Υπάρχουν πολλά φυτά που είναι κατάλληλα για φράχτη. Η επιλογή των φυτών γίνεται συνήθως με γνώμονα την περιοχή και τις κλιματολογικές συνθήκες καθώς και με το είδος του φράχτη που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Υπάρχουν, χαμηλοί ή μέτριοι σε ύψος φράχτες με συμπαγή κάλυψη και πυκνότητα, ψηλοί πυκνοί φράχτες ή πιο αραιοί. Φράχτες με αγκαθωτά φυτά ή με φυλλοβόλους θάμνους και αναρριχώμενα. Φράχτες που έχουν δομικά υλικά (τσιμέντο, σίδερο, ξύλο)ή περίφραξη και φράχτες που δεν έχουν καθόλου κανένα δομικό στοιχείο παρά μόνο τα φυτά που τον αποτελούν.

Φράχτης με λιγούστρα

 

Πολλές φορές επιλέγονται καλλωπιστικά φυτά για να διακοσμήσουν μία περίφραξη από συρματόπλεγμα, δομικό υλικό, σίδερο ή ξύλο και όχι για να δημιουργήσουν έναν φυτικό φράχτη.

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα αναρριχώμενα φυτά είναι μία ιδανική λύση γιατί μπορούν να αναρριχηθούν σε μεγάλο ύψος και συνήθως δεν απαιτούν ιδιαίτερες φροντίδες για τη συντήρησή τους. Για χαμηλές περιφράξεις επιλέγονται θάμνοι με πλούσια ανθοφορία κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επιλέξαμε 6 πολύ κοινά και ανθεκτικά καλλωπιστικά φυτά από διάφορες κατηγορίες που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για διάφορες κατηγορίες φραχτών.

 

Γυμνανθές ή κίτρινο γιασεμί

γυμνανθές γιασεμί

γυμνανθές γιασεμί

Είναι αναρριχώμενος θάμνος που μπορεί να δημιουργήσει εντυπωσιακούς φράκτες εξαιτίας των μακριών βλαστών του που κρέμονται προς τα κάτω. Η χειμερινή του ανθοφορία θα χρωματίσει τον κήπο σε μία περίοδο που στερείται από χρώμα. Είναι αρκετά σκληρό φυτό που αντέχει στο κρύο.

Ο φράχτης κλαδεύεται νωρίς την άνοιξη μετά την ανθοφορία του φυτού. Το κλάδεμα είναι αυστηρό ωστόσο γρήγορα αναπτύσσονται οι νέοι βλαστοί και ο φράχτης παίρνει πυκνή μορφή.

Διαβάστε περισσότερα: Χιώτικο γιασεμί και γυμνανθές γιασεμί

 

Βουκαμβίλλια

9 Είσοδοι σύγχρονων κατοικιών

Ξύλινη πόρτα στο τέλος λευκού τοίχου. Φυσικά την παράσταση κλέβουν οι βουκαμβίλιες με τα υπέροχα μπλεγμένα χρώματά τους.

Αναρριχώμενο φυτό που παραμένει ανθισμένο από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο, ενώ σκόρπια άνθη μπορούν να υπάρχουν όλο το χρόνο. Η βουκαμβίλλια για να αναρριχηθεί χρειάζεται υποστήριξη αλλά μεγαλώνοντας μπορεί να δημιουργήσει αδιαπέραστο φράχτη.

Αναπτύσσεται γρήγορα, έχει πυκνή βλάστηση και τα κλαδιά της έχουν αγκάθια. Ο φράχτης από βουκαμβίλλια δεν συνίσταται για περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ σε περιοχές με ισχυρούς ανέμους οι βουκαμβίλλιες φυτεύονται μπροστά από φράκτη που ήδη υπάρχει για να προστατευτούν από τον αέρα. Ο φράχτης κλαδεύεται το φθινόπωρο μετά την ανθοφορία.

