Κόχια, μικρό ποώδες φυτό για μπορντούρες και παρτέρια στον κήπο.
Η κόχια (Kochia sp., Amaranthaceae) είναι γένος περίπου 10 ετήσιων ή πολυετών θαμνωδών φυτών και ανήκει στην οικογένεια Amaranthaceae. Η κόχια αναφέρεται επίσης και ως Bassia scoparia, Amaranthaceae.
Διαμορφώνεται σαν πράσινος σφαιρικός κωνικός θάμνος που το φθινόπωρο αλλάζει χρώμα και γίνεται κόκκινος. Είναι φυτό με καταγωγή από την Ευρώπη και την ανατολική Ασία και εισήχθη στην Αμερική (κεντρική και νότια) όπου έχει ευρύτατη χρήση σε κήπους και πάρκα. Στην Ελλάδα ήταν αυτοφυής θάμνος γνωστός από την αρχαιότητα.
Σε ορισμένες χώρες της νότιας Αφρικής καλλιεργείται ως ζωοτροφή σε άγονα εδάφη, λόγω της αντοχής του στην ξηρασία και των πολύ θρεπτικών συστατικών που έχει.
Βοτανική ταξινόμηση: Η κόχια (Kochia ή Bassia ) είναι γένος περίπου 10 ετήσιων ή πολυετών θαμνωδών φυτών και ανήκει στην οικογένεια Amaranthaceae.
Καταγωγή: Κατάγεται από την Ευρώπη και την ανατολική Ασία.
Κοινά ονόματα: Τα πιο κοινά ονόματα είναι καλοκαιρινό κυπαρίσσι και κόκκινη φλόγα.
Τοξικότητα: Η κόχια δεν παρουσιάζει τοξικότητα σε ανθρώπους, όμως λόγω της μεγάλης της περιεκτικότητας σε μέταλλα, ή μεγάλη κατανάλωση κόλχιας από αιγοπρόβατα δημιουργεί σύνδρομο αδυνατίσματος σε αυτά. Οι κτηνοτρόφοι που χρησιμοποιούν την κόχια σαν ζωοτροφή το γνωρίζουν και γι αυτό δεν προσφέρουν μεγάλες ποσότητες στα πρόβατα και στις αίγες.
Βοτανικά χαρακτηριστικά της Κόχιας
Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Η κόχια είναι κωνικός ετήσιος θάμνος με ύψος 100cm και πλάτος 50cm.
Φύλλα: Τα φύλα της κόχιας είναι λογχοειδή, πράσινα, σε κάποιες ποικιλίες και γκριζοπράσινα, τα οποία το φθινόπωρο παίρνουν ένα κόκκινο εντυπωσιακό χρώμα.
Άνθη: Τα άνθη της είναι τριχωτά πρασινοκόκκινα, σχεδόν αδιάφορα, τα οποία δεν αλλάζουν την ομορφιά που προσφέρουν το σχήμα και το χρώμα του φυλλώματός της.
Ρίζες: Η κόχια δημιουργεί πλούσιο ριζικό σύστημα που βοηθά στην καλή ανάπτυξη και στήριξη του φυτού από τους ανέμους.
Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξη της Κόχιας
Σπορά: Η σπορά της κόχιας γίνεται απευθείας στον κήπο μετά από παγετούς και όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 15 βαθμούς Κελσίου κατά το Μάρτιο και τον Απρίλιο, με την προσθήκη κόμποστ. Όταν χρησιμοποιηθούν σπορεία, πράγμα πιο σύνηθες, ό σπόρος φυτρώνει σε περίπου τρεις εβδομάδες και μπορεί να μεταφυτευθεί το φυτό στην οριστική του θέση, όταν η θερμοκρασία είναι κοντά στους είκοσι βαθμούς. (Σπόροι Κόχια | Αναζητήστε τους στο e-gardenshop.gr)
Ανθοφορία: Το φυτό ανθοφορεί Ιούνιο – Αύγουστο.
Κατάλληλο χώμα: Το φυτό αναπτύσσεται πολύ καλά ακόμη και σε άγονα εδάφη καλά αποστραγγιζόμενα με pH 6 έως 7. Αγαπά τα αργιλώδη και πηλοαμμώδη, ελαφρώς αλκαλικά εδάφη. Είναι φυτό που αντέχει σε θαλάσσιες περιοχές.
Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει κανονικό ρυθμό ανάπτυξης.
Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά στον ήλιο αλλά και σε ημισκιά.
Θερμοκρασία: Αντέχει τις πολύ ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ενώ έχει καλή αντοχή και σε χαμηλές (-0 έως 35 βαθμούς Κελσίου)
Φροντίδες για την Κόχια
Πότισμα: Το φυτό χρειάζεται λίγα αλλά τακτικά ποτίσματα (δυο φορές την εβδομάδα την άνοιξη, και μέρα παρά μέρα το καλοκαίρι). Το νερό πρέπει να αποστραγγίζεται πολύ καλά γιατί σε αντίθετη περίπτωση προκαλείται σάπισμα των ριζών.
Λίπασμα: Η λίπανση μπορεί να γίνεται μία φορά το μήνα, με ειδικό οργανικό υδατοδιαλυτό λίπασμα, θα βοηθήσει σημαντικά την ανάπτυξη του φυτού. Επίσης καλό είναι να προσθέτουμε λίγο κόμποστ κατά τη φύτευση του φυτού.
Κλάδεμα και περιποίηση της κόχιας: Η κόχια αναπτύσσεται ελεύθερα χωρίς κλάδεμα. Πρέπει όμως να αφαιρούνται τυχόν ξερά κλαδιά.
Ασθένειες και έντομα: Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό στις ασθένειες. Σπάνια μπορεί να προσβληθεί από ακάρεα, από αφίδες ή άλλα έντομα. Είναι όμως ευάλωτα στο μύκητα του γένους Fusarium και από τον κόκκινο τετράνυχο. Το φυτό κινδυνεύει πιο πολύ από υπερβολική υγρασία.
Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός της Κόχιας
Ο Πολλαπλασιασμός συνήθως γίνεται με σπόρους σε σπορεία και με μεταφύτευση στην οριστική τους θέση. Σπανιότερα γίνεται και με μοσχεύματα τα οποία παίρνουμε από τη βάση του φυτού.
Η Κόχια στη διακόσμηση
Η κόχια είναι φυτό μπορντούρας. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για την εναλλαγή των χρωμάτων του φυλλώματός της, από πράσινο σε έντονο κόκκινο. Μπορεί από μόνο του να οριοθετήσει χώρους και να χρησιμοποιηθεί στις άκρες του γκαζόν. Μπορεί ακόμη να τοποθετηθεί σε μεγάλες γλάστρες διακοσμώντας χώρους, στο μπαλκόνι και στον κήπο. Αν χρησιμοποιηθεί στο βραχόκηπο θα πρέπει να τοποθετείται στην κορυφή των συνθέσεων.
Διαβάστε επίσης:
- Γυψοφίλη – φροντίδα, φύτευση, κλάδεμα
- Κινέζικο Γαρίφαλο
- Γοδέτια ή Γκοδέτια
- Βαλσαμίνα, πολύχρωμα λουλούδια για παρτέρια και γλάστρες
- Αουμπριέτα, για εντυπωσιακή και πλούσια ανοιξιάτικη ανθοφορία
- Κόσμος, ποώδες καλλωπιστικό με όμορφη ανθοφορία
- Σεφλέρα στον κήπο, τη βεράντα και τον εσωτερικό χώρο
- Μούσκαρι, για πολύχρωμα παρτέρια
Leave A Comment