Ακουϊλέγια, η κολομπίνα της ελληνικής φύσης!

 

H Ακουϊλέγια (Aquilegia vulgaris, Ranunculaceae) είναι ένα πολύ όμορφο καλλωπιστικό φυτό με καταγωγή τη νότια Ευρώπη. Τη συναντάμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας από την Κρήτη μέχρι και τη Μακεδονία να ομορφαίνει με τα υπέροχα λουλούδια της την ελληνική φύση. Η Aquilegia είναι γένος με πάνω από 20 πολυετή φυτά και ανήκει στην οικογένεια Ranunculaceae.

 

 

Στη χώρα μας καλλιεργείται ως πολυετές φυτό και το πιο διαδεδομένο είδος είναι η Aquilegia vulgaris. Τη συναντάμε με τα ονόματα Κολομπίνα και Νύφη των λόφων. Είναι φυτό που χρησιμοποιείται και για δρεπτό.

Βοτανική ταξινόμηση: Η Aquilegia ανήκει στην οικογένεια Ranunculaceae και περιλαμβάνει πάνω από είκοσι πολυετή φυτά. Υπάρχουν ποικιλίες νάνες μέχρι 20cm και θαμνώδης ποικιλίες μέχρι 1,20cm Στην Ελλάδα η Aquilegia καλλιεργείται ως πολυετές φυτό κυρίως η ποικιλία vulgaris

Καταγωγή: Η Aquilegia κατάγεται από την νότια Ευρώπη και είναι αυτοφυής και στη χώρα μας.

Κοινά ονόματα: Κολομπίνα και Νύφη των λόφων.

 

Βοτανικά χαρακτηριστικά της ακουϊλέγιας

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Στην Ελλάδα η ακουϊλέγια καλλιεργείται ως πολυετές φυτό κυρίως η ποικιλία vulgaris. Η ανάπτυξή της είναι ορθόκλαδου θάμνου και σχετικά άναρχη, με λεπτό διακλαδισμένο ανθικό στέλεχος. Το ύψος της φτάνει τα 70 έως 80cm και το πλάτος τα 50 έως 60 cm.

Φύλλα: Τα φύλλα της Κολομπίνας είναι μετρίου μεγέθους, λεπτά, και οδοντωτά, μήκους συνήθως έως 6εκ, αναλόγως της ποικιλίας, µε έντονο πράσινο ή γκριζοπράσινο χρώμα.

Άνθη: Είναι εντυπωσιακά. Η Κολομπίνα παράγει διπλά άνθη με ποικιλία αποχρώσεων από κόκκινο, βιολετί λευκό και εντυπωσιακό μπλε που σηκώνονται μέχρι και 30cm ψηλότερα από το φύλλωμα. Η περίοδος ανθοφορίας είναι από τον Ιούνιο μέχρι Οκτώβρη. Ο καρπός είναι κάψουλα με πολλούς σπόρους οι οποίοι χρειάζονται προσοχή γιατί είναι δηλητηριώδεις στην κατάποση.

Ρίζες: Η Aquilegia δημιουργεί σχετικά μικρό ριζικό σύστημα, που μπορεί να βοηθά μεν στην ανάπτυξη του φυτού όμως είναι αρκετά ευάλωτη στους δυνατούς ανέμους. Αυτός είναι και ο λόγος που φυτεύονται πολλοί σπόροι φυτών μαζί.

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξη της ακουϊλέγιας

Συμβουλές για το έδαφος: Είναι φυτό που καλλιεργείται σε ουδέτερα-αλκαλικά, ελαφριά, αμμώδη, πλούσια σε κόμποστ και πολύ καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη με εύρος ΡΗ 5,5 – 7. Το έδαφος, δεν πρέπει να κατακρατά νερό και να έχει καλό αερισμό, αλλιώς το φυτό θα ξεραθεί.

Ρυθμός ανάπτυξης: Η ακουϊλέγια εμφανίζει σχετικά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε δροσερές, ημισκιερές θέσεις και όχι σε ηλιόλουστες και ζεστές.

Θερμοκρασία: Αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, και αγαπά τα δροσερά καλοκαίρια όπου αυξάνει την άνθισή της(-10 έως 30βαθμούς Κελσίου).

 

Φροντίδες που χρειάζεται η ακουϊλέγια

Πότισμα: Είναι φυτό που χρειάζεται λίγα αλλά τακτά ποτίσματα. Λιγότερο νερό την Άνοιξη και πιο συχνό το καλοκαίρι. Το βασικό είναι να είναι μεν το χώμα υγρό αλλά να έχει πολύ καλή αποστράγγιση και να μην κρατά νερό. Θα πρέπει το πότισμα να γίνεται µε σταγόνες και να μην βρέχονται το φύλλωμα και τα άνθη.

Λίπασμα: Η ακουϊλέγια είναι από τα φυτά με μέτριες απαιτήσεις σε λίπασμα. Εφαρμογή με ένα ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα για να κάνει πιο πλούσια την ανθοφορία της.(1-2 φορές το χρόνο κατά προτίμηση άνοιξη και καλοκαίρι). Επίσης καλό είναι να προσθέτουμε κόμποστ, όταν το φυτεύουμε και τον Ιούνιο για να βοηθήσουμε επίσης την ανθοφορία του.

Ασθένειες και έντομα: Η ακουϊλέγια, όταν οι συνθήκες ανάπτυξής της είναι ιδανικές όπως περιγράψαμε πιο πάνω (έδαφος-υγρασία κ.λ.π) τότε το φυτό είναι ανθεκτικό στις ασθένειες. Συνήθως όμως προσβάλλεται από αφίδες και ακάρεα.

Κλάδεμα και περιποίηση στην ακουϊλέγια

Η ακουϊλέγια δεν χρειάζεται κλάδεμα. Αφαιρούμε μόνο τα ξερά κλαδιά ή σαπισμένα από το πολύ νερό τμήματα του φυτού.

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στην ακουϊλέγια

Ο πολλαπλασιασμός της ακουϊλέγιας γίνεται με σπόρους που καλό είναι να σπέρνονται απευθείας στον χώρο και σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους, 30 -40cm ( για αντίσταση σε δυνατούς ανέμους) κατά τους μήνες Μάρτιο- Απρίλιο. Επίσης πολλαπλασιάζεται και με μοσχεύματα. Όταν αναπτυχθεί το φυτό, διαμορφώνει ασκούς οι οποίοι σκάνε και σκορπίζουν τους σπόρους με τους οποίους πολλαπλασιάζεται. Πολλαπλασιάζεται σπανίως με διαίρεση των ριζών και εφ’ όσον το φυτό έχει αναπτυχθεί σε γλάστρα. (Σπόροι ακουϊλέγιας | Αναζητήστε τους στο e-gardenshop.gr)

Η ακουϊλέγια στη διακόσμηση, στον κήπο και τη βεράντα

Λόγω του ύψους τους, τα φυτά τοποθετούνται στη δεύτερη σειρά σε μπορντούρες ή πολλές μαζί σε περίοπτες και ημισκιερές θέσεις στον κήπο ή σε πάρκα.

 

Διαβάστε επίσης: