Γλοιοσπόριο στην ελιά
Το γλοιοσπόριο στην ελιά ή anthracnose αποτελεί μια μυκητολογική ασθένεια της ελιάς σε διάφορες ελαιοπαραγωγικές περιοχές ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα ενδημεί στην Ήπειρο, σε νησιά του Ιονίου, σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στη Χαλκιδική.
Μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές κυρίως λόγω της σήψης του ελαιοκάρπου που προκαλεί, ενώ σε κάποιες περιοχές μπορεί να προκαλέσει και εκμηδένιση της παραγωγής. Η ασθένεια αυτή οφείλεται στον ασκομύκητα Glomerella cingulata, ωστόσο την παρασιτική φάση του συνιστά η ατελής μορφή του παθογόνου, δηλαδή ο αδηλομύκητας Colletotrichum gloeosporioides.
Συμπτώματα για το γλοιοσπόριο στην ελιά
Βιολογικός Κύκλος του Colletotrichum gloeosporioides
Ο μύκητας Colletotrichum gloeosporioides προσβάλει κυρίως τους ώριμους καρπούς και προκαλεί τη σήψη τους, ενώ προσβάλει λιγότερο τα φύλλα, τους ποδίσκους των καρπών και τους νεαρούς κλαδίσκους στην ελιά. Στα αρχικά στάδια της προσβολής στον καρπό εμφανίζεται καστανέρυθρη κηλίδα σε κάποιο σημείο της επιφάνειας του που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στο μεγαλύτερο μέρος του καρπού. Ακολουθεί βύθιση και έντονη ρυτίδωση, σε μορφή συγκεντρικών κύκλων, των προσβεβλημένων τμημάτων του καρπού η οποία σε λίγες ημέρες καλύπτεται από τις καρποφορίες (ακέρβουλα) του μύκητα. Όταν επικρατεί υψηλή υγρασία τα μυξοσπόρια του παθογόνουColletotrichum gloeosporioides (υαλώδη και μονοκύτταρα κονίδια) εξέρχονται ως γλοιώδης μάζα πορτοκαλί χρώματος από τα ακέρβουλα.
Οι προσβεβλημένοι ελαιόκαρποι είτε πέφτουν στο έδαφος και σαπίζουν ολοκληρωτικά, είτε παραμένουν στο δένδρο όπου μουμιοποιούνται.Τα σπόρια τα οποία προκαλούν τις αρχικές μολύνσεις προέρχονται από τους προσβεβλημένους καρπούς και τα προσβεβλημένα φύλλα του προηγούμενου έτους που είναι στο έδαφος ή πάνω στο δένδρο.
Κρίσιμη περίοδος για την ασθένεια θεωρείται το τέλος του φθινοπώρου και οι αρχές του χειμώνα, λόγω των πολλών βροχών και της υψηλής υγρασίας, ενώ και ο δάκος παίζει σημαντικό ρόλο καθώς τα νύγματά του επιταχύνουν την ωρίμανση των καρπών αλλά και αποτελούν πύλη εισόδου του μύκητα. Η προσβολή των φύλλων και των βλαστών της ελιας δεν έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας.
Αντιμετώπιση για το γλοιοσπόριο στην ελιά
Η αντιμετώπιση για το γλοιοσπόριο στην ελιά (του παθογόνου Colletotrichum gloeosporioides) βασίζεται σε δύο προληπτικούς ψεκασμούς των ελαιόδενδρων, στα τέλη Οκτωβρίου και στα τέλη Νοεμβρίου, με βορδιγάλιο πολτό καθώς και διάφορα άλλα μυκητοκτόνα. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγεται η εγκατάσταση ελαιώνων σε περιοχές με κακό αερισμό και υψηλή υγρασία, ενώ και η αραίωση της κόμης του δένδρου μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη κατά της ασθένειας.
Κείμενα – Φωτογραφίες
Στριγγλής Γιάννης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Διαβάστε επίσης:
Leave A Comment