Περί Πολιτισμού και Πρασίνου:
Αειφόρο νησί με ελληνικούς κήπους σε πιλοτική εφαρμογή
[author title=”” image=”http://www.gardenguide.gr/wp-content/uploads/2016/10/nikos-thymakis-2.jpg”]του Νίκου Θυμάκη, Γεωπόνου-Σύμβουλου Πρασίνου
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΘΥΜΑΚΗ [/author]
Ο εκπαιδευτικός ρόλος του Πρασίνου, έχει ένα προαιώνιο και αενάως σύγχρονο μήνυμα: αυτό της αειφορίας. Μέσα από το Τοπίο και τα φυτά που δίνουν την ανάσα ενός οικοσυστήματος, αναπτύσσονται η Ιστορία και ο Μύθος, η Καλλιέργεια και η Γαστρονομία, η Τέχνη και ο Πολιτισμός, η Φιλοσοφία και η Τεχνολογία, το μέλλον το ίδιο.
Τα στοιχεία του δικού μας τοπίου, του καλλιεργημένου και του οργανωμένου στον «ελληνικό κήπο» είναι σαφές, καθαρό παράδειγμα θεματικής προσέγγισης του αυτοδιαχειριζόμενου. Πολύ δε περισσότερο, σε ένα νησί, όπου το υδάτινο όριο μας προτρέπει να το εφαρμόσουμε πιλοτικά.
Ελαιώνες, συκεώνες, αμπέλια, ροδότοποι και αρωματικές καλλιέργειες, φαρμακευτικά καλλιεργούμενα κι αξιοποιούμενα, ξυλοκερατιές και εποχικά σιτηρά και άλλα, ζωοτροφή για τα παραδοσιακά μαντριά που θα παρέχουν μαζί με άλλα εδώδιμα το μεγαλύτερο ποσοστό των καθημερινών γευμάτων.
Ένας εδώδιμος ανοικτός κήπος που θα περικλείεται και θα εγκολπώνει θεματικούς κήπους όπου τα χαρακτηριστικά φυτά του «ελληνικού κήπου» κυριαρχούν: κυπάρισσος, σκίνο, πικροδάφνη, δάφνη, σπάρτο, τερέβινθος, αρμυρίκι…και πολλά ακόμη.
Η Ελλάδα, παράγει πολιτισμό. Μέσα από το τοπίο… Συμμετέχει δίνοντας ηχηρό μήνυμα για την κλιματική αλλαγή προτείνοντας το θεματικό μοντέλο κηποτεχνίας για το δικό μας περιβάλλον: τον «ελληνικό κήπο».
Εμβληματικό σημείο, το αειφόρο νησί της Αιγιαλίας.
Παρουσίαση στο ΥΠΕΞ για το project “Art & Philosophy Island”
Leave A Comment