Συμβουλές για χρωματιστές ανεμώνες στον κήπο και τη βεράντα
Η ανεμώνη είναι κονδυλώδες φυτό, χαμηλό σε ύψος, με εντυπωσιακά μεγάλα άνθη. Η καταγωγή της είναι από τις περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, ενώ υπάρχουν είδη που είναι ενδημικά και των δικών μας περιοχών. Στο γένος Anemone ταξινομούνται περισσότερα από 120 είδη. Στην οικογένεια Ranunculaceae ανήκουν 1700 είδη, μεταξύ των οποίων αρκετά σημαντικά καλλωπιστικά φυτά όπως οι νεραγκούλες, τα δελφίνια, οι κληματίδες Εκτός από τα είδη Anemone coronaria και A. japonica για καλλωπιστικούς λόγους μπορεί να χρησιμοποιηθεί η A. blanda (ελληνική ανεμώνη), η A. hortensis, A. ranunculoides (με όμορφα κίτρινα άνθη) και άλλες. Η ετυμολογία της λέξεις ανεμώνη φαίνεται ότι προέρχεται από την ελληνική λέξη άνεμος εξαιτίας της ικανότητας ορισμένων ειδών να επιβιώνουν σε ανεμόπληκτες περιοχές.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Η ανεμώνη Anemone coronaria φτάνει σε ύψος τα 30 cm, ενώ η A. japonica είναι πιο ψηλή και ξεπερνάει τα 80 cm. Τα φύλλα τους έχουν βαθύ πράσινο χρώμα, και είναι σχισμένα, ενώ αναπτύσσονται πάνω σε μακριούς μίσχους που βγαίνουν από τη ρίζα. Τα άνθη και των δύο ειδών είναι μεγάλα, απλά ή διπλά και μπορεί να έχουν λευκό, ροζ, κόκκινο, μοβ ή μπλε χρώμα, ενώ αναπτύσσονται στην άκρη ανθοφόρων στελεχών. Η άνθιση διαρκεί από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάϊο.
Η ανεμώνη Anemone blanda (ελληνική ανεμώνη), δεν ξεπερνάει σε ύψος τα 15 cm. Τα άνθη της είναι μέτρια σε μέγεθος (διάμετρος: 5 cm) μοβ ή μπλε και εμφανίζονται στα φυτά στις αρχές της άνοιξης, πιο πριν από άλλα είδη ανεμώνης. Σήμερα έχουν προκύψει και ποικιλίες με κόκκινα, ροζ και λευκά άνθη.
Καλλιεργητικές φροντίδες
Η ανεμώνη είναι ανθεκτικό φυτό και αναπτύσσεται επαρκώς σε όλα τα είδη εδαφών. Προτιμότερα είναι τα ελαφρά εδάφη όπως τα αμμοπηλώδη, με καλή αποστράγγιση. Η προσθήκη compost ή κοπριάς βοηθάει πολύ στην ανάπτυξη των φυτών. Είναι ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και αντέχουν έως και -20oC, αλλά θα πρέπει να φυτεύονται σε προστατευμένες θέσεις από τον άνεμο διότι εξασθενεί τα φυτά και τρυπάει τα άνθη. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιαζόμενα ή ημισκιαζόμενα παρτέρια. Το πότισμα των φυτών πρέπει να είναι τακτικό, ενώ η λίπανση με πλήρη υδατοδιαλυτά λιπάσματα, κατά προτίμηση ανά 20 μέρες ενισχύουν σημαντικά στην ανάπτυξη των ανθέων. Οι κόνδυλοι φυτεύονται σε βάθος μέχρι 6 cm. Όταν φυτεύονται ομαδικά σε παρτέρια τοποθετούνται σε αποστάσεις 20-25 cm (για τα είδη A. coronaria & A. japonica), ενώ πιο κοντά τοποθετούνται οι πιο χαμηλές ποικιλίες (10-15 cm). Τα φυτά χρειάζονται τακτικά σκαλίσματα του εδάφους και αφαίρεση των ζιζανίων για να είναι το χώμα πάντα καθαρό και αφράτο. Τα υπερώριμα άνθη πρέπει να αφαιρούνται, για να αναπτυχθούν χωρίς δυσκολία τα νέα λουλούδια.
Πολλαπλασιασμός
Ο πολλαπλασιασμός της ανεμώνης γίνεται με το σπόρο ή με διαίρεση των κονδύλων. Ο πολλαπλασιασμός με σπόρο δεν προτείνεται διότι δίνει φυτά με διάφορα χρώματα στα άνθη. Η σπορά πραγματοποιείται στο τέλος καλοκαιριού για να ανθίσουν τα φυτά την επόμενη άνοιξη. Η διαίρεση και φύτευση των κονδύλων αποτελεί πιο εύκολη διαδικασία με καλύτερα αποτελέσματα. Συνήθως η διαίρεση των κονδύλων γίνεται ανά δύο χρόνια. Οι διαιρεμένοι κόνδυλοι φυτεύονται στις νέες θέσεις στις αρχές του φθινοπώρου, σε χώμα πλούσιο σε οργανική ουσία. Πριν τη φύτευση, οι κόνδυλοι θα πρέπει να βυθίζονται στο νερό για 2 ώρες.
Εχθροί και ασθένειες
Η ανεμώνη είναι αρκετά ανθεκτική σε προσβολές εντόμων και ασθενειών. Περισσότερο πρέπει να προστατεύεται από τον έντονο αέρα που επηρεάζει αρνητικά τα άνθη αφού τα μαραζώνει και δημιουργεί σκισίματα ή η έντονη και άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Έντομα που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο φυτό είναι οι αφίδες, που μυζούν τους φυτικούς χυμούς των φύλλων και λερώνουν με τα μελιτώδη εκκρίματα τους το φυτό. Σε αυτή την περίπτωση πιο οικολογική είναι η απομάκρυνση των εντόμων με το χέρι και νερό, χωρίς τη χρήση σκευασμάτων. Άλλωστε οι πληθυσμοί των αφίδων μειώνονται σημαντικά με την αύξηση της θερμοκρασίας. Επιπλέον, η ανεμώνη προσβάλλεται από μύκητες που προκαλούν σκωρίαση στα φύλλα. Σε αρχική προσβολή καλό είναι να απομακρύνονται και να καταστρέφονται τα προσβεβλημένα φύλλα.
Φύτευση στον κήπο και τη βεράντα
- Κατάλληλο για ομαδική φύτευση σε παρτέρια, στην πρώτη ή δεύτερη σειρά, εξαιτίας και της ανοιξιάτικης άνθισής τους.
- Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα βολβώδη ή κονδυλώδη φυτά ή ετήσια με ανοιξιάτικη ανθοφορία, όπως ο δίανθος, οι ίριδες, ο νάρκισσος και ο υάκινθος.
- Φυτεύεται σε παρτέρια στη βάση φυλλοβόλων ή αειθαλών δένδρων, η σε σημεία μέσα ή στην άκρη του χλοοτάπητα.
- Μεσαίες και χαμηλές ποικιλίες φυτεύονται, μεμονωμένα ή λίγα μαζί, σε χαμηλά ή μέτρια σε ύψος φυτοδοχεία για την βεράντα ή το μπαλκόνι.
- Τα είδη με χαμηλό ή μεσαίο ύψος είναι κατάλληλα για φύτευση τους σε βραχόκηπους
Leave A Comment