Κλάδεμα δένδρων και θάμνων
Καλοκαιρινά κλαδέματα
Γενικά το καλοκαίρι είναι εποχή που δεν είναι ευνοϊκή για κλάδεμα. Αφενός τα περισσότερα καλλωπιστικά φυτά είναι ανθισμένα και τα περισσότερα δέντρα καρποφορούν, αφετέρου οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η έντονη εξατμισοδιαπνοή των φυτών δεν αποτελούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για κλάδεμα. Παρόλα αυτά σε ορισμένες περιπτώσεις το κλάδεμα είναι αναγκαίο και αυτή την εποχή.
Φράχτες και φυτά σε σχήμα: φράχτες από κωνοφόρα αλλά και θαμνώδη φυτά που δεν αφήνονται να αναπτυχθούν ελεύθερα όπως πυξάρια, αγγελικές, λιγούστρα κ.λ.π κλαδεύονται προκειμένου να διατηρήσουν το σχήμα τους. Φυσικά το πρώτο και πιο αυστηρό κλάδεμα μετά τη χειμερινή περίοδο πρέπει να έχει γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου, ωστόσο πιο ελαφριά κλαδέματα μπορούν να εφαρμόζονται σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πρέπει να αποφεύγονται οι πολύ ζεστές μέρες και οι μεσημεριανές ώρες.
Θάμνοι που τέλειωσαν την ανθοφορία τους: Θάμνοι που τελειώνουν την ανθοφορία τους στα μέσα του καλοκαιριού κλαδεύονται αμέσως μετά ώστε να δημιουργηθούν νέοι βλαστοί που θα ανθίσουν την επόμενη χρονιά. Για παράδειγμα ο φιλάδελφος κλαδεύεται μετά τα τέλη Ιουνίου και πρέπει να αφαιρούνται όλοι οι βλαστοί που άνθισαν. Την ίδια περίοδο οι αζαλέες χρειάζονται ένα πιο ελαφρύ κλάδεμα ώστε να απομακρυνθούν όλα τα λουλούδια και οι ξεροί βλαστοί. Μετά την ανθοφορία της κλαδεύεται και η δεύτσια.
Δέντρα και θάμνοι: Κόβονται μόνο όσα κλαδιά εμποδίζουν και είναι επικίνδυνα να προκαλέσουν τραυματισμό και όσα αναπτύσσονται στη βάση των φυτών (λαίμαργοι). Επιπλέον αφαιρούνται και οι παραφυάδες.
Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού πολλές φορές ευνοούν την ανάπτυξη και την εξάπλωση εχθρών και ασθενειών, που μέσα από τις πληγές που δημιουργεί το κλάδεμα μπορούν πολύ εύκολα να προσβάλουν τα φυτά.
- Δεν κλαδεύουμε όταν υπάρχει πολύ υγρασία ή αμέσως μετά από το πότισμα.
- Προσέχουμε τα εργαλεία κλαδέματος να είναι καλά συντηρημένα και οι λεπίδες τους να κόβουν καλά, χωρίς να «μασάνε» τα κλαδιά και τα φύλλα.
- Πριν αλλά και μετά το κλάδεμα καθαρίζουμε τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε και αν είναι δυνατόν τα απολυμαίνουμε σκουπίζοντάς τα με οινόπνευμα, ώστε να μην μεταφέρουν ασθένειες από το ένα φυτό στο άλλο.
Φθινοπωρινά κλαδέματα
Το φθινόπωρο μπορεί η θερμοκρασία να έχει αρχίσει να πέφτει αλλά ταυτόχρονα αυξάνει η υγρασία με αποτέλεσμα οι πληγές του κλαδέματος να μην επουλώνονται γρήγορα και η εξάπλωση εχθρών και ασθενειών να ευνοείται. Ακόμα, τα κρύα του χειμώνα είναι καθοδόν και τα φυτά πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμα να τα αντιμετωπίσουν. Έτσι και αυτή την περίοδο τα κλαδέματα είναι περιορισμένα αλλά ταυτόχρονα πολύ σημαντικά. Τα περισσότερα δέντρα και θάμνοι βγαίνουν από την περίοδο του καλοκαιριού ταλαιπωρημένα από τη ζεστή και ξηρή ατμόσφαιρα. Σκοπός του φθινοπωρινού κλαδέματος είναι να απομακρύνει τα σημάδια του καλοκαιριού και να προετοιμάσει τα φυτά για το χειμώνα.
Θάμνοι που τελειώνουν την ανθοφορία τους: Κάποιοι θάμνοι που τελειώνουν την ανθοφορία τους το φθινόπωρο, όπως το πολύγαλα, είναι προτιμότερο να κλαδεύονται αμέσως μετά. Το κλάδεμα δεν πρέπει να είναι αυστηρό για να μην καταστραφούν τα φυτά από το κρύο του χειμώνα. Το φθινόπωρο κλαδεύεται και η βουτλέια και κατά το κλάδεμα οι βλαστοί δεν πρέπει να κόβονται περισσότερο από το 1/3 με ½ του μήκους τους.
Ξεροί και ταλαιπωρημένοι βλαστοί: Το φθινόπωρο τα δέντρα, οι θάμνοι και οι πολυετείς πόες όπως τα γεράνια, οι δημορφοθήκες, οι γαρυφαλλιές κ.α. έχουν ξερούς βλαστούς, φύλλα και άνθη. Το φθινόπωρο είναι ιδανική εποχή για να καθαριστούν τα φυτά από τα άχρηστα τμήματά τους με ήπια κλαδέματα.
Το φθινόπωρο σταματάνε τα κλαδέματα στους κωνοφόρους φράχτες και στα κωνοφόρα που είναι διαμορφωμένα σε σχήμα, καθώς οι πληγές του κλαδέματος αργούν πολύ να επουλωθούν και τα φυτά μπορεί να καταστραφούν από κάποια προσβολή ή ακόμα και από απότομη πτώση της θερμοκρασίας.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΗΣ ΑΡΩΝΙΑΣ?