Επιλέγοντας τον «ειδικό» για τον κήπο μας.
«Με ποια κριτήρια επιλέγουμε να συνεργαστούμε με έναν Αρχιτέκτονα Τοπίου ή Κηποτέχνη».
[author title=”” image=”http://www.gardenguide.gr/wp-content/uploads/2016/10/nikos-thymakis-2.jpg”]του Νίκου Θυμάκη, Γεωπόνου-Σύμβουλου Πρασίνου [/author]
Τα τελευταία χρόνια, η κατασκευή του κήπου έχει μπει σε επαγγελματική βάση. Εξάλλου, όλο και περισσότερες οικοδομές γίνονται , κυρίως στην Αττική αλλά και την επαρχία και όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, αναζητούν καταφύγιο σε κάποιο προάστιο ή σε ζώνη «εξοχικής κατοικίας». Η επιβάρυνση από τη γκρίζα καθημερινότητα των πόλεων και των σύγχρονων εργασιακών απαιτήσεων, δημιουργεί μία εσωτερική –ενσυνείδητη ή και υποσυνείδητη-αναζήτηση για πράσινο και Φύση. Έτσι, πέρα από το καθιερωμένο Σαββατοκύριακο ή τριήμερο στο χωριό, ζητούμενο αποτελεί η μικρή καθημερινή απόδραση στο σπίτι. Ένα από τα σημεία που εξυπηρετούν μία τέτοια ενέργεια είναι και το εξωτερικό δωμάτιο του σπιτιού μας, ο κήπος ή η βεράντα.
Υπάρχει λοιπόν έντονη κινητικότητα σε αυτόν τον επαγγελματικό χώρο. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει σε πάρα πολλά σημεία των πόλεων, τα λεγόμενα Κέντρα Κήπου, τα οποία κακώς κάποιοι τα ονομάζουν «Φυτώρια» , αφού είναι εμπορικά καταστήματα λιανικής πώλησης κι όχι παραγωγικές μονάδες φυτών που πουλούν χονδρικώς σε άλλους εμπόρους. Κατά τη γνώμη μας, όταν αποφασίζουμε να φτιάξουμε έναν κήπο, οφείλουμε να απευθυνθούμε σε έναν «ειδικό». Αυτός, δεν είναι ο κηπουρός της γειτονιάς ή ο ιδιοκτήτης του Κέντρου Κήπου. Είναι ο γεωτεχνικός με ειδικότητα ή εμπειρία στην Αρχιτεκτονική Κήπων ή ευρύτερα την Αρχιτεκτονική Τοπίου. Αυτοί οι επαγγελματίες, είναι πλέον αρκετοί στη χώρα μας και μπορεί κάποιος να τους βρει είτε ως ελεύθερους επαγγελματίες είτε ως σε συνεργαζόμενους με Κέντρα Κήπου. Το επόμενο ερώτημα είναι: «και πώς θα επιλέξω τον καλύτερο;» Πιο σωστά θα λέγαμε: «και πως θα επιλέξω αυτόν που μου ταιριάζει;»
Οπωσδήποτε η σύσταση από έναν φίλο σας ή γνωστό που έχει συνεργαστεί με κάποιον, είναι χρήσιμη για αρχή. Τα ερωτήματα που θα μπορούσατε να του θέσετε κατά την πρώτη σας συνάντηση είναι τα εξής:
- Μπορείτε να εργαστείτε με τα χρήματα που εγώ διαθέτω προκειμένου να μου φτιάξετε έναν χώρο όπως τον θέλω, εφόσον αυτό είναι λογικό και βιώσιμο;
- Πώς χρεώνετε τη δουλειά σας; Με το project, με την ώρα, μαζί με τα υλικά;
- Βλέπετε κάποια «πρόκληση» στο χώρο μου που θα αναδείξει μία καλή δουλειά και για εσάς;
- Μπορώ να προτείνω κι εγώ κάποια φυτά που μου αρέσουν;
- Αυτό που θα κάνουμε , θα είναι «φιλικό» προς το περιβάλλον (από άποψη διαχείρισης νερού, υλικών κλπ);
- Θα μου παρουσιάσετε κάποιο γενικό σχέδιο(θα το λέμε master plan) για τις χρήσεις στον περιβάλλοντα χώρο μου/κήπο και θα μπορούμε να το εφαρμόσουμε σιγά σιγά εφόσον δε μου φτάσουν τα χρήματα για να το κάνω ολόκληρο εξ αρχής;
- Πόσο χρόνο θα μου πάρει για να δω κάποιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα στον κήπο(χρονοδιάγραμμα εργασιών);
- Τη δουλειά την κάνετε εσείς με δικό σας συνεργείο ή τη δίνεται σε υπεργολάβο και απλά επιβλέπετε;
- Θα αναλάβετε τη συντήρηση του κήπου μετά ή θα μας συστήσετε κάποιον να το κάνει αυτό;
- Σε περίπτωση απώλειας φυτικού υλικού ή άλλων βλαβών, εντός των έξι(6) πρώτων μηνών, υπάρχει κάποια εγγύηση;
- Είστε διατεθιμένος/η να υπογράψουμε κάποιο συμφωνητικό για τη συνεργασία μας;
- Μπορείτε να μας δείξετε το portfolio σας;
Κι αφού το δούμε:
- Μπορούμε να επισκεφθούμε κάποιους από τους κήπους που έχετε σχεδιάσει ή κατασκευάσει;
Σε περίπτωση που υπάρχει παλιός κήπος ή κάποιος χλοοτάπητας ή κάποια δένδρα και θάμνοι, μπορούμε να ρωτήσουμε:
- Θα μπορούσατε να εξετάσετε πρώτα τον χλοοτάπητα και τα φυτά μας; Είναι υγιή, σε καλή κατάσταση; Θα τα κρατήσουμε;
Ο σωστός επαγγελματίας, μετά την πρώτη συνάντηση ή και κατά τη διάρκειά της, έχει μαζί του ένα «τεχνικό δελτίο» που καταγράφει λεπτομέρειες που αφορούν το χώρο σας προκειμένου να είναι σε θέση να κάνει κάποια προεργασία. Επίσης, παίρνει και κάποιες φωτογραφίες ενώ ζητά και την λεπτομερή κάτοψη του οικοπέδου, την οποία του τη δίνεται εφόσον συμφωνείται με την προτεινόμενη μεθοδολογία συνεργασίας.
Αφού λοιπόν αποκτήσουμε μία καλή επικοινωνία με τον επαγγελματία που μας ταιριάζει, τον καλούμε να υπογράψουμε κάποιο συμφωνητικό-συμβόλαιο(συνήθως έχουν αυτοί κάποιο έτοιμο). Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να δοθεί κάποια προσυμφωνημένη προκαταβολή. Έτσι, νιώθει κι ο επαγγελματίας πιο δεσμευμένος. Κατόπιν, κι αφού συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα κινήσεων κι εργασιών, θα πρέπει να παραδώσει ένα γενικό σχέδιο(master plan) και προτάσεις για φυτά.
Τελειώνοντας αυτό το στάδιο, παραδίδει τελικά σχέδια για όλους τους χώρους κι ολοκληρωμένη μελέτη για διευθετήσεις, χωματουργικά, φυτικό υλικό, αρδευτικό σύστημα καθώς και διαχειριστικό σχέδιο(πρόγραμμα συντήρησης). Το κάθε σχέδιο έχει χρεωθεί και πρέπει να πληρώνεται. Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε, ότι στις περιπτώσεις που κάποιοι είναι διατεθειμένοι να σας προσφέρουν το σχέδιο δωρεάν προκειμένου να πάρουν τη δουλειά, θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί.
Κανείς, εκτός αν είναι ο κολλητός μας, ο σύντροφος μας , ο γονιός μας, δεν κάνει κάτι δωρεάν για εμάς. Αυτή η πρακτική εξυπηρετεί συνήθως τακτική πώλησης συγκεκριμένων φυτών και την κάνουν πολύ συχνά μεγάλα Κέντρα Κήπου προκειμένου να παίρνουν όγκο δουλειάς. Να προτιμάτε να πληρώσετε κάτι για να γίνει σωστά παρά να μην πληρώσετε και μετά να μην έχετε τον πλήρη έλεγχο. Ο κήπος, είναι δικός σας.
Θα πρέπει επίσης να πούμε, ότι στην περίπτωση που ο επιλεγμένος από εσάς συνεργάτης δεν θα είναι αυτός που θα κατασκευάσει μετά τον κήπο και θα ασχοληθεί και με τη συντήρησή του, οφείλει να σας δώσει οικονομική μελέτη(τιμές υλικών, φυτών, εργασιών) με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, προκειμένου εσείς να αναζητήσετε προσφορές για να γίνει η δουλειά σας. Έτσι, η μελέτη θεωρείται ολοκληρωμένη. Στην περίπτωση που έχετε αποφασίσει ότι θα συνεργαστείτε μαζί του, καλό θα είναι να τον εμπιστευθείτε στη δική του τιμολόγηση και να μην αναζητήσετε αλλού πηγές. Αν κάτι σας φαίνεται παράλογο ή υπερβολικό, να το συζητάτε μαζί του. Είναι ο συνεργάτης σας και πολύ πιθανό, μέσα από τη δουλειά, να γίνει φίλος σας. Είναι φύση της δουλειάς τέτοια, που δημιουργεί πάντοτε θετικά συναισθήματα.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε κάθε εποχή είναι κατάλληλη για να συνεργαστείτε με έναν επαγγελματία, ανεξάρτητα με το πότε θα φτιάξετε τον κήπο. Καλό θα είναι να τον προσκαλέσετε από την αρχή της κατασκευής της οικοδομής προκειμένου να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται διορθωτικά για να είναι εύκολο το έργο του όταν έρθει η ώρα της κατασκευής.
Κείμενο από την Αρχισυνταξία για την χρήση σε επεισόδιο της εκπομπής ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗΠΟ
Leave A Comment