητα αντλητικά συστήματα, το βότσαλο, το φυτικό υλικό καταλήξαμε με μεγάλη προσοχή στο μέγεθος γιατί δεχόμαστε αρχικά το νερό από τον βιολογικό καθαρισμό όπου γίνονται οι βιολογικές επεξεργασίες και από εκεί μεταφέρεται στην δεύτερη λίμνη που δημιουργήθηκε. Η ουσία είναι ότι κατασκευάσαμε ένα βιώσιμο νέο οικοσύστημα. Οι λίμνες καλύφθηκαν με βράχους εξωτερικά, βότσαλο και άμμο εσωτερικά ενώ τοποθετήσαμε και τα απαραίτητα στεγανωτικά υλικά στον πυθμένα με την αναγκαία διάταξη προστασίας τους και βρίσκονται υπό συνεχή κατάκλιση. (μεμβράνες , γεωυφάσματα κτλ ).
Φυτεύτηκαν και οι δύο με υδροχαρή φυτά που μεταφέρουν οξυγόνο στην περιοχή του υδροστρώματος και συμβάλλουν στην διευκόλυνση της κίνησης των προς επεξεργασία νερών μέσα στις λεκάνες. Επιπρόσθετα η βιομάζα που αναπτύσσεται πάνω από την επιφάνεια του νερού, εμποδίζει την διέλευση του φωτός αποτρέποντας την ανάπτυξη αλγών σε αυτές.
Τα φυτά που κυρίως χρησιμοποιήσαμε είναι οι ίριδες, οι κάλθες, οι κοινές καλαμιές, οι τύφες, τα άκορους, τα βούρλα, τα Κάρεξ, νούφαρα κ.α.- (σε συνεργασία με τον εξαιρετικό συνάδελφο Ι. Γρύλλη)
Το νερό που μπορούν να δεχθούν οι λίμνες διοχετεύεται τελικά από την δεύτερη λίμνη στο «γήπεδο» του εργοστασίου με υπεδάφιο σύστημα άρδευσης που κατασκευάστηκε, δημιουργώντας ένα χώρο πρασίνου οκτώ στρεμμάτων. Φυσικά και αυτό γίνεται μέσα από τις απαραίτητες υδραυλικές διατάξεις, φίλτρα, αντλίες, υδραυλικό μετρητή, αρδευτικό σύστημα όπου ελέγχεται απευθείας εκτός από τον προγραμματιστή και από τα κινητά τηλέφωνα ώστε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε πιθανή διαρροή, η να ελέγχουμε την καλή λειτουργία του συστήματος.
Παράλληλα φυτεύτηκαν δέντρα και θάμνοι δημιουργώντας έναν όμορφο χώρο σε μία εργοστασιακή εγκατάσταση. Όλα τα μεγάλα δέντρα λόγο του ανεμόπληκτου της περιοχής φυτεύτηκαν με το σύστημα υπόγειας πρόσδεσης Arborguy. Αναλογιζόμενοι την καθημερινή παροχή νερού κατασκευάσαμε και ένα εκτεταμένο δίκτυο αποστράγγισης ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με υπερβολική υγρασία τις ημέρες με έντονες βροχοπτώσεις και ειδικά φέτος τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά.
Οι εργασίες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές σήμερα αφού οι υδάτινοι πόροι της Ελλάδος υπόκεινται όλο και περισσότερο σε πιέσεις, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητάς τους και τη λειψυδρία. Τα νερά αυτά θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα και στην γεωργία μειώνοντας την άντληση από υπόγεια ύδατα ενώ θα δημιουργούσαν ενδιαιτήματα για πλήθος οργανισμούς απαραίτητους για τον πλανήτη μας.
Το ανακτημένο νερό (αστικά λύματα και βιομηχανικά που έχουν υποστεί επεξεργασία σε μονάδα αποκατάστασης) πλέον με την νέα νομοθεσία της ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άρδευση κήπων, καλλιεργειών τροφίμων, καλλιεργειών μεταποιημένων τροφίμων και καλλιεργειών που δεν αφορούν τρόφιμα. Με βάση την ισχύουσα Οδηγία Πλαίσιο της ΕΕ η επανάχρηση με λίμνες είναι ένα Τεχνητό Υδατικό Σύστημα.
Leave A Comment