Η καρκίνωση ή φυματίωση στην ελιά είναι μια πολύ συχνή και διαδεδομένη ασθένεια που παρατηρείται σε ελαιόδεντρα σε όλη την Ελλάδα. Η ασθένεια οφείλεται στη προσβολή του δένδρου από το βακτήριο Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi.

Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα της είναι η εμφάνιση φυματίων κυρίως στα κλαδιά και στον κορμό ακόμα και στις ρίζες και σπανιότερα στα φύλλα. Τα φυμάτια (καρκινώματα) στην αρχή είναι μικρά και έχουν ανοιχτό καστανό χρώμα. Με την πάροδο του χρόνου αυτά μεγαλώνουν, γίνονται πιο σκούρα και περισσότερα σκληρά. Σε έντονες προσβολές παρατηρούνται ξηράνσεις των κλαδιών και πτώση των καρπών. Επιπλέον, συχνά στους καρπούς εμφανίζονται καστανόμαυρες κηλίδες με περιφεριακό κιτρίνισμα.

Το βακτήριο μολύνει την ελιά από πληγές που προκαλούνται κατά το κλάδεμα ή από χαλάζι. Μολύνσεις γίνονται όλο το χρόνο, αλλά το βακτήριο ευνοείται περισσότερο από υγρό και βροχερό καιρό. Το βακτήριο επιβιώνει κυρίως μέσα στα φυμάτια, αλλά και στα φύλλα.

Η καταπολέμηση της ασθένειας είναι πολύ δύσκολη. Για τον περιορισμό των προσβολών πρέπει να λαμβάνονατι προληπτικά μέτρα ώστε τα δένδρα να είναι πιο εύρωστα και να γίνονται λιγότερα ευπρόσβλητα. Συνίσταται προσεκτικό κλάδεμα και αφαίρεση των κλάδων που έχουν φυμάτια. Καλό είναι η αφαίρεση των κλαδιών να γίνεται με ξηρό καιρό. Συχνός καθαρισμός των εργαλείων πριν από το κλάδεμα. Πρέπει να αποφεύγονται οι τραυματισμοί των δένδρων κυρίως από γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία. Επιπλέον, κατά τη φύτευση νέων δενδρυλίων να προσέχουμε να μην είναι ήδη προσβεβλημένα.

Το βακτήριο προσβάλλει επίσης κι άλλα δένδρα και θάμνους όπως η πικροδάφνη και το γιασεμί.