ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑ-ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ

η πρακτική που είναι τρόπος ζωής….

[author title=”” image=”http://www.gardenguide.gr/wp-content/uploads/2016/10/nikos-thymakis-2.jpg”]

Από τον Νίκο Θυμάκη, Γεωπόνο-Σύμβουλο Πρασίνου

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΘΥΜΑΚΗ

[/author]

 

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο γίνεται λόγος για γεωργικές πρακτικές «φιλικές» προς το περιβάλλον ενώ τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτή τη μορφή γεωργίας χαρακτηρίζονται-και είναι- υψηλής ποιότητας και πωλούνται ως τέτοια. Στην ανθοκομία , τα πράγματα είναι πιο περίεργα: το λουλούδι και το φυτό, αποτελούν σε γενικές γραμμές στοιχεία βελτίωσης του καθημερινού στενού αλλά και ευρύτερου περιβάλλοντος μας. Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά, είναι κατά πόσο κατά η διαδικασία παραγωγής γίνεται με «οικολογικές» πρακτικές. Οι Αμερικανοί, έχουν εισάγει την όρο “eco-friendly horticulture”(φιλική προς το περιβάλλον ανθοκομία, σε ελεύθερη μετάφραση) αναφερόμενοι σε όλη την πολιτική αλλά και τη διαδικασία για να ασκούνται τέτοιες τεχνικές κατά την παραγωγή ανθοκομικών προϊόντων. Μάλιστα, τα προϊόντα αυτά φέρουν και ειδική σήμανση για να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι προέρχονται από αυτή τη διαδικασία ενώ σε μεγάλες ανθοκομικές εκθέσεις των Η.Π.Α και του Καναδά, υπάρχει ξεχωριστό τμήμα με αυτά τα ανθοκομικά προϊόντα. Η Ευρώπη, έρχεται να ακολουθήσει αυτές τις πρακτικές τα τελευταία χρόνια, ενώ στην Ελλάδα γίνονται τώρα πια οργανωμένα τα πρώτα βήματα  προς αυτήν την κατεύθυνση. Εξάλλου οι καταναλωτές, ως πολίτες, ζητούν ακόμη να γίνεται και η διαχείριση του Πρασίνου με φιλικό προς των περιβάλλον τρόπο.

Βασικές αρχές για τη βιολογική διαχείριση του κήπου

Χρήση ήπιων χημικών

Η χρήση ήπιων χημικών στα ανθοκομικά είδη είναι απαραίτητη γιατί η ποιοτική υποβάθμιση του άνθους είναι μεγάλη σε περίπτωση εμφάνισης στιγμάτων λόγω έστω και μικρής προσβολής από εχθρούς. Στην περίπτωση αυτή τα ήπια χημικά χρησιμοποιούνται μόνο όπου κρίνεται απαραίτητο και σαν «πυροσβεστικό μέσο». Η νέα γεννιά φαρμάκων αποδομούνται γρήγορα στο περιβάλλον, δεν είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τον άνθρωπο και τα θηλαστικά. Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι επιβλαβή για τα ωφέλιμα έντομα και αυτό βοηθάει στην ολοκληρωμένη διαχείριση. Η χρήση τους πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν συνεννόησης με τεχνικούς σύμβουλους επί του θέματος.

Τι γίνεται στο Πράσινο;

Τα χημικά είναι επιβλαβή για το περιβάλλον τόσο κατά τη διαδικασία παραγωγής τους, όσο και μετά την εφαρμογή τους. Είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και τοξικά για πλήθος οργανισμών όπως πουλιά, μέλισσες, χελώνες κ.α. Πολλά, λόγω της μεγάλης τους υπολειμματικότητας, καταφέρνουν να περάσουν στην τροφική αλυσίδα, στα υπόγεια νερά αλλά και να μεταφερθούν με τον άνεμο μέσα στα σπίτια μας. Η χρήση τους ενδείκνυται μόνο για γεωργικές εκμεταλλεύσεις ενώ, ακόμη και στους αγρούς, θα έπρεπε να καταφεύγουμε σε αυτά εφόσον έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατές μεθόδους με φυσικά ή βιολογικά μέσα.

Δυστυχώς στις μέρες μας, η άγνοια για τις δυνατότητες επέμβασης με φυσικά μέσα, η αναζήτηση εύκολης και γρήγορης λύσης, καθώς και η αδιαφορία για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία δίνουν ‘χώρο’ στη χρήση χημικών δηλητηρίων εντός αστικής ζώνης. Ψεκάζονται κήποι, παιδικές χαρές, σχολεία και παιδικοί σταθμοί, πάρκα και εθνικοί κήποι. Σε ένα χώρο ψυχικής ανάτασης και επαφής με τη φύση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται χημικά δηλητήρια.

Η δημιουργία ενός χώρου πρασίνου στην πόλη, το οποίο όμως θα είναι επιβαρυμένο τοξικολογικά με χημικά δηλητήρια, είναι ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω. Θα πρέπει να δείξουμε την ίδια ευαισθησία τόσο στη δημιουργία τέτοιων χώρων όσο και στη διατήρησή τους και την φροντίδα τους. Βιολογικές λιπάνσεις, φυσικά μέτρα περιορισμού των ασθενειών  και βιολογική καταπολέμηση των φυτοφάγων εντόμων με ωφέλιμους μικροοργανισμούς θα πρέπει να υποστηρίζονται από τους Δήμους, στους χώρους ευθύνης τους, αλλά και τους πολίτες στην περίπτωση ιδιωτικών.

Η Φύση, σε περιπτώσεις ανάπτυξης υπερ-πληθυσμού φυτοφάγων, για την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας επεμβαίνει με ωφέλιμους οργανισμούς. Εμπιστευόμαστε τη Σοφία της και την αντιγράφουμε…

Αναδημοσίευση από το περιοδικό GARDEN& FLOWER BUSINESS