Φράουλα: Γενικά χαρακτηριστικά & ποικιλίες
Η φράουλα είναι παγκοσμίως αγαπημένο φυτό που καλλιεργείται για το υπέροχο φρούτο της. Υπάρχουν πολλά είδη φράουλας σε αρκετές περιοχές του κόσμου. Στην Ελλάδα για παράδειγμα αυτό που ονομάζουμε «αγριοφράουλα» και φυτρώνει μόνο του στα δάση, είναι η ευρωπαϊκή φράουλα. Οι καρποί της είναι ιδιαίτερα γευστικοί αλλά όχι πολύ εμπορικοί, κυρίως εξαιτίας του μικρού τους μεγέθους.
Στην Ελλάδα η καλλιέργεια της φράουλας είναι αρκετά διαδεδομένη, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας παραγωγής εξάγεται.
Το αφιέρωμα για τη φράουλα παρουσιάζεται αυτή την εποχή του χρόνου που η κατανάλωσή της βρίσκεται στο απόγειο της. Στόχος είναι να περιγραφεί η καλλιέργεια του αγαπημένου φρούτου όπως αυτή γίνεται στις διάφορες περιοχές της χώρας μας.
Πέρα όμως από τη συστηματική καλλιέργεια της φράουλας σαν προϊόν της αγροτικής παραγωγής, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ερασιτεχνική καλλιέργεια σε λαχανόκηπους, ακόμα και σε γλάστρες ή σάκους φύτευσης στο μπαλκόνι και τη βεράντα.
Ποικιλίες φράουλας
Οι περισσότερες από τις φράουλες που καλλιεργούνται και διατίθενται στο εμπόριο, είναι υβρίδια (διασταυρώσεις) και ποικιλίες του είδους Fragaria ananassa. Σε πολλές περιοχές καλλιεργούνται και ποικιλίες του είδους F. vasca. Οι ποικιλίες της φράουλας ανά τον κόσμο είναι πολλές και συνεχώς δημιουργούνται νέες.
Υπάρχουν διάφορες κατηγοριοποιήσεις αλλά συνήθως χωρίζονται ανάλογα με την πρωιμότητά τους σε πρώιμες, μεσοπρώιμες και φράουλες εποχής.
Άλλη μία κατηγοριοποίηση είναι ανάλογα με το πόσες φορές μπορούν να δώσουν παραγωγή μέσα στον χρόνο. Έτσι υπάρχουν οι μονόφορες (με παραγωγή μία φορά το χρόνο), οι δίφορες (με παραγωγή δύο φορές το χρόνο) και οι πολύφορες ή συνεχούς καρποφορίας. Στην Ελλάδα οι πολύφορες ποικιλίες δεν ευδοκιμούν και προτιμώνται οι μονόφορες.
Συχνές ποικιλίες φράουλας που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι η Ποντερόσα, η Βεντάνα, η Καμαρόσο και η Φορμόσα.
Περιοχές της Ελλάδας που καλλιεργείται η φράουλα
Η μεγαλύτερη παραγωγή φράουλας στην Ελλάδα γίνεται στην Πελοπόννησο στους νομούς Αχαΐας, Μεσσηνίας και Λακωνίας. Αρκετό ποσοστό της παραγωγής ανήκει και στη Μακεδονία στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Φλώρινας. Φράουλα παράγεται επίσης και στη Δυτική και Στερεά Ελλάδα.
Κείμενο: Έφη Νυδριώτη,
Γεωπόνος ΓΠΑ, M.Sc.
GREEN CONCEPT – efinyd@yahoo.gr
έργα πρασίνου – σχεδιασμός & κατασκευή κήπων
Διαβάστε επίσης, για τη φράουλα
[…] οι φράουλες είναι πολύ ευαίσθητα φυτά και προσβάλλονται από μύκητες που ξεκινούν συχνά με […]
[…] επίσης, για τη φράουλα 1. Φράουλα: Γενικά χαρακτηριστικά & ποικιλίες 2. Φράουλα: Μορφολογία και συνθήκες ανάπτυξης 3. […]
[…] επίσης, για τη φράουλα 1. Φράουλα: Γενικά χαρακτηριστικά & ποικιλίες 2. Φράουλα: Μορφολογία και συνθήκες ανάπτυξης 3. […]