Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να επιλέξετε το καλύτερο φυσικό Χριστουγεννιάτικο Έλατο σε γλάστρα!

 

Το έλατο, που επιλέγουμε τα Χριστούγεννα, είναι αυτό που καθορίζει και δίνει τον τόνο σε όλη την χριστουγεννιάτικη διακόσμησή μας. Το στολισμένο έλατο είναι το κέντρο της προσοχής σε όλες τις γιορτές και μπαίνοντας σε κάθε σπίτι, γραφείο, χώρο εργασίας… Κοιτάμε το έλατο και νιώθουμε την ζεστασιά και την χαρά των Χριστουγέννων!

 

Φυτεμένο έλατο σε γλάστρα

 

Τι έλατο θέλουμε;

Θέλουμε φυτεμένα έλατα που θα μαγέψουν κάθε παιδί και θα μετατρέψουν σε ανάμνηση το άνοιγμα των δώρων κάτω από τα κλαδιά τους…

Έλατα που θα εντυπωσιάσουν κάθε επισκέπτη στα γιορτινά τραπέζια…

Έλατα που θα είναι καταπράσινα, ζωηρά, ριζωμένα και θα φέρουν την ομορφιά και τη φρεσκάδα του ελατοδάσους στο σπίτι μας…

Και μόνο αυτά τα έλατα, τα καλύτερα στην Ελλάδα τα έχουμε βρει στο Φυτώριο “ΦΥΣΗ”!

 

Διαβάστε επίσης: Ιδέες για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

 

Επειδή σεβόμαστε το περιβάλλον και αγαπάμε την φύση, επιλέγουμε ζωντανά και υγιή δέντρα σε γλάστρα, που μπορούμε να τα κρατήσουμε και για του χρόνου, δημιουργώντας ένα συναισθηματικό δέσιμο μαζί τους!

 

Φυτεμένο έλατο σε γλάστρα

 

Πώς να ξεχωρίσετε τα καλά και ποιοτικά έλατα που θα παραμείνουν υγιή στη γλάστρα ακόμα και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων;

Όλα τα έλατα φαίνονται όμορφα όταν εμφανίζονται στα φυτώρια και μία βόλτα για να τα δούμε και να περπατήσουμε ανάμεσα και στα άλλα ανθισμένα φυτά είναι σίγουρα ευχάριστη και χαλαρωτική…

Μόνο, στα καλά μαγαζιά πρασίνου θα βρούμε τα καλύτερα σε ποιότητα που είναι αυτά που θα “κρατήσουν”!

Στα καλύτερα φυτώρια, εκεί όπου υπάρχουν πραγματικά ειδικοί και “σωστοί” επαγγελματίες θα μάθουμε Κριτήρια και θα πάρουμε Οδηγίες για να μπορούμε μόνοι μας να διαλέγουμε:

