Καλλωπιστικό άλλιουμ ή κρεμμύδι, με σφαιρικά λουλούδια
Το καλλωπιστικό άλλιουμ ή καλλωπιστικό κρεμμύδι είναι ένα πολύ όμορφο βολβώδες καλλωπιστικό φυτό με πλούσια ανθοφορία και λουλούδια που σφαιρικά αναπτύσσονται σε ανθικό στέλεχος. Φυτεύονται πολλοί μαζί βολβοί σε παρτέρια στον κήπο. Στα φυτά του γένους Allium, στους βολβούς τους κυρίως περιέχεται το αιθέριο έλαιο “αλιίνη”.
Βοτανική ταξινόμηση: To Allum sp είναι γένος μονοκοτυλήδονων φυτών που περιλαμβάνει περισσότερα από 900 είδη, βρώσιμων και καλλωπιστικών. Μεταξύ τους είναι το σκόρδο, το πράσο, το σχοινόπρασσο και το κρεμμύδι. Τα περισσότερα από αυτά κατατάσσονται στα βολβώδη – ριζωματώδη. Το γένος ανήκει στην οικογένεια Lilliaceae.
Καταγωγή: Κατάγεται από περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου και πολλά απ’ αυτά απαντώνται ελεύθερα στην ελληνική χλωρίδα.
Κοινά ονόματα: Καλλωπιστικό άλλιουμ, καλλωπιστικό σκόρδο, καλλωπιστικό κρεμμύδι, άλλιο, allium
Τοξικότητα: Δεν είναι τοξικό φυτό για τα κατοικίδια.
Βοτανικά χαρακτηριστικά του καλλωπιστικού άλλιουμ
Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι πολυετές φυτό για τη χώρα μας, άνοιξης και καλοκαιριού, όρθιας ή πλάγιας ανάπτυξης, με ύψος από 20 -150 cm ανάλογα με την ποικιλία.
Στην Ελλάδα έχουν επικρατήσει οι χαμηλές ποικιλίες χωρίς να εξαιρούνται λίγες ψηλότερες. Ορισμένες πιο συχνές ποικιλίες και υβρίδια είναι:
- το είδος Allium aflatunense με ύψος 60 – 80cm και μωβ λουλούδια,
- το υβρίδιο Globemaster με ύψος 80 – 100cm και μωβ λουλούδια (έχει προκύψει από τη διασταύρωση των ειδών A. christophii and A. macleanii).
- το Allium amplectens ‘Graceful Beauty’ (καλλωπιστικό κρεμμύδι) με ύψος 30 – 40cm και λευκά λουλούδια,
- το Allium karataviense ‘Ivory Queen’ (Turkestan Onion) με ύψος 20cm και
- η πιο ψηλή ποικιλία Alliumc stipitatum “mount everest” με ύψος 100 – 125cm και λευκά λουλούδια
Φύλλα: Τα φύλλα του καλλωπιστικού άλλιουμ διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία και σε μέγεθος και σε σχήμα. Τα χρώματα είναι σε αποχρώσεις του πράσινου από ανοιχτό μέχρι πολύ σκούρο πράσινο. Το μέγεθός τους επίσης διαφέρει, και το σχήμα τους σε άλλα είναι μακριά και λεπτά και σε άλλα είναι πλατιά, καρδιόσχημα με έντονες νευρώσεις.
Άνθη: Τα άνθη τους είναι μικρά, εκφύονται πολλά σε μεγάλες (μέχρι και 25cm διάμετρο) συνήθως σφαιρικές ταξιανθίες με έντονα φωτεινά χρώματα σε αποχρώσεις του λευκού, κρεμ, βαθύ κόκκινου, μώβ, ακόμη και του κίτρινου. Ο συνδυασμός των ανθέων και των φύλλων αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα των ανθοκομικών άλλιουμ.
Περίοδος ανθοφορίας: Τα καλλωπιστικά άλλιουμ ακόμη και αυτές οι ποικιλίες που σε άλλες περιοχές είναι ετήσιες, στη χώρα μας έχουν προσαρμοστεί και χρησιμοποιούνται σαν πολυετείς, άνοιξης – καλοκαιριού. Ανθίζει στο τέλος της άνοιξης τότε που σχεδόν όλοι οι άλλοι βολβοί έχουν απανθίσει, από Μάϊο μέχρι Σεπτέμβριο.
Ρίζες: Το φυτό διαμορφώνει δυνατό ριζικό σύστημα που επιτρέπει τη φύτευση και την ομαλή ανάπτυξη ακόμη και σε δυνατούς ανέμους χωρίς πρόβλημα.
