Βασιλικός, κλασσικό αρωματικό για τον κήπο και τη βεράντα

Ο βασιλικός (Ocimum basilicum, Lamiaceae) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά της Ελλάδας. Κατάγεται από τις ανατολικές περιοχές της Μεσογείου, Ελλάδα Ιταλία. Είναι γνωστός από την αρχαιότητα, όπου εθεωρείτο ως το εξέχων φυτό των βοτάνων. Το γένος περιλαμβάνει περίπου εκατόν πενήντα φυτά και ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae. Είναι ιδανικό, ευωδιαστό φυτό σε γλάστρες και ζαρντινιέρες και πιο σπάνια σε παρτέρια στον κήπο. Χρησιμοποιείται για το άρωμά του στη μαγειρική αλλά και στην παραγωγή βοτάνων.

 

 

Βοτανική ταξινόμηση: Το Ocimum sp. είναι γένος που περιλαμβάνει 150 ετήσια και πολυετή φυτά, μεταξύ των οποίων το Ocimum basilicum που είναι ετήσιο και ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae.

Καταγωγή: κατάγεται από χώρες της Μεσογείου μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Ιταλία.

Κοινά ονόματα: Ελληνικός ή σγουρός βασιλικός.

Τοξικότητα: Δεν είναι τοξικό φυτό για τα κατοικίδια. Είναι βρώσιμο.

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά του βασιλικού

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι μονοετές φυτό με ύψος 50 – 60 cm και πλάτος 40 – 50 cm. Οι πλατύφυλλες ποικιλίες μπορεί να φτάσουν και το 1,50μέτρα.

Φύλλα: Τα φύλλα είναι, σε άλλες ποικιλίες αρκετά μεγάλα – κυματιστά πράσινα έως και κοκκινωπά και σε άλλες, όπως ο κλασικός ελληνικός σγουρός βασιλικός, είναι μικρά, σγουρά με έντονο ευωδιαστό άρωμα και με σφαιρικό σχήμα φυλλώματος.

Άνθη: Είναι λευκά ή κοκκινωπά, (χωρίς ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία και για αυτό κορφολογούνται), μικρού έως μετρίου μεγέθους 1,5–3 cm Εκφύονται πολλά μαζί και σχηματίζουν ταξιανθία. Προσελκύουν μέλισσες και πεταλούδες. Μετά την ωρίμανσή τους δημιουργούνται χιλιάδες μικροί σπόροι.

Ρίζες: Δημιουργεί πλούσιο ριζικό σύστημα.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξη του βασιλικού

Συμβουλές για το χώμα: Αντέχει σε όλα τα χώματα όμως αναπτύσσεται καλύτερα σε πλούσια και καλά αποστραγγιζόμενα με ουδέτερο Ph. Είναι φυτό που αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει σχετικά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε άμεσο ηλιακό φως, κυρίως οι μικρόφυλλες ποικιλίες, ενώ οι πλατύφυλλες θέλουν ημισκιά.

Θερμοκρασία: Αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, λιγότερο σε χαμηλές (5έως 35 βαθμούς Κελσίου)

 

Φροντίδες που χρειάζεται ο βασιλικός

Πότισμα: Ο βασιλικός δεν αγαπά την πολύ υγρασία και θέλει καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται κανονικό πότισμα την άνοιξη, δύο φορές την εβδομάδα και πιο συχνά το καλοκαίρι.

Λίπασμα: Είναι από τα φυτά με μέτριες απαιτήσεις σε λίπασμα. Χρειάζεται ειδικό λίπασμα (1-2 φορές, άνοιξη και καλοκαίρι). Σημαντικό όμως είναι να προσθέτουμε κόμποστ όταν το φυτεύουμε και να επαναλαμβάνουμε την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Ασθένειες και έντομα: Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό. Προσελκύει έντομα και μέλισσες. Σπανίως μπορεί να προσβληθεί από ακάρεα, και αφίδες ή άλλα κοκκοειδή έντομα.

Κλάδεμα και περιποίηση του βασιλικού

Ο βασιλικός δεν χρειάζεται κλάδεμα. Διατηρεί το σφαιρικό του σχήμα από μόνος του. Θέλει όμως κορφολόγημα και αφαίρεση των ανθέων, ώστε να διατηρεί το σχήμα του όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στο βασιλικό

Ο πολλαπλασιασμός του, γίνεται μόνο με σπόρους είτε στο σπορείο είτε στη γλάστρα ή στο έδαφος σε παρτέρι σε απόσταση 45 – 50cm . Προτιμείστε να φυτεύετε 4 ή 5 σπόρους μαζί. Ακόμη υπάρχουν έτοιμα φυτά στην αγορά.

 

Φυτεύουμε βασιλικός στον κήπο και τη βεράντα

Είναι πολύ δημοφιλές φυτό που λόγω του αρώματος και του σφαιρικού σχήματος, χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά σαν γλαστρικό για να διακοσμήσει βεράντες, μπαλκόνια, σκάλες, τραπέζια και όπου αλλού χρειάζεται. Χρησιμοποιείται σε στολισμούς γάμων και βαπτίσεων κ.λπ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν φυτό οριοθέτησης σε ανθικά παρτέρια στον κήπο.

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε: