Τα πρότυπα που θα μπορούσε να ακολουθήσει κανείς για να διαμορφώσει τον κήπο του είναι πραγματικά πάρα πολλά και σίγουρα χρειάζεται επαγγελματική εξειδίκευση προκειμένου να τα γνωρίσει και να τα εφαρμόσει.
Ακόμη, όπως και στο εσωτερικό του σπιτιού, έτσι και στον κήπο είναι χρήσιμο να υπάρχει ένας βασικός σχεδιασμός, μία «κεντρική ιδέα» προκειμένου ο κήπος να είναι οργανωμένος και αρμονικός. Πολλές φορές η κατασκευή και η ολοκλήρωση ενός κήπου, ακόμα και μικρού, παίρνει αρκετό χρόνο, ανάλογα με τη συχνότητα που ο ιδιοκτήτης ασχολείται με αυτό. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο βασικός σχεδιασμός είναι αναγκαίος!
Ένας ασφαλής τρόπος να δημιουργήσει κανείς το στυλ του δικού του κήπου είναι να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:
1. Η κατανόηση του χώρου.
Όχι μόνο το μέγεθος του κήπου αλλά και το σχήμα, τις κλίσεις, τα στοιχεία που υπάρχουν και θα διατηρηθούν, η πρόσβαση, η σκίαση, κάποια ωραία ή άσχημη θέα.
2. Η κατανόηση των αναγκών.
Τι θα περιλαμβάνει ο κήπος; Barbeque, παιδική χαρά, λαχανόκηπο, χώρο για κάποιο κατοικίδιο, λιμνούλα…
3. Το ύφος του κήπου.
Γενικά υπάρχουν δύο βασικές τάσεις: Από τη μία οι κλασικοί, τυπικοί κήποι, με τις αυστηρές αρχιτεκτονικές γραμμές, τη συμμετρία και τους κλαδεμένους φράκτες, όπου όλα –ακόμα και τα φυτά- είναι τοποθετημένα στη θέση τους . Από την άλλη οι «φυσικοί κήποι», που στόχος τους είναι να παρουσιάσουν μία φυσική εικόνα, σαν να μην έχει πειραχτεί το φυσικό περιβάλλον. Φυσικά αυτή είναι μία τεχνητή εικόνα που χρειάζεται πολύ καλός σχεδιασμός και εφαρμογή για να είναι το αποτέλεσμα το επιθυμητό. Το συνηθέστερο είναι οι οικιακοί κήποι να ακολουθούν ένα ενδιάμεσο μοτίβο. Οι δομικές κατασκευές (πέργκολες, bbq, κ.α.), οι διάδρομοι, οι φράκτες και οι μπορντούρες, υπαγορεύουν την τυπικότητα και την τακτοποιημένη εικόνα του κλασικού κήπου. Οι ασύμμετρες και ακανόνιστες φυτεύσεις και οι εναλλαγές των χρωμάτων και των υφών προσομοιάζουν στην εικόνα του «φυσικού κήπου».
4. Το σχέδιο.
Φυσικά ένας επαγγελματίας θα αποτύπωνε με ακρίβεια όλα τα στοιχεία του χώρου και θα διαμόρφωνε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τις λεπτομέρειες της κατασκευής. Όμως ακόμα κι ένα ερασιτεχνικό σχεδιάγραμμα με τους διαδρόμους, το καθιστικό, τις πέργκολες, το λαχανόκηπο κ.λ.π. και τους χώρους φύτευσης, είναι απαραίτητο να γίνει.
5. Η επιλογή των φυτών.
Από την αρχή θα πρέπει να προσδιοριστεί το είδος της βλάστησης που θα φυτευτεί σε κάθε χώρο. Για παράδειγμα αν ο φράκτης θα έχει κωνοφόρα ή θάμνους, αν στην πέργκολα θα αναρριχώνται φυτά, σε ποια σημεία θα φυτευτούν δέντρα, οι θέσεις για τα αρωματικά, τα ανθοφόρα και τον χλοοτάπητα. Επίσης καλό θα ήταν να προσδιορίζονται και τα φυτικά είδη για τα δέντρα και τους θάμνους. Για την επιλογή των φυτικών ειδών εκτός από τα καλλωπιστικά χαρακτηριστικά τους λαμβάνονται υπόψη κι άλλα, όπως οι απαιτήσεις τους σε νερό, έδαφος και φροντίδες.
6. Η επιλογή των δομικών υλικών.
Πολλές φορές είτε για λόγους ευκολίας είτε για οικονομικούς λόγους, δεν δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα δομικά υλικά του κήπου που συνήθως δημιουργούν τους φράκτες και τους διαδρόμους. Όμως τα δομικά υλικά επηρεάζουν και πολλές φορές διαμορφώνουν το στυλ του κήπου! Ο ίδιος διάδρομος έχει διαφορετικό ύφος στρωμένος με τσιμεντένιες πλάκες και διαφορετικό στρωμένος με κυβόλιθους, πέτρα Καρύστου, χαλίκι. Όπως και η περίφραξη δείχνει διαφορετική ανάλογα με το υλικό κατασκευής (ξύλο, σκυρόδεμα, τούβλα, πέτρα κ.α.). Ακόμα και η εδαφοκάλυψη των παρτεριών διαφέρει αν είναι με βότσαλο, λευκό χαλίκι ή φλοιό πεύκου.
Όποιες και να είναι οι τελικές επιλογές, το σημαντικό είναι ο κήπος να είναι λειτουργικός, να αποτελεί συνέχεια του εσωτερικού του σπιτιού και φυσικά να χαρακτηρίζεται από το προσωπικό γούστο των ιδιοκτητών! Στη συνέχεια του περιοδικού παρουσιάζονται κήποι, ο κάθε ένας με διαφορετικό στιλ, αλλά όλοι προσεγμένοι και λειτουργικοί ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες αλλά και την αισθητική των ιδιοκτητών τους.
Αφού αποφασιστεί το ύφος του κήπου, επιλέξτε ένα – δύο σημεία (ανάλογα με το μέγεθος του κήπου) για τη δημιουργία θεματικής γωνιάς που θα κάνει τη διαφορά! Ίσως ένας βραχόκηπος, κάκτοι και παχύφυτα, ένας υδρόκηπος ή ακόμα ένας Ιαπωνικός κήπος με bonsai για τους πιο τολμηρούς!
Leave A Comment