Κατάλληλες συνθήκες σωστής ανάπτυξης του άλλιουμ
Συμβουλές για το χώμα: Το πλεονέκτημά του άλλιουμ είναι ότι αναπτύσσεται καλά σε όλα τα εδάφη τόσο σε ουδέτερα όσο σε πλούσια και υγρά, όμως καλά αποστραγγιζόμενα..
Ρυθμός ανάπτυξης: Εμφανίζει σχετικά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.
Φως: Αναπτύσσεται πολύ καλά σε ηλιαζόμενες θέσεις και σε ημισκιά.
Θερμοκρασία: Αντέχει στις υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, (-5 έως 38 βαθμούς Κελσίου)
Φροντίδες που χρειάζεται το άλλιουμ
Πότισμα: Είναι φυτό που θέλει συνεχώς την υγρασία, ειδικά κατά τη φύτευση και την καλή αποστράγγιση του εδάφους. Χρειάζεται κανονικό πότισμα την άνοιξη (2 φορές την εβδομάδα) και πιο συχνά το καλοκαίρι. Δεν θέλει όμως το νερό να πέφτει στα άνθη και τα φύλλα, γι αυτό ποτίζουμε με σταγόνες στη ρίζα.
Λίπασμα: Το άλλιουμ είναι φυτό με μέτριες απαιτήσεις σε οργανικό λίπασμα. Χρειάζεται ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κατά τη φύτευση και μία έως δύο φορές άνοιξη και καλοκαίρι. Κατά τη φύτευση προσθέτουμε κόμποστ γαιοσκωλήκων στο λάκκο.
Κλάδεμα και περιποίηση: Τα άλλιουμ δεν κλαδεύονται. Καθαρίζουμε και αφαιρούμε ξερά η σάπια φύλλα καθώς και τα υπερώριμα άνθη και ξεριζώνουμε με το χέρι τα ζιζάνια γύρω από το φυτό.
Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στο άλλιουμ
Ο πλέον συνήθης τρόπος πολλαπλασιασμού γίνεται με βολβούς. Η σπορά του γίνεται απ’ ευθείας στην οριστική του θέση.
Οι βολβοί φυτεύονται το φθινόπωρο, αρκετά βαθιά μέχρι και 20cm και ακολουθεί πότισμα μέχρι να φυτρώσουν. Νέοι βολβοί προκύπτουν μετά από ανανέωση του ριζικού τους συστήματος, κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια, με τους οποίους και πολλαπλασιάζεται.
Ασθένειες και έντομα: Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό που προσελκύει πεταλούδες και μέλισσες.
Το άλλιουμ στον κήπο και τη βεράντα
Το άλλιουμ χαμηλού ύψους, λόγω της εντυπωσιακής ανθοφορίας του, χρησιμοποιείται σε μαζικές φυτεύσεις σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους μπροστά ή ανάμεσα σε άλλα φυτά στον ανθώνα. Φυτεύεται ακόμα σε σειρές, σε φράχτες, ακόμη και μεμονωμένα σε γλάστρες για την ανάδειξη των λουλουδιών του σε βεράντες και μπαλκόνια.
Όταν φυτεύεται μόνο του στον κήπο, συνήθως οι ψηλές ποικιλίες, οι αποστάσεις φύτευσης είναι από 30-35cm. Στην αγορά δύσκολα υπάρχουν έτοιμα φυτά. Η ταξιανθίες τέλος του φυτού χρησιμοποιούνται σαν αποξηραμένο σε ανθοσυνθέσεις και στην ανθοδετική τέχνη.
Μπορείτε επίσης να διαβάσετε:
- Κρεμμύδι, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
- Σκόρδο, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
- Καλλιεργήστε ξερό κρεμμύδι στο λαχανόκηπο
- Κρεμμύδι – Allium cepa, Liliaceae
- Σπορά λαχανικών: ποσότητα σπόρων και αποστάσεις σποράς
- Αρωματικά φυτά: Αξία και χρήση τους στην κηποτεχνία.
- Λούπινο, ψηλό καλλωπιστικό με πολύχρωμα λουλούδια
- Σελόσια ή λειρί του κόκκορα, για πολύχρωμα παρτέρια
- Φλοξ, φλόγα ή φλοξάκι, σε παρτέρια και γλάστρες για χρώμα στον κήπο
- Μαϊντανός, πράσινο αρωματικό φυτό για φύτευση στο λαχανόκηπο
- Τουλίπα, στο γάμο και στη διακόσμηση
Leave A Comment