Διαβάστε περισσότερα: Βουκανβίλλια, για χρωματιστές πέργολες

Δενδρολίβανο

ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ

 

Αρωματικός φράκτης! Δεν είναι συνηθισμένο να χρησιμοποιούνται αρωματικά φυτά στους φράκτες κυρίως εξαιτίας της χαμηλής τους ανάπτυξης. Το δεντρολίβανο όμως φτάνει σε ύψος το 1,5 m οπότε φυτεμένο σε σειρά μπορεί να δημιουργήσει έναν χαμηλό αρωματικό φράχτη.

Το δεντρολίβανο είναι πολύ ανθεκτικό φυτό στις διάφορες συνθήκες του περιβάλλοντος και επιπλέον έχει πυκνή και συμπαγή βλάστηση ώστε να δημιουργεί αδιαπέραστο φράκτη. Ο φράχτης από δεντρολίβανο θα είναι γεμάτος με τα μοβ του άνθη από το τέλος Απριλίου μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.

Διαβάστε περισσότερα: Δενδρολίβανο – Rosmarinus officinalis

 

Ιξόρα

ένας πολύ εντυπωσιακός θάμνος για φράχτη, που απαιτεί όμως ιδιαίτερες συνθήκες ανάπτυξης. Ανήκει στα οξύφιλα φυτά και επομένως η καλλιέργειά του στον κήπο, στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, δεν είναι εύκολη. Μπορεί όμως να φυτευτεί σε μεγάλες ζαρντινιέρες με χώμα για οξύφιλα φυτά και να δημιουργήσει πραγματικά όμορφους φράχτες σε μπαλκόνια και βεράντες. Η ιδιαίτερη ανθοφορία του θα ανταμείψει τον κόπο της εγκατάστασής του.

 

Πικροδάφνη

9 Είσοδοι σύγχρονων κατοικιών

Φράχτης με πικροδάφνη, στο εξωτερικό τμήμα κατοικίας.

Είναι φυτό κατάλληλο για φράχτες με ελεύθερη ανάπτυξη. Η πικροδάφνη ανήκει στα σκληρά μεσογειακά φυτά αφού αντέχει στον αέρα, την ξηρασία, τη ρύπανση και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ακόμα και αν παγώσει από χαμηλές θερμοκρασίες, αναβλαστάνει αν δεχτεί αυστηρό κλάδεμα.

Επιπλέον δεν έχει ανάγκη από ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες και κλαδεύεται κάθε 2-3 χρόνια για να διατηρείται το ύψος και το σχήμα του φράχτη. Υπάρχουν ποικιλίες με διάφορα χρώματα ανθέων, ενώ ο φράχτης παραμένει ανθισμένος από το τέλος της άνοιξης μέχρι τις αρχές του χειμώνα.

Διαβάστε περισσότερα: Πικροδάφνη: καλλιέργεια, λίπανση, πολλαπλασιασμός

 

Βιβούρνο το κοινό

Βιβούρνο lucidum

Μία κλασική επιλογή για τη δημιουργία ελεύθερου ή κλαδεμένου φράχτη. Αναπτύσσεται γρήγορα και δημιουργεί πυκνή και συμπαγή βλάστηση με ωραίο φύλλωμα. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες και τον αέρα, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε όλα τα εδάφη και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες.

Ο φράχτης κλαδεύεται στις αρχές τις άνοιξης για να ανανεωθεί η βλάστηση και να διατηρηθεί το σχήμα του. Το βιβούρνο σχηματίζει άνθη σε μεγάλες ταξιανθίες στην καρδιά του χειμώνα. Έτσι όταν ο φράχτης αφήνεται να αναπτυχθεί ελεύθερα παραμένει ανθισμένος από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο.

Διαβάστε περισσότερα: Βιβούρνο, θάμνος κατάλληλος για φράχτη

 

Διαβάστε επίσης: