Άνηθος, φροντίδες και καλλιέργεια στον κήπο
Ο άνηθος Anetum graveolens, Apiaceae (Umbeliferae) είναι ετήσιο βρώσιμο φυτό, κατατάσσεται στα αρωματικά και ανήκει στην οικογένεια Umbelliferae. Κατάγεται από τη Νότια Ευρώπη αυτοφυές και στη χώρα μας, γνωστό από την αρχαιότητα και είναι βρώσιμο αρωματικό φυτό της μαγειρικής που η κατανάλωσή του βοηθά στην πέψη των τροφών. Το άρωμά του και το φύλλωμά του μοιάζει πολύ με του Μάραθου.
Βοτανική ταξινόμηση: Ο άνηθος είναι ετήσιο αρωματικό φυτό που ανήκει στην οικογένεια Apiaceae (Umbeliferae). Δύο ποικιλίες του φυτού, συνήθως καλλιεργούνται στην χώρα μας σε κήπους, και σε αγρούς για εμπορική εκμετάλλευση.
Καταγωγή: Κατάγεται από περιοχές της νότιας Ευρώπης και της Ελλάδας.
Κοινά ονόματα: Άνηθος, Dill
Βοτανικά χαρακτηριστικά του Άνηθου
Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Στην χώρα μας Ο άνηθος καλλιεργείται ως ετήσιο φυτό με ύψος έως 50 – 60cm και πλάτος έως 40cm.
Φύλλα: Τα φύλλα είναι λεπτά λογχοειδή και μεγάλα, μήκους έως 20cm επιμήκη, χρώματος έντονου πράσινου.
Άνθη: Τα κίτρινα άνθη της είναι μικρά, ερμαφρόδιτα και πολλά μαζί σε ταξιανθίες. Οι σπόροι που μετά την ανθοφορία αναπτύσσονται, είναι μικροί και μαύροι και συλλέγονται αφού απλώσουμε γύρω από το φυτό λευκό χαρτί.
Ρίζες: Δημιουργεί πλούσιο και βαθύ ριζικό σύστημα, που βοηθά στην ανάπτυξη του φυτού.
Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξη του Άνηθου
Συμβουλές για το χώμα: Είναι φυτό που προτιμά πλούσια και ελαφριά εδάφη με καλή αποστράγγιση (PΗ 5,5-7). Τα ιδανικότερα είναι τα αμμώδη, τα αμμοπηλώδη και τα οργανικά εδάφη. Πριν τη σπορά χρειάζεται φρεζάρισμα του εδάφους και εμπλουτισμός του με οργανική ύλη, κοπριά η καλύτερα compost γαιοσκωλήκων.
Ρυθμός ανάπτυξης: Ο άνηθος είναι φυτό με μικρή ανάπτυξη όμως εμφανίζει σχετικά γρήγορο ρυθμό. Συγκομίζεται σε μόλις δυόμιση έως τρείς μήνες από τη σπορά του και σε ύψος 45 -50cm.
Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε ηλιόλουστες θέσεις και σε ημισκιά
Θερμοκρασία: Ο άνηθος έχει καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά όταν αναπτύσσεται σε χαμηλές θερμοκρασίες Δεν αντέχει στις πολύ υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Δεν αντέχει όμως ούτε τον παγετό όπου το φυτό καταστρέφεται, γι’ αυτό και προτιμάται η άνοιξη ως η επικρατέστερη εποχή για την καλλιέργειά του.
Φροντίδες που χρειάζεται ο άνηθος
Πότισμα: Ο άνηθος είναι φυτό που θέλει έδαφος με υγρασία, και με καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται επίσης αρκετά ποτίσματα άνοιξη και καλοκαίρι.
Λίπασμα: Είναι φυτό με λίγες απαιτήσεις σε λίπασμα. Εφαρμογή με ένα ειδικό λίπασμα για λαχανικά θα κάνει πιο πλούσιο και πράσινο το φύλλωμα του. Επίσης χρειάζεται να προσθέτουμε κόμποστ γαιοσκωλήκων όταν το φυτεύουμε.
Ζιζάνια: Το πλούσιο έδαφος και η υγρασία που απαιτείται ευνοεί την εμφάνιση πολλών ζιζανίων που πρέπει μεθοδικά και τακτικά να αφαιρούνται.
Ασθένειες και έντομα: Ο άνηθος προσβάλλεται συχνά από ωΐδιο. Μπορεί επίσης να προσβληθεί από νηματώδεις και ψύλλα.
Κλάδεμα και περιποίηση του άνηθου
Ο άνηθος δεν χρειάζεται κλάδεμα. Για διακλάδωση του φυτού και για πιο πλατύ φύλλωμα μπορούμε ίσως να κορφολογήσουμε μετά τα τρίτα – τέταρτα ζεύγη φύλων. Αφαιρούνται σταδιακά τμήματα του φυτού που έχουμε στον κήπο ή τη γλάστρα, για να τα χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική, ή γίνεται μερική ή ολική συγκομιδή του άνηθου μετά από 70 περίπου μέρες για εμπορική εκμετάλλευση.
Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στον άνηθο
Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται όλο το χρόνο και μόνο με σπόρους που σπέρνονται απευθείας στον χώρο που θα επιλεγεί. Η ιδανικότερη εποχή είναι η άνοιξη κατά τους μήνες Μάρτιο Απρίλιο και με θερμοκρασία εδάφους 10-21oC. Σπάνια πολλαπλασιάζεται με διαίρεση των ριζών και εφ’ όσον το φυτό έχει αναπτυχθεί σε γλάστρα. (Σπόροι άνιθου | E-gardenshop.gr)
Με ποια φυτά συγκαλλιεργείται ο άνηθος στο λαχανόκηπο
Ο Άνηθος είναι ιδανικό αρωματικό φυτό που καλλιεργείται στον αγρό στον κήπο και στη γλάστρα. Κατάλληλο για πλήρη έκθεση στον ήλιο. Υπάρχουν μελέτες ότι απωθεί τις αφίδες και τις κάμπιες σε καλλιέργεια σταυρανθών. Για αυτό συγκαλλιεργείται με λάχανο, λαχανάκι Βρυξελλών, κουνουπίδι, μπρόκολο. Όχι όμως με μάραθο και καρότο γιατί έχουν τους ίδιους εχθρούς και προσβάλλονται από τις ίδιες ασθένειες.
Μπορείτε επίσης να διαβάσετε:
- Αρωματικά και λαχανικά σε σάκο φύτευσης
- Από τη γλάστρα στο πιάτο μας: αρωματικά φυτά στη μαγειρική
- Αρωματικά, βότανα και λαχανικά σε γλάστρα
- Τσάι του βουνού… μεσογειακό, αρωματικό και ευεργετικό!
- Αρωματικά φυτά: Αξία και χρήση τους στην κηποτεχνία.
- Λουίζα, όμορφο καλλωπιστικό και χρήσιμο αρωματικό φυτό
- Θυμάρι ή θύμος (Τhymus vulgaris)
- Ρίγανη – Origanum vulgare
Leave A Comment