Άρδευση σταυρανθών. Συμβουλές για σωστό πότισμα στο κουνουπίδι, μπρόκολο και λάχανο.
Όλα τα σταυρανθή χρειάζονται πότισμα για να αναπτυχθούν και να δώσουν υψηλή και ποιοτική παραγωγή. Το κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται η άρδευση εξαρτάται τόσο από τους κλιματολογικούς παράγοντες της κάθε περιοχής όσο και από τον τύπο του εδάφους. Τα ελαφριά αμμώδη εδάφη, χάνουν γρήγορα την υγρασία τους και χρειάζονται πιο συχνό πότισμα ενώ τα πιο βαριά αργιλώδη κρατούν πολύ υγρασία και χρειάζονται προσοχή στο πότισμα για να μην σαπίσουν τα φυτά.
Γενικά το πότισμα πρέπει να είναι αρκετό ώστε το χώμα να είναι πάντα υγρό χωρίς το νερό να λιμνάζει. Το καλοκαίρι συνήθως η άρδευση είναι καθημερινή. Το χειμώνα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις καιρικές συνθήκες. Τις βροχερές μέρες περιορίζεται ή σταματάει τελείως, όταν οι βροχοπτώσεις είναι έντονες ή συνεχείς, και συνεχίζεται κανονικά όταν δεν βρέχει. Το σημαντικό είναι να διατηρείται σταθερή υγρασία και να μην υπάρχουν περίοδοι ξηρασίας.
Τα σταυρανθή λαχανικά (κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο), όσο αναπτύσσονται τόσο περισσότερο νερό χρειάζονται. Έτσι όσο τα φυτά είναι μικρά, το πότισμα γίνεται με μικρές δόσεις ή ανά μεγαλύτερα διαστήματα, όταν το έδαφος φαίνεται να στεγνώνει. Όταν τα φυτά μεγαλώσουν το πότισμα γίνεται πιο εντατικό και δεν σταματάει μέχρι να τελειώσει η συγκομιδή.
Στις εμπορικές καλλιέργειες έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς διάφοροι τρόποι ποτίσματος όπως το πότισμα με κατάκλιση, με αυλάκια (δεξιά και αριστερά από τις γραμμές φύτευση ανοίγονται αυλάκια, τα οποία γεμίζουν με νερό που σιγά-σιγά απορροφάται από τις ρίζες των φυτών που βρίσκονται δίπλα), με τεχνητή βροχή (καταιονισμός) και πότισμα με σταγόνες.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος ποτίσματος για το κουνουπίδι, μπρόκολο και λάχανο, όσον αφορά τις αγροτικές καλλιέργειες είναι η τεχνητή βροχή, ενώ όπου δεν υπάρχει πολύ διαθέσιμο νερό χρησιμοποιείται άρδευση με σταγόνες. Στο λαχανόκηπο η άρδευση μπορεί να γίνει εύκολα με σταγόνες αφού η εγκατάσταση είναι συνήθως μικρή και δεν απαιτεί ιδιαίτερο κόπο και χρόνο. Το πότισμα μπορεί να γίνεται και χειροκίνητα με λάστιχο ποτίσματος, αρκεί να χρησιμοποιείται πιστόλι που ρίχνει το νερό σαν βροχή, ώστε να μην πέφτει με πίεση, δημιουργεί τρύπες στο χώμα και καταστρέψει τις ρίζες των λαχανικών.
Εκτός από την ποσότητα του νερού, μεγάλη σημασία έχει και η ποιότητα του. Νερό με μεγάλη περιεκτικότητα σε άλατα δεν είναι κατάλληλο για την άρδευση των σταυρανθών λαχανικών.
Προβλήματα από ελλιπές ή ακανόνιστο πότισμα στο κουνουπίδι, μπρόκολο και λάχανο
- Κουνουπίδι: Είναι το πιο ευαίσθητο από τα σταυρανθή στην ξηρασία. Όταν η άρδευση δεν είναι αρκετή οι ανθοκεφαλές που παράγονται είναι μικρές και κακοσχηματισμένες
- Μπρόκολο: Είναι λιγότερο απαιτητικό από το κουνουπίδι, ωστόσο όταν το πότισμα δεν είναι αρκετό αναπτύσσεται λιγότερο και η ποιότητα των ανθοκεφαλών υποβαθμίζεται. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην υπερβολική υγρασία του εδάφους και όταν βρεθεί σε τέτοιες συνθήκες καταστρέφεται.
- Λάχανο και λαχανάκι Βρυξελλών: Όταν δεν ποτίζονται αρκετά παράγουν ιδιαίτερα μικρές και παραμορφωμένες κεφαλές. Επιπλέον όταν η άρδευση δεν είναι τακτική αλλά ακανόνιστη, από την περίοδο που σχηματίζονται οι κεφαλές και μέχρι τη συγκομιδή, δημιουργούνται σκασίματα στις κεφαλές που μειώνουν την ποιότητά τους.
Στην Ελλάδα η άρδευση είναι αναγκαία και τους χειμερινούς μήνες γιατί οι βροχές δεν κατανέμονται ομοιόμορφα στη διάρκεια χειμώνα.
Το μπρόκολο και το κουνουπίδι καταστρέφονται πολύ γρήγορα (μέσα σε 2-3 μέρες) όταν το νερό λιμνάζει στο χώμα.
Διαβάστε επίσης:
Leave A Comment