Κρίνος ή λίλιουμ: εντυπωσιακά άνθη για χρωματιστά παρτέρια

Ο κρίνος (Lilium sp. Liliaceae) είναι δημοφιλές ετήσιο ή πολυετές φυτό. Κατατάσσεται στα βολβώδη – ριζωματώδη. Το Lilium είναι γένος πολυάριθμων αγριολούλουδων, που έχουν δημιουργηθεί πολλά υβρίδια. Ανήκει στην οικογένεια Liliaceae. Έχει καταγωγή από την Ευρώπη και την Ασία. Ο Θεόφραστος αναφέρει ότι στην αρχαία Ελλάδα ήρθε από τη χώρα των Μηδών, τη σημερινή Περσία. Πάντως στην ελληνική φύση κυρίως στη βόρια Ελλάδα αυτοφύονται πάνω από τρία είδη κρίνων.

Βοτανική ταξινόμηση: Ο Κρίνος, Lilium sp. είναι γένος που περιλαμβάνει τουλάχιστον εκατό είδη φυτών και ανήκει στην οικογένεια Liliaceae.Τα κυριότερα είδη στην χώρα μας είναι: Λίλιουμ White ο κρίνος της παναγίας – Λίλιουμ dizzy – Λίλιουμ Asiatic – Λίλιουμ oriental – Λίλιουμ special, δενδρώδη Λίλιουμ, με πάρα πολλά χρώματα άνθους στο κάθε είδος. Πολύ εντυπωσιακός είναι ο ενδημικός Κρίνος της Ροδόπης (Lilium rhodopaeum). Ανθίζει τον Ιούνιο με κίτρινα και μεγάλα άνθη 10 εκ. περίπου. Είναι από τα πιο σπάνια και απειλούμενα φυτά και δεν πρέπει να κόβεται ή να ξεριζώνεται από το φυσικό του περιβάλλον.

Καταγωγή: Έχει καταγωγή από την Ευρώπη και την Ασία.

Κοινά ονόματα: Κρίνος, κρίνος της παναγίας, παρθενόκρινος, λείριο, λίλιο, λίλιουμ κ.λ.π

Τοξικότητα: Είναι τοξικό φυτό για ορισμένα κατοικίδια και ειδικά για τις γάτες.

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά του κρίνου

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι φυτό με μεγάλη σε ύψος ανάπτυξη, που μπορεί σε ορισμένες ποικιλίες να φτάνει και το ενάμιση μέτρο. Τα ανθικά του στελέχη εκφύονται πολλά μαζί από το έδαφος.

Φύλλα: Τα φύλλα είναι αρκετά μεγάλα 40-60cm λογχοειδή με έντονες νευρώσεις στο κέντρο, εκφύονται αντίθετα και είναι λαμπερά πράσινα και. λυγίζουν ελαφριά προς το έδαφος, όπως και τα άνθη, δεξιά – αριστερά του φυτού, σχηματίζοντας κύκλο.

Άνθη: Τα άνθη είναι μεγάλα, εντυπωσιακά, με έξη πέταλα, άλλα μοιάζουν με κύπελλα και άλλα με χωνάκια ή τρομπέτες. Εμφανίζονται στο τέλος κάθε ανθικού στελέχους μόνα τους ή από δύο ως τέσσερα μαζί. Είναι μονόχρωμα σε πολλές αποχρώσεις του λευκού – κίτρινου –κόκκινου – πορτοκαλί- έως του βαθύ μπλε, ή δίχρωμα με στίγματα. Συνήθως ο κρίνος με λευκά λουλούδια ονομάζεται και κρίνος της Παναγίας.

Περίοδος ανθοφορίας: Ο κρίνος ανθίζει συνήθως από Μάρτιο – Μάιο (ο κρίνος της παναγίας), και από Ιούνιο έως και Αύγουστο οι περισσότερες ασιατικές ποικιλίες(Oriental).

Ρίζες: Είναι βολβός που δημιουργεί πλούσιο, σαρκώδες ριζικό σύστημα, με πολλά βολβίδια.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης του κρίνου

Συμβουλές για το χώμα – Φύτευση: Αναπτύσσεται καλύτερα σε πλούσιο και ελαφρύ έδαφος, καλά αποστραγγιζόμενο. Οι βολβοί του φυτεύονται την άνοιξη όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 18 βαθμούς Κελσίου (Μάρτιο – Απρίλιο) σε βάθος τριπλάσιο του βολβού και ανά σαράντα έως πενήντα πόντους απόσταση. Οι βολβοί που ανθοφορούν την άνοιξη, μεταξύ των οποίων και ο κρίνος της παναγίας, φυτεύονται προς τα μέσα του φθινοπώρου.

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει σχετικά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Ο Κρίνος αναπτύσσεται πολύ καλά σε ηλιόλουστες θέσεις ενώ σε ημισκιά οι βλαστοί του γίνονται λεπτότεροι και τα λουλούδια μικρότερα. Πλεονέκτημα είναι ότι φυτό αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Θερμοκρασία: Αντέχει σε καλοκαιρινές θερμοκρασίες όχι όμως σε καύσωνες. Ορισμένες ποικιλίες, όπως η ελληνική Lilium rhodopaeum, κρίνος της Ροδόπης, αντέχουν και σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες. (-15 έως 35 βαθμούς Κελσίου)

 

Λιπάσματα και compost

 

Φροντίδες που χρειάζεται ο κρίνος:

Πότισμα: Είναι φυτό που θέλει συνεχώς την υγρασία αλλά και την καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται κανονικό πότισμα την άνοιξη και πιο συχνό το καλοκαίρι.

Λίπασμα: Ο Κρίνος είναι από τα φυτά με αρκετές απαιτήσεις σε λίπασμα. Χρειάζεται ειδικό υδατοδιαλυτό λίπασμα για ανθοφόρα και καρποφόρα φυτά (1φορά την άνοιξη και ανά είκοσι μέρες το καλοκαίρι). Επίσης προσθέτουμε κόμποστ, όταν φυτεύουμε το φυτό.

Ασθένειες και έντομα: Είναι ανθεκτικό φυτό που προσελκύει τα έντομα πεταλούδες και μέλισσες. Πολύ σπάνια μπορεί να προσβληθεί από τετράνυχο.

 

Κλάδεμα και περιποίηση του κρίνου:

Ο κρίνος, όπως σχεδόν όλα τα βολβώδη – ριζωματώδη φυτά, δεν χρειάζεται κλάδεμα. Θέλει αφαίρεση των ξερών η σάπιων φύλλων και όταν ανθίσει ο βλαστός κόβεται για να στολίσει το ανθοδοχείο ή να χρησιμοποιηθεί σε ανθοσυνθέσεις.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός του κρίνου;

Ο πλέον συνήθης τρόπος πολλαπλασιασμού του κρίνου είναι με βολβούς. Όταν αφαιρεθεί το ρίζωμα μετά από δύο τρία χρόνια, διαχωρίζονται οι πολυάριθμοι βολβοί, που αργότερα θα προσφέρουν νέα φυτά.

 

Ο κρίνος στον κήπο και στη διακόσμηση

Ο κρίνος μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρες, σε ζαρντινιέρες και στον κήπο. Τα άνθη του στολίζουν ανθοδοχεία και χρησιμεύουν στην ανθοδετική τέχνη σαν δρεπτά. Στον κήπο τοποθετείται (πολλά μαζί) στο πίσω μέρος των ανθώνων ή ανάμεσα από φυτά σειράς, τοποθετημένα σε φράκτες ή σε ομάδες.

 

Διαβάστε επίσης: