Καλλιεργώ καρότο στο λαχανόκηπο
Το καρότο είναι από τα λαχανικά που δεν λείπει από καμία κουζίνα ιδιαίτερα τον χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι. Καταναλώνεται ωμό και βρασμένο σε σαλάτες αλλά και πολλά μαγειρευτά φαγητά ακόμα και ψητά. Τα καρότα που καταναλώνουμε σήμερα προέρχονται από ποικιλίες άγριων ειδών καρότου με καταγωγή από την Ευρώπη και την Ασία.
Καλλιέργεια και έδαφος
Ο βιολογικός κύκλος του καρότου διαρκεί δύο χρόνια αλλά σαν καλλιέργεια είναι μονοετής. Στο λαχανόκηπο προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά αντέχει και στην ημισκιά. Όταν καλλιεργείται στην ημισκιά αναπτύσσεται με μικρότερο ρυθμό. Όπως όλα τα λαχανικά που καλλιεργούνται για το υπόγειο τμήμα τους έτσι και το καρότο χρειάζεται ελαφρύ αμμώδες έδαφος με καλή αποστράγγιση. Στα βαριά και συμπιεσμένα εδάφη τα καρότα αποκτούν ανομοιόμορφο σχήμα και μπορεί ακόμα να μοιάζουν κομμένα στη μέση από κάποιο σημείο και μετά. Το ίδιο συμβαίνει και στα χαλικώδη εδάφη. Πριν από τη σπορά στο έδαφος θα πρέπει να έχει προστεθεί αρκετή οργανική ουσία.
Σπορά καρότου
Η σπορά γίνεται από νωρίς την άνοιξη μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και αφού το έδαφος έχει σκαλιστεί σε αρκετό βάθος. Οι σπόροι σπέρνονται σε βάθος 3 cm και σε σειρές με απόσταση 20-30 cm (σε κάθε σειρά η σπορά γίνεται ανά 8-10 cm).
Πότισμα / Άρδευση καρότου
Σε ότι αφορά το πότισμα το καρότο χρειάζεται αρκετό νερό αλλά σε μικρές δόσεις. Η πολύ υγρασία στο έδαφος μπορεί να σαπίσει τη σωληνοειδή ρίζα. Επίσης το υπερβολικό πότισμα θα ευνοήσει την ανάπτυξη των φύλλων περιορίζοντας την ανάπτυξη του καρότου. Έτσι το πότισμα γίνεται όταν το έδαφος έχει στεγνώσει.
Καλλιεργητικές εργασίες στο καρότο
Κατά την καλλιέργεια το συχνό σκάλισμα ανάμεσα από τις γραμμές ευνοεί την ανάπτυξη του καρότου. Επιπλέον απαιτείται συχνό ξεβοτάνισμα.
Η συγκομιδή γίνεται 8-11 εβδομάδες μετά τη σπορά. Με το σκαλιστήρι ξεριζώνονται τα φυτά και αφήνονται στα στεγνώσουν χωρίς να έχουν ξεπλυθεί. Για να διατηρηθούν τα καρότα πρέπει να κοπεί το στέλεχος κοντά στη βάση του και στη συνέχεια τα καρότα να αποθηκευτούν σε ξηρό και σκοτεινό μέρος. Ακόμα τα νεαρά καρότα μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη. Είναι σημαντικό οι τελευταίες συγκομιδές να γίνονται πριν από τις βροχές του φθινοπώρου καθώς υπάρχει κίνδυνος τα καρότα να σαπίσουν.
- Ποικιλίες καρότου με κοντές ρίζες μπορούν να καλλιεργηθούν σε φυτοδοχεία που έχουν βάθος μεγαλύτερο από 30cm.
- Η καλλιέργεια πράσου κοντά στα καρότα φαίνεται ότι εμποδίζει τη μύγα του καρότου.
- Το καρότο έχει σπουδαία διατροφική αξία! Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αν καταναλωθεί ωμό, ενώ η καροτίνη (προβιταμίνη Α) δρα ανασταλτικά στη γήρανση των κυττάρων.
Leave A Comment