  1. Κοιτάμε πάντα το έλατο μας, να είναι καλά ριζωμένο. Όταν το δέντρο, που μας αρέσει, βρίσκεται στην γλάστρα παραγωγής του, πρέπει οι ρίζες να ξεπροβάλλουν από τις κάτω τρύπες. Τα κομμένα έλατα και τα έλατα που κόπηκε η ρίζα και μπήκαν σε μικρή γλάστρα για να μειωθεί το κόστος τους, δεν αντέχουν για πολλές μέρες, χάνουν το χρώμα τους και ρίχνουν τις περισσότερες βελόνες του φυλλώματος κατά την περίοδο των γιορτών.
  2. Όσο μεγαλύτερη είναι η γλάστρα αναλογικά με το ύψος του φυτού, τόσο το καλύτερο γιατί το φυτό μας, πιθανότατα έχει ρίζα. Κανένας δεν θα ανεβάσει το κόστος φυτεύοντας σε πολύ μεγάλη γλάστρα και με πολύ χώμα ένα άρριζο δέντρο.
  3. Προσέχουμε, όλο το φύλλωμα να έχει βαθύ χρώμα και να μην εμφανίζονται αποχρωματισμοί ή τμήματα που είναι καφέ. Αυτό σημαίνει ότι το έλατο μας έχει τραφεί σωστά, δεν είναι άρρωστο και δεν έχει κάποιο stress
  4. Ελέγχουμε την ελαστικότητα των βελονών χαϊδεύοντας απαλά τις βελόνες αντίθετα με την φυσική τους κατεύθυνση. Στα κλασσικά έλατα (ποικιλίες abies) δεν πρέπει να πέφτουν βελόνες και πρέπει να επαναφέρονται στην αρχική τους θέση, στις ερυθρελάτες (picea) οι βελόνες πρέπει να μας τσιμπάνε και να μην σπάνε με απαλή πίεση.
  5. Ο κορμός πρέπει να δείχνει καθαρός και υγιής. Όταν, μάλιστα, εμφανίζει και μερικές βελόνες σημαίνει ότι το δεντράκι μας είναι πολύ εύρωστο και δυναμικό.
  6. Ρωτάμε για την ποικιλία του ελάτου μας… Τα Abies nordmann ή nordmanniana είναι από τις καλύτερες και πιο ανθεκτικές ποικιλίες. Οι ερυθρελάτες-πικέες προσαρμόζονται λίγο καλύτερα στην ζέστη του σπιτιού και διατηρούνται λίγο πιο εύκολα, μετά τις γιορτές, στο κλίμα της Αττικής

Φυτεμένο έλατο σε γλάστρα

 

Πώς να διατηρήσετε το έλατο σας στο σπίτι και μετά τις γιορτές;

Το έλατο με μεγάλη ρίζα μπορεί να διατηρήσει την πανέμορφη εικόνα του, πολύ περισσότερες ημέρες μέσα στο σπίτι από τα κομμένα και από αυτά με το ισχνό ριζικό σύστημα.

  • Δεν το τοποθετούμε κοντά σε καλοριφέρ ή δίπλα στο τζάκι!
  • Χρειάζεται μικρή ποσότητα νερού όταν το χώμα κοντά στην ρίζα στεγνώνει σε βάθος 2-3cm και δεν νιώθουμε υγρασία βάζοντας το δάχτυλό μας σε αυτό το βάθος.
  • Ποτίζουμε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μας με κρύο νερό ή αν μπορούμε βάζουμε και παγάκια και τα αφήνουμε να λιώνουν σιγά-σιγά. Αυτές οι κινήσεις προσφέρουν δροσιά στο φυτό μας και αυξάνουν τις αντοχές του.
  • Μετά τις γιορτές, στην Αττική, τοποθετούμε τα έλατα μας σε δροσερό μέρος και αποφεύγοντας την πολύωρη απευθείας έκθεση στον ήλιο. Το καλοκαίρι δροσίζουμε με νερό το φύλλωμά τους όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει.
  • Κάθε εποχή φροντίζουμε να ποτίζουμε σωστά και ποτέ δεν ποτίζουμε σε υπερβολικές δόσεις. Τα έλατα χρειάζονται κρύο αλλά όχι πολύ νερό!
  • Όσο μεγαλώνει το δέντρο μας, φροντίζουμε να το μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερες γλάστρες και να του παρέχουμε σωστή λίπανση (η αγορά ενός καλού ελάτου που μας το μεταφυτεύουν σε μεγαλύτερη και εμφανίσιμη γλάστρα είναι ατού!).

 

Φυτεμένο έλατο σε γλάστρα

 

Φυτώριο “ΦΥΣΗ”
ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 114, ΧΑΛΑΝΔΡΙ, απέναντι από τον Σκλαβενίτη, 100 μέτρα από το σταθμό ΜΕΤΡΟ Αγ. Παρασκευής.
Τηλ: 210 68.44.926 – FAX: 210 68.11.155

* Ευχαριστούμε το Φυτώριο ΦΥΣΗ για το άρθρο που μας έστειλε.

 

Διαβάστε επίσης: