Ποιοι παράγοντες προκαλούν κιτρίνισμα στα φύλλα της γαρδένιας και με ποιόν τρόπο το αντιμετωπίζουμε. Τι πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην εμφανίζονται κίτρινα φύλλα στη γαρδένια.

Ένα από τα πιο όμορφα λουλούδια του κήπου και της βεράντας είναι η γαρδένια. Με το ευωδιαστό άρωμα των όμορφων λευκών λουλουδιών της και της εντυπωσιακής κόμης της η γαρδένια κατατάσσεται στη λίστα των επιλογών μας για το μπαλκόνι μας ή το καθιστικό του κήπου.

Δεν είναι εύκολο φυτό στην καλλιέργεια του, όσο άλλα καλλωπιστικά. Χρειάζεται αρκετή προσοχή και συχνή παρακολούθηση στο πότισμα, την έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι και στο ψύχος το χειμώνα, στην λίπανση και στον εμπλουτισμό του εδάφους στη γλάστρα.

Το κιτρίνισμα των φύλλων γαρδένιας είναι το πιο συχνό και χαρακτηριστικό σύμπτωμα που παρουσιάζεται στο φυτό. Είναι ένα σύμπτωμα που παρατηρείται πολύ συχνά και σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου στο χώμα ή στην αδυναμία πρόσληψης των θρεπτικών στοιχείων εξαιτίας του pH του εδάφους που δεν είναι στο όριο του 5-6,5.

Όμως υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν κιτρίνισμα στα φύλλα γαρδένιας. Συχνά αυτοί οι παράγοντες συνδυάζονται μεταξύ τους. Επομένως, η ολοκληρωμένη μας γνώση πάνω στο θέμα μας βελτιώνει ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε τη περιποίηση της γαρδένιας με τρόπο ώστε να είναι αποτελεσματική για το φυτό.

Η γαρδένια είναι οξύφιλο φυτό (ασβεστόφοβο) δηλαδή απαιτεί όξινο έδαφος (pH 5-6,5 – ιδανικά 5,5) για να αναπτυχθεί καλά να ευδοκιμήσει και να έχει πλούσια ανθοφορία. Ουσιαστικά σε αυτό το εύρος του pH το ριζικό σύστημα μπορεί να προσλαμβάνει τα θρεπτικά στοιχεία με ευκολία και να τροφοδοτεί το φυτό.

Για αυτό και σε πολλές περιπτώσεις που εμφανίζονται κίτρινα φύλλα σε γαρδένια το πρώτο που κάνουμε, πριν από τη λίπανση με σίδηρο, είναι η βελτίωση του χώματος ή αντικατάσταση του με χώμα για οξύφιλα φυτά.

Τι προκαλεί κιτρίνισμα στα φύλλα στη γαρδένια

Κίτρινα φύλλα στη γαρδένια προκύπτουν από τρεις παράγοντες. Όσο περισσότερο παρατηρούμε τα φυτά μας και φροντίζουμε σωστά τη γαρδένια, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες ανάπτυξης κίτρινων φύλλων.

Το υπερβολικό πότισμα και η έντονη εδαφική υγρασία μέσα στο χώμα.

Στην περίπτωση αυτή παρατηρούνται κιτρινίσματα στα φύλλα, ενώ εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα τότε η γαρδένια μαραζώνει και μαραίνεται εντελώς. Το πότισμα στη γαρδένια πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Καλά ποτίσματα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά όχι υπερβολικό. Κρατάμε πρόγραμμα ώστε να έχουμε σταθερά ποτίσματα.

Κακή αποστράγγιση εδάφους

Συχνά η περίπτωση της κακής αποστράγγισης του εδάφους σχετίζεται και με την πρώτη περίπτωση. Είναι καθαρά θέμα επιλογής σωστού εδαφικού μίγματος. Συχνά η κακή αποστράγγιση, προκαλεί αύξηση εδαφικής υγρασίας, ανάπτυξη μυκητολογικών προσβολών και σήψη των ριζών.

Η γαρδένια δεν δέχεται επαρκές φως.

Η γαρδένια θέλει αρκετό ηλιακό φως. Το καλοκαίρι μόνο προστατεύεται από την έντονη και άμεση ηλιακή ακτινοβολία διότι σε περιόδους καύσωνα δημιουργεί εγκαύματα στα φύλλα. Συχνά όμως τοποθετείται σε σκοτεινά σημεία με αποτέλεσμα να μειώνεται η φωτοσυνθετική δραστηριότητα του φυτού και να κιτρινίζουν τα φύλλα. Η λύση είναι η τοποθέτηση σε πιο φωτεινά σημεία.

 

Έλλειψη θρεπτικών στοιχείων κυρίως σιδήρου

Τα γαρδένια αναπτύσσεται σωστά σε pH μεταξύ 5 και 6,5 και εάν αυτό δεν τηρείται, τότε το φυτό δεν θα είναι σε θέση να λάβει τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Το άζωτο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο είναι όλα τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την καλή ανάπτυξη της γαρδένιας. Οι δύο πιο συχνές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά είναι ο σίδηρος και το μαγνήσιο.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε τα κίτρινα φύλλα στη γαρδένια

  • Βελτιώνουμε τις εδαφικές συνθήκες χρησιμοποιώντας χώμα για οξύφιλα
  • Διορθώνουμε την υγρασία του εδάφους με το σωστό πότισμα
  • Βρίσκουμε την κατάλληλη θέση για το φυτό μας
  • Διατηρούμε την καλή ισορροπία των λιπασμάτων και κυρίως του σιδήρου και μαγνησίου

 

Επομένως, τα κίτρινα φύλλα στη γαρδένια δεν δημιουργούνται μόνο από την έλλειψη σιδήρου και δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την προσθήκη σιδήρου. Η γαρδένια χρειάζεται μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, περιποίηση και προστασία. Θέλει το κατάλληλο χώμα για οξύφιλα φυτά, προσεκτικό και καλό πότισμα και φυσικά σωστή λίπανση και προσθήκη επιπλέον σιδήρου και μαγνησίου.

Αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι η φροντίδες να αποσκοπούν στην ανάπτυξη υγιών φυτών ώστε να μην εμφανίσουν συμπτώματα όπως τα κίτρινα φύλλα και όχι να εμφανιστούν τα συμπτώματα και μετά να πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.

Γιατί φυτεύουμε συνήθως τη γαρδένια στη γλάστρα.

Δύο είναι οι λόγοι που συνήθως οι γαρδένιες φυτεύονται σε φυτοδοχεία και όχι στο απευθείας στο έδαφος. Ο πρώτος σχετίζεται με την ανθεκτικότητα του φυτού στο ψύχος το χειμώνα και των υψηλών θερμοκρασιών και την έντονη ηλιακής ακτινοβολίας το καλοκαίρι. Η γαρδένια θέλει μια μέση κατάσταση τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.

Φυτεμένη σε φυτοδoχείο μπορούμε να μεταφέρουμε και να προστατέψουμε πιο εύκολα τη γαρδένια μας όταν θα χρειαστεί. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η γαρδένια είναι οξύφιλο φυτό, και το κατάλληλο εδαφικό μείγμα το πετυχαίνουμε μέσα σε ένα φυτοδοχείο με την προσθήκη χώματος για οξύφιλα φυτά. Η προσθήκη σιδήρου είναι πιο εύκολη και η λίπανση του εδάφους επίσης.

 

Διαβάστε επίσης: