Γάλανθος, φυτό της ελληνικής φύσης με καλλωπιστική αξία

 

Ο Γάλανθος (Galanthus nivalis. Amaryllidaceae) είναι ένα δημοφιλές πολυετές φυτό. Κατατάσσεται στα βολβώδη – κονδυλώδη. Είναι γένος τουλάχιστον σαράντα ειδών. Ανήκει στην οικογένεια Amaryllidaceae. Κατάγεται από την ανατολική Μεσόγειο και είναι αυτοφυές φυτό στην Ελλάδα. Η φύτευσή του στον κήπο προσδίδει τη μορφή λιβαδιού.

 

 

Βοτανική ταξινόμηση: Το γένος Galanthus περιλαμβάνει τουλάχιστον σαράντα είδη φυτών και ανήκει στην οικογένεια Amaryllidaceae. Το ελληνικό φυτό Galanthus nivalis είναι το είδος που έχει επικρατήσει στην ανθοκομία.

Καταγωγή: Κατάγεται από την ανατολική Μεσόγειο και είναι αυτοφυές φυτό της Ελλάδας.

Κοινά ονόματα: Γάλανθος (από το ότι τα άνθη του είναι λευκά σαν το γάλα)

Τοξικότητα: Είναι τοξικό φυτό για τα κατοικίδια

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά του γάλανθου

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι πολυετές φυτό με χαρακτηριστική μορφή τούφας, χαμηλού ύψους 20-40 cm και 50 cm διαμέτρου. Οι βολβοί φυτεύονται ανά δύο σε μικρή απόσταση και σε δέκα πόντους βάθος. Φυτεύονται ανά πενήντα πόντους απόσταση η μια ομάδα από την άλλη, για δημιουργία κήπου μορφής λιβαδιού.

Φύλλα: Τα φύλλα είναι στενά και λίγα, εκφύονται από το έδαφος μόνα τους, μοιάζουν με ιμάντες σχηματίζοντας τούφα και είναι πράσινα και στιλπνά.

Άνθη: Τα άνθη μοιάζουν με καμπανούλες. Τα ανθικά στελέχη εκφύονται πολλά μαζί από το κέντρο των φύλλων (τούφα) και το ύψος τους είναι ίδιο με των φύλλων ή μπορεί να τα ξεπερνά πολύ λίγο. Το χρώμα τους είναι κατάλευκο σαν το γάλα.

Περίοδος ανθοφορίας: Ο γάλανθος φυτεύεται φθινόπωρο και το πλεονέκτημά του είναι ότι ανθίζει πρώιμα, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Πολλές φορές τα άνθη του ξεπηδούν κυριολεκτικά μέσα από το χιόνι.

Ρίζες: Είναι βολβός που δημιουργεί πολλά βολβίδια.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξη του γάλανθου

Συμβουλές για το χώμα: Προσαρμόζεται σε όλους τους τύπους εδαφών, όμως αναπτύσσεται καλύτερα σε πλούσιο ελαφρύ έδαφος, καλά αποστραγγιζόμενο με PH 5,5-7.

Ρυθμός ανάπτυξης: Είναι μέτριο και ντελικάτο φυτό, εμφανίζει κανονικό ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά τόσο σε φωτεινές θέσεις όσο και σε ημισκιά.

Θερμοκρασία: Αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες εξάλλου σε αυτές ανθίζει (-20 έως 35 βαθμούς Κελσίου).

 

Φροντίδες που χρειάζεται ο γάλανθος

Πότισμα: Είναι φυτό που, επειδή οι βολβοί του παραμένουν στο έδαφος και το καλοκαίρι, θέλει συνεχώς την υγρασία αλλά και καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται κανονικό πότισμα και πιο συχνό το καλοκαίρι γι’ αυτό συνήθως φυτεύεται μέσα στο γκαζόν .

Λίπασμα: Ο Γάλανθος είναι από τα φυτά με μέτριες απαιτήσεις σε λίπασμα. Χρειάζεται ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα (1φορά το φθινόπωρο). Επίσης προσθέτουμε αρκετό κόμποστ, όταν φυτεύουμε αρχικά το βολβό στο έδαφος το φθινόπωρο.

Ασθένειες και έντομα: Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό και συνήθως δεν έχει εχθρούς και δεν προσβάλλεται από ασθένειες.

 

Κλάδεμα και περιποίηση του γάλανθου

Ο Γάλανθος όπως σχεδόν όλα τα βολβώδη φυτά, δεν χρειάζεται κλάδεμα. Θέλει αφαίρεση των ξερών η σάπιων φύλλων όταν το φυτό απανθίσει.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στο γάλανθο

Ο πλέον συνήθης τρόπος πολλαπλασιασμού του γάλανθου είναι η απόκτηση νέων βολβών και βολβιδίων μετά από αραίωση των φυτών που πρέπει να γίνεται μετά από τρία – τέσσερα χρόνια και η εκ νέου φύτευσή τους. Πολλαπλασιάζεται και με σπόρο την άνοιξη, όμως τα φυτά που θα προκύψουν θα ανθίσουν μετά από τρία έως τέσσερα χρόνια.

 

Ο γάλανθος σε παρτέρια στον κήπο

Ο γάλανθος είναι ένα αγριολούλουδο στην ελληνική φύση και έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε φυτεύοντας τον ελεύθερα στον κήπο, στις άκρες ή και αλλού μέσα στο γκαζόν. Μπορεί να φυτευτεί ακόμη σε μεγάλες γλάστρες – πιατέλες σε βάθος 15cm ώστε να μπορούν, μετά την απάνθιση του, να φυτευτούν ετήσια χαμηλά ανθοφόρα με μικρό ριζικό σύστημα φυτά.

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε: