Εργασίες και κλάδεμα των φυτών την άνοιξη και το καλοκαίρι
Η άνοιξη, η εποχή που ολόκληρη η φύση αναγεννιέται, είναι και η καταλληλότερη εποχή για την ανανέωση του κήπου, η οποία φυσικά ξεκινάει από τη βάση του. Έτσι το σκάλισμα και ο εμπλουτισμός του εδάφους μαζί με την απομάκρυνση των ζιζανίων είναι οι πρώτες φροντίδες που πρέπει να δεχτεί ο κήπος για να αποδώσει τα μέγιστα τους υπόλοιπους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Μετά την περιποίηση του εδάφους μπορεί να ακολουθήσει η φύτευση βολβωδών και ριζωματοδών φυτών που θα ανθίσουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο (Ανεμώνες, Αμαρυλλίδες, Μπιγκόνιες, Κάννες, Κυκλάμινα, Ντάλιες, Γλαδίολοι, Γλοξίνιες, Λίλιουμ, Πεόνιες) αλλά και των ετησίων (Πετούνιες, Σάλβιες, Κατιφέδες, Ζίννιες).
Σε ότι αφορά τα πολυετή φυτά που ήδη υπάρχουν στον κήπο σας, πρέπει να καθαριστούν από τα ξερά φύλλα που πιθανών απέκτησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και να στηριχθούν, αν το ύψος τους φτάνει το ένα μέτρο περίπου, ενώ τα γεράνια και οι γαρυφαλλιές πρέπει να κλαδευτούν ώστε να αναπτύξουν περισσότερα και ισχυρότερα στελέχη.
Την άνοιξη, η λίπανση των φυτών γίνεται με αζωτούχα και πλήρη λιπάσματα και επαναλαμβάνεται ανάλογα με τις ανάγκες των φυτών και τις συνθήκες του εδάφους ανά μία με δύο εβδομάδες. Τα υδατοδιαλυτά λιπάσματα είναι εκείνα που απορροφούν τα φυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Την άνοιξη γίνεται και πιο εντατική η συντήρηση του χλοοτάπητα αφού αυξάνουν τα κουρέματα με χαμηλό ύψος κοπής, οι λιπάνσεις και οι αρδεύσεις.
Εργασίες και κλάδεμα των φυτών το καλοκαίρι
Το καλοκαίρι οι ανάγκες του κήπου σε νερό και λίπανση είναι αυξημένες, ενώ δεν είναι λίγα τα φυτά που απαιτούν προστασία από τον ήλιο (γαρδένια, καμέλια, ορτανσία). Στα ποώδη φυτά αυτή την περίοδο συνεχίζουν τα κορφολογήματα και η αφαίρεση των ξηρών φύλλων και βλαστών και των υπερώριμων ανθέων.
Στο χλοοτάπητα συνεχίζονται τα συχνά ποτίσματα (τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες) τα κουρέματα και η αφαίρεση των ζιζανίων, ενώ από τα μέσα Ιουλίου και μετά μειώνονται σταδιακά οι λιπάνσεις. Από αρχές Αυγούστου οι λιπάνσεις μειώνονται και στους θάμνους και τα δέντρα. Στο τέλος του καλοκαιριού μπορείτε να συλλέξετε τους σπόρους διαφόρων φυτών όπως οι πανσέδες και τα σκυλάκια και να τους αποθηκεύσετε προκειμένου να τους χρησιμοποιήσετε την επόμενη χρονιά.
Κλάδεμα δένδρων και θάμνων το καλοκαίρι
Τα κλαδέματα που διενεργούνται την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι αυτά που στοχεύουν στη διατήρηση του επιθυμητού σχήματος των δέντρων και των θάμνων αλλά και στην εξασφάλιση της υγείας και της ευρωστίας των φυτών. Το κλάδεμα είναι ο βασικότερος τρόπος για να δώσει κανείς σχήμα στα δέντρα και τους θάμνους το αλλά και να το διατηρήσει. Επιπλέον με το κλάδεμα επιτυγχάνεται αραίωμα της κόμης των φυτών με συνέπεια τη αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών αερισμού στο εσωτερικό της κόμης του δέντρου ή του θάμνου, το οποίο τελικά αναπτύσσεται κάτω από ευνοϊκότερες συνθήκες.
Παρόλα αυτά το κλάδεμα είναι διαδικασία που πληγώνει τα φυτά και για το λόγο αυτό το ανοιξιάτικο κλάδεμα πρέπει να διενεργείται από το Μάρτιο έως τον Απρίλιο, όταν έχει αυξηθεί η θερμοκρασία και δεν υπάρχει κίνδυνος παγετού και ταυτόχρονα οι χυμοί των φυτών δεν είναι τόσοι πολλοί που να δυσκολεύουν την επούλωση των πληγών από το κλάδεμα. Το ανοιξιάτικο κλάδεμα συνίσταται, εκτός από τη διατήρηση του σχήματος, στην αφαίρεση των αδύναμων ή ασθενικών βλαστών, των παραφυάδων αλλά και των λαίμαργων βλαστών με γρήγορη ανάπτυξη.
Χαρακτηριστική ανοιξιάτικη φροντίδα του κήπου, που επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, είναι το ψαλίδισμα σε φράκτες και μπορντούρες έτσι ώστε να διατηρήσουν το σχήμα τους και να δείχνει ο κήπος υγιής και περιποιημένος. Επίσης το ανοιξιάτικο κλάδεμα της τριανταφυλλιάς, όπου δεν αφαιρούμε μόνο τους λαίμαργους βλαστούς αλλά και τα πρώτα μπουμπούκια προκειμένου να αυξήσουμε την ανθοφορία, αφορά κάθε ελληνικό κήπο!
Leave A Comment