Φροντίστε τα φυτά σας το χειμώνα
Η εποχή αυτή είναι κατάλληλη για την εγκατάσταση (φύτευση) στον κήπο νέων καλλωπιστικών θάμνων και δένδρων. Πρώτα θα πρέπει να εκριζωθούν όσα φυτά ή θάμνοι έχουν τυχόν ξεραθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πριν τη φύτευση των νέων φυτών, πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερη κατεργασία του εδάφους. Επίσης, μπορεί να γίνει και αντικατάσταση μέρους του κήπου, πριν τον ερχομό του χειμώνα.
Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις βροχές θα πρέπει να μειώνονται σταδιακά τα ποτίσματα στον χλοοτάπητα. Τα κουρέματα μειώνονται κι αυτά σταδιακά. Την εποχή του φθινοπώρου μπορεί να γίνει εκ νέου σπορά ή επανασπορά γκαζόν στα ξερά σημεία. Ακόμη, θα πρέπει να απομακρύνονται τα φύλλα που πέφτουν, από τα γύρω δένδρα, για την προστασία του από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες.
Οι βολβοί φυτεύονται συνήθως κατά το τέλος του Οκτώβρη- Νοέμβρη όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι πλέον αισθητές. Οι βολβοί που αγοράζουμε θα πρέπει να είναι υγιείς, καθαροί και απαλλαγμένοι από ασθένειες. Το έδαφος που θα φυτευτούν θα πρέπει να είναι κατεργασμένο και αρκετά αφρατοποιημένο και να έχουν αφαιρεθεί πέτρες και ζιζάνια. Οι ανεμώνες, νάρκισσοι, νεραγκούλες, κρόκοι, ίριδες, υάκινθοι και τουλίπες, είναι τα πιο συχνά βολβώδη που φυτεύονται κατά την περίοδο αυτή. (Πότε φυτεύονται και πότε ανθίζουν οι βολβοί)
Μια από τις πιο σημαντικές εργασίες στον κήπο κατά την εποχή του φθινοπώρου αποτελεί ή καταστροφή και απομάκρυνση των ζιζανίων τόσο από τον χλοοτάπητα όσο και από τα δένδρα, τους φράχτες και τα παρτέρια. Τους φθινοπωρινούς μήνες παρατηρείται λόγω των ευνοϊκών συνθηκών εμφάνιση των ζιζανίων σε υψηλούς ρυθμούς. Έτσι είναι απαραίτητη προϋπόθεση να βρίσκει ο χειμώνας τον κήπο μας απαλλαγμένο από ζιζάνια διότι εάν αυτά παραμείνουν στο έδαφος είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν και επιπλέον ανταγωνίζονται έντονα τα υπόλοιπα φυτά σε νερό και θρεπτικά στοιχεία κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Μια εργασία που πρέπει να γίνει κατά το φθινόπωρο είναι το κλάδεμα και η διαμόρφωση του σχήματος των θαμνωδών φυτών και των φυτών σε φράχτες καθώς και ορισμένων δένδρων. Κατά το τέλος Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου πρέπει να γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς. Επιπλέον, καλό είναι να καθαρίζονται όλα τα δένδρα και οι θάμνοι από ξερά κλαδιά και βλαστούς. Τα φυτά που βρίσκονται σε φυτοδοχεία και είναι εκτεθειμένα σε ψυχρούς ανέμους, θα πρέπει να τοποθετούνται σε προφυλαγμένες θέσεις του κήπου.
Η περιποίηση των φυτών κατά το φθινόπωρο – χειμώνα δεν γίνεται μόνο στον κήπο αλλά και μέσα στο σπίτι, με σκοπό τη φροντίδα και τον καθαρισμό των φυτών εσωτερικού χώρου. Έτσι θα πρέπει να αφαιρούνται τα ξερά φύλλα και βλαστοί, ενώ τα φυτά θα πρέπει να ποτίζονται και να λιπαίνονται τακτικά. Σε περιπτώσεις που απαιτείται, θα πρέπει να γίνεται σκάλισμα και ανανέωση του χώματος.
Χειμερινές εργασίες στον κήπο
- Ψαλίδισμα θάμνων και φραχτών Σεπτέμβρη
- Μάζεμα ξερών φύλλων
- Μέχρι τέλος Σεπτέμβρη συγκομίζονται και οι πιο όψιμοι καρποί (μήλα, ρόδια)
- Προστασία των φυτών που βρίσκονται σε γλάστρες, μεταφορά τους σε προστατευμένες θέσεις.
- Μάζεμα των εργαλείων, καθαρισμός τους και αποθήκευση τους.
- Πιο αραιά ποτίσματα. Πρόβλημα αύξησης της υγρασίας και ανάπτυξης παθογόνων για τα φυτά πχ. Βοτρύτης
- Αφαίρεση τυχόν ζιζανίων για ευκολότερη αντιμετώπιση μετά
- Από Νοέμβρη-Γενάρη γίνονται τα χειμερινά κλαδέματα στους καλλωπιστικούς θάμνους και δένδρα και ακολουθεί λίπανση.
- Φύτευση βολβών και σπόρων
Leave A Comment