Η φράουλα είναι από τα αγαπημένα φρούτα για παραγωγή στον οικιακό λαχανόκηπο ή σε ένα μικρό παρτέρι στον κήπο. Παράλληλα είναι από τα φυτά που μπορούν να αναπτυχθούν σε γλάστρες, ζαρντινιέρες και κρεμαστές γλάστρες, επομένως μπορεί να καλλιεργηθεί εύκολα και στο μπαλκόνι αρκεί να του εξασφαλιστούν οι σωστές συνθήκες.

Φράουλα: Φυτεύω - φροντίζω - προστατεύω

Κατάλληλη γλάστρα για φράουλα

Η φράουλα για να αναπτύξει καλά το ριζικό της σύστημα χρειάζεται το έδαφος να έχει ένα βάθος 25-30 cm. Επομένως ένα φυτοδοχείο με αυτό το βάθος είναι κατάλληλο. Η φράουλα έχει κρεμοκλαδή ανάπτυξη και στο μπαλκόνι μπορεί να φυτευτεί και σε κρεμαστό φυτοδοχείο. Τέλος στο εμπόριο υπάρχουν σάκοι φύτευσης για φράουλες, όπου μπορούν να φυτευτούν περισσότερα από ένα φυτά στις θήκες των σάκων.

Βρείτε στο e-gardenshop.gr: Σάκος φύτευσης για φράουλα

Ποια είναι η κατάλληλη ποικιλία φράουλας

Υπάρχουν μικρόκαρπες και μεγαλόκαρπες ποικιλίες φράουλας που μπορούν εξίσου να καλλιεργηθούν σε φυτοδοχεία. Ωστόσο οι μικρόκαρπες ποικιλίες θεωρούνται πιο ανθεκτικές σε τυχών χαμηλές θερμοκρασίες που μπορεί να επικρατήσουν την άνοιξη. Μικρόκαρπες ή μεγαλόκαρπες ποικιλίες καλό είναι να επιλέγονται βιολογικά φυτά για φύτευση στο μπαλκόνι και οικιακή κατανάλωση.

Τι χώμα να επιλέξω για τις φράουλες

Οι φράουλες αναπτύσσονται καλά σε ελαφριά αμμώδη εδάφη, με αρκετή οργανική ουσία και καλή αποστράγγιση. Ένα μείγμα κόμποστ με τύρφη και άμμο είναι το καταλληλότερο υπόστρωμα για την καλλιέργεια της φράουλας.

Διαβάστε περισσότερα: Βιολογικό compost γαιοσκωλήκων 36 λίτρων

Φράουλα: Φυτεύω - φροντίζω - προστατεύω

Η κατάλληλη επιλογή της θέσης

Όταν η φράουλα αναπτύσσεται σε σκιερά ή ημισκιερά σημεία οι καρποί της δεν παράγουν πολλά σάκχαρα και επομένως δεν αποκτούν γλυκιά γεύση ούτε κόκκινο χρώμα. Θα πρέπει να επιλεγεί ένα ηλιόλουστο σημείο. Παρόλα αυτά η φράουλα χρειάζεται να προστατευτεί στη σκιά τις πολύ ζεστές μέρες, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 30οC.

Φύτευση της φράουλας

Οι καταλληλότερες εποχές για τη φύτευση της φράουλας είναι το τέλος του φθινοπώρου και η άνοιξη. Το μυστικό για τη φύτευση σε φυτοδοχείο, είναι τα φυτά να τοποθετούνται στις άκρες της γλάστρας ώστε οι βλαστοί και τα φρούτα να κρέμονται έξω από το φυτοδοχείο και να μην ακουμπούν στο χώμα. Το φυτό της φράουλας αναπτύσσεται γρήγορα και εξαπλώνεται στο χώρο που έχει διαθέσιμο. Έτσι δεν πρέπει να τοποθετούνται πολλά φυτά σε ένα φυτοδοχείο γιατί δεν θα έχουν χώρο να αναπτυχθούν.

κίτρινα φύλλα σε φράουλα

Πότισμα και λίπανση των φυτών

Η φράουλα χρειάζεται συχνό πότισμα το καλοκαίρι αλλά απαιτείται προσοχή ώστε το νερό να πέφτει όταν έχει στραγγίσει το προηγούμενο. Η καλύτερη πρακτική είναι συχνό πότισμα με μικρή δόση άρδευσης. Το υπερβολικό πότισμα θα δημιουργήσει μαλακούς, χωρίς γεύση καρπούς. Για τη λίπανση προτιμώνται τα οργανικά λιπάσματα που είναι πλούσια σε κάλιο.

 

Συγκομιδή της φράουλας.

Οι φράουλες αρχίζουν να ωριμάζουν από τα μέσα Μαρτίου στις ζεστές περιοχές και από το Μάιο στις πιο ψυχρές. Η συγκομιδή γίνεται σταδιακά και με ένα ψαλιδάκι κόβονται όσοι καρποί έχουν αποκτήσει έντονο κόκκινο χρώμα.

 

Διαβάστε επίσης: