Φαίνεται πως οι φωλιές που δημιουργούν οι τερμίτες αναστέλλουν σημαντικά την ερημοποίηση εδαφών, που βρίσκονται σε περιοχές με ξηρασία. Αυτό μάλλον οφείλεται στην συγκράτηση υγρασίας και τους σπόρους που βρίσκονται μέσα στις γιγαντιαίες φωλιές των τερμιτών.
Με βάση την έρευνα παρατηρήθηκε ότι γύρω και πάνω από τις φωλιές αυτών των κοινωνικών εντόμων η βλάστηση που αναπτύσσεται διατηρείται για περισσότερο διάστημα και φθίνει πιο αργά σε περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστημίου Πρίνστον στο Νιου Τζέρσι και μελετήθηκαν περιοχές με ξηρασία στην αφρικανική σαβάνα και άνυδρες χορτολιβαδικές εκτάσεις στη Νότιο Αμερική και την Ασία. Σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν πολυπληθείς πληθυσμοί τερμιτών του γένους Ondotermes, οι οποίοι φτιάχνουν τεράστιες και ψηλές χαρακτηριστικές φωλιές, μέσα στις οποίες εκτρέφουν μύκητες ταΐζοντάς τους με νεκρή φυτική ύλη.
Το νερό από τις σπάνιες βροχοπτώσεις περνά μέσα από τις στοές μπαίνοντας και στα βαθύτερα στρώμματα του εδάφους ενώ ορισμένοι από τους σπόρους που συλλέγονται από τους τερμίτες βλαστάνουν με τις επόμενες βροχές.
Διαβάστε επίσης:
- Σκαθάρι στη μουριά – Ξυλοφάγο έντομο που δημιουργεί στοές στον κορμό
- Εχθροί και ασθένειες φυτών
- Σκαθάρι σκολύτης καταστρέφει δάση ερυθρελάτης στη Γερμανία
- Βιολογικές παγίδες για έντομα
Leave A Comment