Πως φυτεύω λάχανο σε γλάστρα.
Το λάχανο είναι φυτό με βαθύ ριζικό σύστημα και μεγάλη ανάπτυξη. Εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεών του, δεν είναι από τα λαχανικά που συνηθίζεται να καλλιεργούνται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες.
Παρόλα αυτά, αν έχουμε επιλέξει την καλλιέργεια του λάχανου σε γλάστρα πρέπει να επιλέξουμε μεγάλες γλάστρες με διάμετρο τουλάχιστον 40 cm. Για την καλλιέργεια σε γλάστρα επιλέγονται όσο το δυνατόν πιο μικρόσωμες ποικιλίες, εάν αυτό είναι φυσικά εύκολο να βρεθούν στην αγορά.
- Στον πυθμένα του δοχείου τοποθετείται μία στρώση με ελαφρόπετρα για να βοηθηθεί στη σωστή αποστράγγιση του νερού κατά το πότισμα ή από τη βροχή, αλλά και για να μην φεύγειν από τη γλάστρα πολύ έδαφος κατά το πότισμα.
- Στη συνέχεια η γλάστρα γεμίζει με χώμα. Επιλέγουμε μείγμα χώματος για λαχανικά με ουδέτερο pH και εμπλουτισμένο με κόμποστ. Εάν χρειαστεί μεγαλύτερη ποσότητα από περλίτη προσθέτουμε ξεχωριστά στο εδαφικό μείγμα και ανακατεύουμε. Επιπλέον, προσθήκη απλού κόμποστ ή καλύτερα κόμποστ από γεοσκώληκα δίνει σημαντικά αποτελέσματα, τόσο στην καλύτερη ανάπτυξη του φυτού, στην καλύτερη παραγωγή και μεγαλύτερα λάχανα, όσο και στην ανθεκτικότητα του λάχανου σε ασθένειες.
- Το πότισμα εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν, τις περιόδους βροχόπτωσης και το σημείο που έχουμε βάλει τα λάχανα με τις γλάστρες. Αν και καλλιεργείται το χειμώνα το λάχανο θέλει νερό και ιδίως όταν είναι φυτεμένο στη γλάστρα. Πάντα υγρό χώμα, αλλά όχι λασπωμένο.
- Το λίπασμα που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι οργανικό και κατάλληλο για πράσινα λαχανικά, ή υγρό λίπασμα από εκχύλισμα φυκιών. Προσθήκη επιπλέον κόμποστ ανά 15 ημέρες ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο το φυτό.
- Το μεγάλο πρόβλημα στο λάχανο είναι η κάμπια που εμφανίζεται σχεδόν από την αρχή της καλλιέργειας και κατατρώει τα φύλλα του λάχανου. Χρειάζεται συχνή παρακολούθηση του φυτού, ακόμα και μια φορά τη μέρα. Εάν αντιληφθούμε κάμπιες πάνω στα φύλλα του λάχανου, αυτές θα πρέπει να απομακρύνονται με το χέρι.
- Η συγκομιδή γίνεται μόλις το λάχανο έχει αναπτυχθεί αρκετά και είναι έτοιμο να κοπεί. Κρατείστε το χώμα, ανανεώστε το και με νέο ώστε να καλλιεργήσετε και άλλα λαχανικά.
Διαβάστε επίσης:
- Σπορά και μεταφύτευση για κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο
- Πότε και πως γίνεται η συγκομιδή και συντήρηση στο κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο
- Συμβουλές καλλιέργειας για λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο & λαχανάκι Βρυξελλών
- Λάχανο – ποια ποικιλία να επιλέξω στο λαχανόκηπο
- Πότισμα για το κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο
- Κάμπια στο λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι
- Microgreens: Τι είναι τα μικρολαχανικά
- Λίπασμα από φύκια: Πλεονεκτήματα και εφαρμογές
Leave A Comment