Αφιέρωμα στο γεωπόνο Νίκο Θυμάκη
Το gardenguide.gr, το ηλεκτρονικό περιοδικό για το πράσινο και την κηποτεχνία, έχει περισσότερα από 15 χρόνια δημιουργικής πορείας και αναγνώρισιμότητας τόσο από τους επαγγελματίες του χώρου όσο και από το ευρύ κοινό που θέλει να ενημερώνεται γενικότερα για θέματα πρασίνου. Με σκοπό μας λοιπόν την πλουραλιστική και ολοκληρωμένη γνώση, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια νέα στήλη με αφιερώματα, επαγγελματιών και επιστημόνων, που έχουν σημαντική παρουσία και έργο στο χώρο.
Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε τα αφιερώματα αυτά, με τον Γεωπόνο κ. Νίκο Θυμάκη, επαγγελματία και επιστήμονα με αξιόλογη παρουσία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Τον ευχαριστούμε θερμά που αποδέχτηκε την πρόταση μας και …σας παρουσιάζουμε λίγο από το έργο του. (*σημ. Η αρθρογραφία θα εμπλουτίζεται με νέα άρθρα και παρουσιάσεις.)
Λίγα λόγια για τον Νίκο Θυμάκη
Ο Νίκος Θυμάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 και κατάγεται από τη Νάουσα και τα Χανιά. Είναι Γεωπόνος κι ασχολείται με την Ανθοκομία και την Κηποτεχνία από το 1998. Έχει κάνει μελέτες και κατασκευές για πάνω από 200 έργα. Εκτός των άλλων, ασχολείται με την οργάνωση αγροκτημάτων με έμφαση στα αρωματικά φυτά, πάντα στα πλαίσια βιολογικής προσέγγισης της γεωργίας.
Έχει συμμετάσχει εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε διεθνείς εκθέσεις Ανθοκομίας και Κηποτεχνίας, όπως στην IGM Tulln (Αυστρία, 2007) και στην Taipei Flora Expo (Ταϊβάν, 2010-2011) όπου και πήρε την 6η θέση ανάμεσα σε 31 συμμετοχές, την καλύτερη για Ευρωπαϊκή χώρα. Επίσης, ήταν ο Project Manager της Ελληνικής συμμετοχής στη Floriade (Ολλανδία 2012) με την ομάδα που συνέστησε για αυτό το σκοπό , τη ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ “Hellenic Garden Team” . Για αυτήν του τη δράση, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού (ΕΣΕΦΥ) τον τίμησε κάνοντάς τον Επίτιμο Πρόεδρό του. Επίσης, συμμετείχε για την Ελλάδα στην IHK Goyang (Κορέα 2016) με τον Ελληνικό Κήπο «Ανθεστήρια» μαζί με την βραβευμένη Αρχιτέκτονα Τοπίου Κωνσταντίνα Στάρα.
Στα πλαίσια συνεργασιών εκτός Ελλάδος , εκτός των άλλων, εργάστηκε στο Κατάρ (2012) για τη διάσωση φοινικοειδών και στη Χάλκη (Πριγκιποννήσια-Κωνσταντινούπολη) (2013-σήμερα) για την κατασκευή του θεματικού κήπου της Αγίας Γραφής στην Ιερά Θεολογική Σχολή, εφαρμόζοντας τη μελέτη του Πανεπιστημίου Neapolis της Πάφου.
Υπήρξε ο επιστημονικός υπεύθυνος της Ανθοκομικής Έκθεσης του Δήμου Κηφισιάς από το 2005-2012, ενισχύοντας το διεθνές profile της και την διάσταση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Έχει πλήθος αρθρογραφίας σε ημερήσιο και περιοδικό τύπο καθώς και τηλεοπτικών εμφανίσεων σε εκπομπές κηποτεχνίας και κηπουρικής την τελευταία δεκαετία.
Είναι συνιδρυτής της GREEKPALMSOCIETY που αγωνίζεται για την διάδοση και διάσωση του Κρητικού Φοίνικα (Phoenix theophrasti) και μέλος του EUNOPS (European Network of Palm Scientists).
Από τον Οκτώβριο του 2015 και μετά από πολυετή πορεία στους Δήμους Χαλανδρίου και Κηφισιάς καθώς και στον οργανισμό για το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης» ανήκει στο Γραφείο Προγραμματισμού και Αξιοποίησης Πόρων του Δήμου Αμαρουσίου, με αντικείμενο τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και τις Διεθνείς Σχέσεις.
Σαν Σύμβουλος Πρασίνου έχει την πεποίθηση ότι η Κηποτεχνία είναι «εργαλείο» πολιτιστικής , τουριστικής -κι όχι μόνο- προβολής της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, ενισχύει την δυναμική του αειφόρου και αυτοσυντηρούμενου «Ελληνικού Κήπου» παγκοσμίως με τις δράσεις του. Είναι μέλος αρκετών εθελοντικών οργανώσεων σχετικών με το πράσινο και το περιβάλλον.
Αρθρογραφία από τον Νίκο Θυμάκη
- ΝΑΟΥΣΑ: Ο ΕΠΙ ΓΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ!
- ΑΡΙΑ ΑΝΤΙ ΦΟΙΝΙΚΑ…..ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
- ΧΑΡΟΥΠΙΕΣ: ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ «ΚΑΡΑΤΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
- Ο ΚΗΠΟΣ ΣΑΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
- «Από την έμπνευση στην πράξη: Αρχ. Τοπίου και Κηποτεχνία μέσα από την έρευνα των αρχείων». (Ομιλία για την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, 9 Ιουλίου 2015, στα ΓΑΚ)
- Περί Πολιτισμού και Πρασίνου: Αειφόρο νησί με ελληνικούς κήπους σε πιλοτική εφαρμογή
- ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑ-ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ
- ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ /ΧΩΡΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
- Για καθαρή ατμόσφαιρα …φυτά στο σπίτι και στο γραφείο.
- ΠΕΡΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΛΟΓΟΣ
- Ο Φοίνικας του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii-CRETAN DATE PALM)
- ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΠΩΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑΣ- Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ
«ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΣ» - Οι θεματικοί κήποι της ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης: η εμπειρία αναμόρφωσης σε μία μοναδική παγκόσμια ζωντανή αναφορά στην Βυζαντινή περίοδο της Κηποτεχνίας.
- ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ (κι όχι μόνο) ΤΟΥ ΛΟΥΜΠΑΔΙΑΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
- Πράσινος τουρισμός: διέξοδος σε δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα «Γιατί ο φιλοπεριβαλλοντικός τουρισμός αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα στο πλαίσιο της Ε.Ε- Χρήση της κηποτεχνίας ως μέσο προβολής
- «Εναλλακτική περιήγηση με αφορμή το Πράσινο στην Πόλη»
- Παιδευτικός ρόλος της Υπηρεσίας Πρασίνου
- Το ταξίδι των φυτών μέσα στο «Άλσος»(*) της Δήμητρας στην Παμφυλία
- «Επιλέγοντας τον «ειδικό» για τον κήπο μας». «Με ποια κριτήρια επιλέγουμε να συνεργαστούμε με έναν Αρχιτέκτονα Τοπίου ή Κηποτέχνη».
- ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΖΟΥΛΙΑΝΑΣ
- «ΕΚΘΕΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ-ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΩΝ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ - «ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ…»
- «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΠΡΟΣ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ»
- Σχόλιο στη διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Ανάπλασης Ρέματος Πικροδάφνης (από Λεωφ. Βουλιαγμένης έως εκβολή)
- FLORIADE 2012: Ο ελληνικός κήπος ξεχωρίζει μέσα στο «Το θέατρο της Φύσης»