Καλαθέα, με τα εντυπωσιακά φύλλα
Αφιέρωμα στα φυτά εσωτερικού χώρου
Από την ομάδα του greenconcept – Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις για τη διακόσμηση του επαγγελματικού ή του προσωπικού σας χώρου με φυτά. Τηλ. επικοινωνίας: 2108544135 – 6976978417
Βοτανική ταξινόμηση: Υπάρχουν αρκετά είδη καλαθέας που χρησιμοποιούνται στη διακόσμηση. Από τα πιο δημοφιλή είναι το Calathea zebrina. Οι καλαθέες ανήκουν στην οικογένεια Marantaceae, η οποία περιλαμβάνει σύμφωνα με το wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Marantaceae) γένη και είδη φυτών τα περισσότερα ενδημικά της Αμερικής, ορισμένα της Ασίας και της Αφρικής.
Καταγωγή: Νότια Αμερική και κυρίως Μεξικό
Άλλες ονομασίες: Prayer Plants, Zebra plant. Επίσης, ένα άλλο φυτό εσωτερικού χώρου που έχει ως κοινό όνομα Zebra plant είναι η Αφελάνδρα Aphelandra Squarrosa της οικογένειας Acanthaceae.
Τοξικότητα: Δεν είναι τοξικό για τις γάτες και σκύλους.
Βοτανικά χαρακτηριστικά της καλαθέας
Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Το ύψος της καλαθέας κυμαίνεται στα 40-60 cm. Μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο.
Φύλλα: Τα φύλλα της καλαθέας είναι πολύ εντυπωσιακά και ουσιαστικά είναι αυτά που δημιουργούν την εντυπωσιακή όψη του φυτού. Είναι μεγάλα και πλατιά. Σχηματίζει ιδιαίτερους χρωματιστούς που κάνει το φυτό ελκυστικό.
Άνθη: Η καλαθέα στις περιοχές που αναπτύσσεται σε εξωτερικό χώρο παράγει μωβ ή λευκά άνθη χωρίς καλλωπιστική αξία. Στη χώρα μας δεν βγάζει λουλούδια.
Ρίζες: Δημιουργεί πλούσιο ριζικό σύστημα στη γλάστρα. Με διαχωρισμό του ριζικού συστήματος δημιουργούμε 2 ή και περισσότερα φυτά.
Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης στην καλαθέα
Ρυθμός ανάπτυξης: Έχει μέτριο προς ταχύ ρυθμό ανάπτυξης.
Φως: Η καλαθέα δεν πρέπει να τοποθετείται σε σημεία που χτυπάει άμεσα το φως του ήλιου. Ιδανικά τοποθετείται σε σημεία του δωματίου που υπάρχει ημισκιά. Το σκοτεινό σημείο ενός δωματίου δεν είναι καλή επιλογή.
Θερμοκρασία: Η καλαθέα αναπτύσσεται καλύτερα σε σταθερές θερμοκρασίες δωματίου που κυμαίνονται από 18-25ºC. Απότομη αλλαγή της θερμοκρασία μπορεί να είναι καθοριστική για την ανάπτυξη του φυτού. Επιπλέον, πρέπει να τοποθετείται σε σημεία που δεν δημιουργούνται κρύα ή θερμά ρεύματα αέρα.
Έδαφος-Χώμα: Προτιμάμε χώμα εσωτερικού χώρου πλουσιο σε τύρφη και μέτρια οργανική ουσία.
Υγρασία: Σαν τροπικό φυτό η καλαθέα απαιτεί θερμό και υγρό περιβάλλον. Ο χώρος που θα τοποθετηθεί θα πρέπει να πληρεί αυτές τις συνθήκες. Για αυτό και θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα όταν την τοποθετούμε σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων καφέ ή εστιατορίων συνήθως που μπορεί να υπάρχει χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία.
Τι χρειάζεται η καλαθέα;
Πόιτισμα: Το χώμα πρέπει να μένει πάντα υγρό αλλα φυσικά να μην λασπώνει. Το πότισμα ανάλογα και τη γλάστρα, το σημείο που έχει τοποθετηθεί, την εποχή και τη θερμοκρασία του δωματίου συνήθως γίνεται 1 φορά ανά εβδομάδα. Το καλοκαίρι μπορεί να χρειαστούν 2 φορές την εβδομάδα.
Λίπασμα: Χρησιμοποιούμε υγρό συνήθως λίπασμα για πλάσινη ανάπτυξη (Δείτε τη σειρά με τα υγρά λιπάσματα εδώ). Χρησιμοποιούμε λίπασμα 1-2 φορές το μήνα.
Μεταφύτευση: Η μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα γίνεται καλύτερα την άνοιξη. Στον πάτο της γλάστρας τοποθετούμε ελαφρόπετρα για καλύτερη αποστράγγιση του νερού. Χρησιμοποιούμε χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, με αρκετή τύρφη.
Έντομα-ασθένειες καλαθέας
Δεν δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα από προσβολές εντόμων ή ανάπτυξη ασθενειών. Πιο συχνά όσον αφορά τα έντομα μπορεί να εμφανιστούν, αφίδες, κοκκοειδή ή τετράνυχος στα φύλλα και στους βλαστούς. Σε σημεία ή περίοδο με αρκετά χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία παρατηρείται στα φύλλα καφέ ξηράνσεις. Επίσης, το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να δημιουργήσει ξηράνσεις σε φύλλα.
Κλάδεμα και περιποίηση καλαθέας
Αφαιρούμε τα ξερά φύλλα, κόβοντας το μίσχο λίγα εκατοστά κάτω από το ξεραμένο φύλλο. Δεν χρειάζεται άλλη ενέργεια.
Κύρια συμπτώματα στην καλαθέα και πως τα αντιμετωπίζουμε
Κίτρινα φύλλα με ξηράνσεις περιφερειακά: Το φυτό μάλλον ‘έχει τοποθετηθεί σε σημείο με άμεσο ηλιακό φως που έχει προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα. Η δεύτερη περίπτωση είναι να έχει ποτιστεί με νερό βρύσης που περιέχει υψηλά ποσοστά φθορίου.
Καφέ και μαύρες κηλίδες στα φύλλα: Το φυτό έχει ποτιστεί πολύ. Σε πολλές περιπτώσεις το σύμπτωμα αυτό φεύγει όταν αφήσουμε το χώμα να ξεραθεί και ποτίζουμε λιγότερο προσπαθώντας να βρούμε την σωστή ποσότητα που χρειάζεται η καλαθέα μας.
Κιτρίνισμα στα φύλλα με επάρκεια νερού. Εάν το φυτό ποτίζεται καλά όμως έχει κίτρινα φύλλα τότε το πρόβλημα μπορεί να προέρχεται από το νερό της βρύσης. Αφήστε το νερό όλο το βράδυ στο ποτιστήρι και ποτίστε το πρωί ή χρησιμοποιήστε απιονισμένο νερό.
Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στην καλαθέα
Ο πιο συχνός τρόπος πολλαπλασιασμού της καλαθέας είναι με διαίρεση του φυτού. Μεγάλα φυτά μπορούν να δώσουν 2 ή και περισσότερα νέα φυτά. Αυτό που χρειάζεται είναι να διαχωρίσουμε προσεκτικά το αρχικό φυτό και σε κάθε νέο τμήμα να υπάρχουν μερικές αρχικές ρίζες και τουλαχιστον 2-3 φύλλα. Τοποθετούμε το κάθε νέο τμήμα σε μια νέα γλάστρα.
Η καλαθέα στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων
Είναι φυτό που χρησιμοποιείται συχνά στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων τόσο ιδιωτικών όσο και επαγγελματικών. Είναι σχετικά εύκολο φυτό και ιδιαίτερα όμορφο. Δεν χρειάζεται μεγάλους χώρους και δεν λερώνει εύκολα τα γύρω σημεία.
Διακοσμητική αξία: Αναμφίβολα τα εντυπωσιακά φύλλα της
Που προτείνεται ως φυτό εσωτερικού χώρου
- Σε χώρους αναμονής επαγγελματικών γραφείων, ιατρείων κλπ
- Διακόσμηση εσωτερικών χώρων, γραφείων, καταστημάτων
- Διακόσμηση σε χώρους αναμονής και διαδρόμους κλινικών και άλλων επαγγελματικών χώρων
- Εισόδους επαγγελματικών χώρων
- Σε ιδιωτικούς χώρους πολυκατοικιών
- Στο σπίτι σε διάφορα σημεία, ανάλογα με το μέγεθος του χώρου – livingroom, μπάνιο, διάδρομοι κλπ.
Διαβάστε επίσης:
- Ζαμιοκούλκα, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
- Μονστέρα, ξεχωριστό φυτό εσωτερικού χώρου
- Σανσεβιέρια, φυτό εσωτερικού χώρου με χρήση στη διακόσμηση
- Χαμαιδώρεα, ιδανικό φυτό εσωτερικού χώρου
- Κλίβια, φυτό εσωτερικού χώρου με υπέροχα λουλούδια!
- Σεφλέρα στον κήπο, τη βεράντα και τον εσωτερικό χώρο
- Ανθούριο, ιδανικό φυτό εσωτερικό χώρου
- 26 Φυτά εσωτερικού χώρου
Leave A Comment