Πως να καλλιεργήσουμε μαρούλι σε γλάστρα
Το μαρούλι και ιδιαίτερα οι ποικιλίες μικρής ανάπτυξης, είναι από τα λαχανικά που εύκολα μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, αρκεί αυτό να έχει βάθος μεγαλύτερο από 20 cm. Η ιδέα να καλλιεργήσουμε μαρούλι σε γλάστρα είναι ιδιαίτερα λειτουργική και αποδοτική καθώς μπορούμε να βγάζουμε και να καταναλώνουμε τα δικά μας μαρούλια, απόλυτα βιολογικά.
Σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες μπορούν να μεταφυτευτούν νεαρά σπορόφυτα μαρουλιού ή να σπαρθούν κατευθείαν οι σπόροι σε βάθος 2 cm περίπου.
- Αφού επιλέξουμε τις κατάλληλες γλάστρες ή ζαρντινιέρες με το κατάλληλο βάθος για την καλλιέργεια του μαρουλιού, στον πάτο της γλάστρας ανοίγονται τρύπες και στρώνεται 2-3 εκατοστά ελαφρόπετρα που θα βοηθήσει στη διαδικασία της αποστράγγισης κατά τη διαδικασία ποτίσματος ή κατά την περίοδο της βροχής.
- Στη συνέχεια η γλάστρα γεμίζει με χώμα κατάλληλο για το λαχανόκηπο. Είναι σημαντικό να εμπλουτιστεί με απλό κόμποστ ή κόμποστ από γεοσκώληκα.
- Λίπασμα συνήθως δεν χρειάζεται. Καλό είναι να προσθέτετε κόμποστ κάθε 15 ημέρες στη γλάστρα.
- Ακολουθεί η σπορά ή η μεταφύτευση των νεαρών φυτών. Στην περίπτωση της σποράς, όταν τα φυτά αποκτήσουν 4 φύλλα αραιώνονται (όπως και στην καλλιέργεια στο λαχανόκηπο) προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για τη σωστή ανάπτυξη των φυτών που θα μείνουν στο φυτοδοχείο. Αν το αραίωμα γίνει λίγο αργότερα, τα νεαρά μαρούλια και σπανάκια που θα αφαιρεθούν από τη γλάστρα, μπορούν να καταναλωθούν.
- Στην καλλιέργεια των λαχανικών σε γλάστρες και ζαρντινιέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικό το σωστό πότισμα ώστε το χώμα να μην είναι υπερβολικά υγρό αλλά ούτε και στεγνό. Σημαντική είναι επίσης και η αφαίρεση των ζιζανίων.
- Τα μαρουλάκια συγκομίζονται κόβοντας ολόκληρο το φυτό ή φύλλο-φύλλο ώστε να παρατείνεται η ανάπτυξη του.
- Ασθένειες συνήθως δεν εμφανίζονται παρά μόνο σε περιπτώσεις που είναι πολύ υγρό το έδαφος (λασπωμένο) ή όταν έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές το ίδιο χώμα. Έντομα και κυρίως κάμπιες, αν εμφανισθούν απομακρύνονται με το χέρι.
Παρόμοια με το μαρούλι και το σπανάκι μπορεί επίσης να καλλιεργηθεί με τον ίδιο τρόπο σε γλάστρα ή ζαρντινέρα με βάθος τουλάχιστον 20-25 cm. Επιπλέον, μπορείτε να καλλιεργήσετε microgreens ή baby λαχανικά. Δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και έτσι σε μικρό χώρο και με σωστή προετοιμασία μπορείτε να έχετε βιολογικά λαχανικά όλο το έτος.
Πιο σπάνια σε γλάστρες καλλιεργείται το παντζάρι το οποίο για να αναπτυχθεί καλά σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα απαιτεί βάθος μεγαλύτερο από 30 cm.
Σύγχρονη ιδέα για κήπους και ταράτσες είναι η καλλιέργεια μαρουλιού σε σάκο φύτευσης.
Διαβάστε επίσης:
- Microgreens: Τι είναι τα μικρολαχανικά
- Η ρόκα και η καλλιέργεια της
- Αρωματικά και λαχανικά σε σάκο φύτευσης
Leave A Comment