Τι πρέπει να γνωρίζουμε και ποια εξαρτήματα χρειαζόμαστε για να εγκαταστήσουμε αυτόματο πότισμα στο μπαλκόνι.
Στις βεράντες και το μπαλκόνι οι συνθήκες ανάπτυξης για τα φυτά συνήθως πιο δύσκολες σε σχέση με τον κήπο. Ο χώρος και το χώμα τους είναι περιορισμένα, ο αέρας συνήθως είναι πιο ισχυρός και η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξημένη. Έτσι το σωστό πότισμα αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σωστή ανάπτυξη των φυτών.
Ιδιαίτερα το καλοκαίρι το πότισμα πρέπει να είναι τακτικό και μάλιστα σε ώρες που είναι πιο αποδοτικό για τα φυτά, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Πότισμα όμως χρειάζονται τα φυτά και το χειμώνα, ιδιαίτερα όταν η βεράντα ή το μπαλκόνι είναι σκεπασμένα με τέντα ή κεραμοσκεπή και το νερό της βροχής δεν φτάνει στα φυτά.
Το αυτόματο πότισμα στο μπαλκόνι εξασφαλίζει την τακτικότητα του ποτίσματος, χωρίς να απαιτεί κόπο ή χρόνο από τον ιδιοκτήτη, ούτε καν την παρουσία του! Επιπλέον το νερό του ποτίσματος πάει κατευθείαν στις ρίζες των φυτών χωρίς να βρέχονται τα φύλλα ή το υπόλοιπο μπαλκόνι. Ταυτόχρονα εξοικονομείται νερό, αφού χρησιμοποιείται μόνο όσο είναι αναγκαίο για τα φυτά.
Διαβάστε επίσης: Οι διακοπές των φυτών, χωρίς αυτόματο πότισμα!
Συνήθως μία γραμμή ποτίσματος περιμετρικά του μπαλκονιού είναι αρκετή για να καλύψει το πότισμα των φυτών. Στην περίπτωση όμως που η βεράντα ή το μπαλκόνι είναι μεγάλη και πυκνοφυτεμένη, ενδεχομένως να χρειάζονται δύο ή περισσότερες γραμμές. Επιπλέον αν στο μπαλκόνι υπάρχουν φυτά απαιτητικά σε πότισμα και άλλα που χρειάζονται λιγότερο νερό, πρέπει να ομαδοποιούνται και να ποτίζονται με ξεχωριστές γραμμές ποτίσματος. Για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν προγραμματιστές που δέχονται δύο γραμμές ποτίσματος.
Βασικά εξαρτήματα για αυτόματο πότισμα στο μπαλκόνι
Τα βασικά εξαρτήματα του αυτόματου ποτίσματος για μπαλκόνι είναι τα εξής:
- Προγραμματιστής βρύσης
- Κεντρικός σωλήνας άρδευσης (συνήθως Φ16, σπανιότερα Φ20)
- Λεπτός σωλήνας άρδευσης Φ6 (αλλιώς ονομάζεται «μακαρόνι»)
- Σγρόπια (τρυπητήρι) για να ανοιχτούν τρύπες στον κεντρικό σωλήνα και να συνδεθούν τα «μακαρόνια»
- Γάντζοι ή στηρίγματα και για τους δύο σωλήνες (Ο κεντρικός στηρίζεται στον τοίχο ή χαμηλά στα κάγκελα για να μην εμποδίζει και να μην είναι αντιαισθητικός)
- Συνδέσμους, γωνίες και ταφ για τον κεντρικό σωλήνα
Λήψεις για τον Φ6, για να συνδεθούν τα «μακαρόνια» στον κεντρικό σωλήνα - Σταλάκτες που συνδέονται είτε απευθείας πάνω στον κεντρικό σωλήνα, είτε στα «μακαρόνια»
- Τάπες για το τελείωμα του κεντρικού σωλήνα.
Υπάρχουν σωλήνες Φ16 που είναι σταλακτηφόροι, δηλαδή έχουν ενσωματωμένους σταλάκτες σε συγκεκριμένες αποστάσεις. Αυτοί οι σωλήνες είναι ιδανικοί για τον κήπο αλλά στην ταράτσα είναι πιο δύσκολο να προσαρμοστούν καθώς οι αποστάσεις των φυτών θα πρέπει να συμπίπτουν με την απόσταση μεταξύ των σταλακτών.
Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί, με αποτέλεσμα τα φυτά να μην ποτίζονται σωστά, το νερό να χάνεται και η ταράτσα να βρέχεται.
Αν υπάρχουν στο μπαλκόνι δέντρα και ποτίζονται στην ίδια γραμμή με τα άλλα φυτά, στη βάση κάθε δέντρου τοποθετούνται δύο ή και περισσότεροι σταλάκτες καθώς το πιο πιθανό είναι να χρειάζονται περισσότερο νερό από τα ετήσια ανθοφόρα και τους θάμνους.
Οι ανάγκες των φυτών για νερό διαφέρουν ανάλογα με το είδος του φυτού, την εποχή και φυσικά την περιοχή. Γενικά το καλοκαίρι στη χώρα μας το αυτόματο πότισμα σε βεράντες και μπαλκόνια ρυθμίζεται ώστε να εφαρμόζεται 5-10’ την ημέρα. Όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ μεγάλες καλό είναι να μην πέφτει το νερό όλο μαζί αλλά σε δύο δώσεις, το πρωί και το απόγευμα.
Διαβάστε επίσης:
Leave A Comment