Τι κάνουμε όταν δούμε ζώα να κακοποιούνται
Χρήσιμες συμβουλές σε πολίτες αλλά και αστυνομία από έναν εισαγγελέα
Οι κακοποιήσεις ζώων στη χώρα μας, δυστυχώς, δίνουν και παίρνουν, παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε έναν πολύ ικανοποιητικό νόμο για την προστασία τους.
Για την πάταξη του ντροπιαστικού αυτού φαινομένου,απαιτείται η καλύτερη γνώση του ισχύοντος νόμου από τους ζωόφιλους πολίτες, αλλά και -κυρίως- η αποτελεσματική συνδρομή των αστυνομικών στις περιπτώσεις αυτές.
Για όλ’ αυτά, η πρόσφατη ομιλία του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, Ευσταθίου Θεοφανίδη, σε σχετική ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, είναι πολύ σημαντικό να γίνει ευρύτερα γνωστή.
Και αυτό κάνουμε σήμερα, δημοσιεύοντας, κωδικοποιημένα και σε περίληψη, τα πιο καίρια σημεία της.
Διότι πιστεύουμε ότι δεν αρκεί να θέλουμε να προστατεύουμε τα ζώα – πρέπει να ξέρουμε και το πώς θα τα προστατεύσουμε αποτελεσματικά.
Παθητική-ενεργητική κακοποίηση ζώων
Με απλά λόγια, «ενεργητική» κακοποίηση θεωρείται ο βασανισμός, το κρέμασμα, η σύνθλιψη, ο ακρωτηριασμός κτλ. Και «παθητική», η εγκατάλειψη, το να διατηρείται το ζώο διαρκώς αλυσοδεμένο, χωρίς δυνατότητα φυσικών κινήσεων, χωρίς καθαρό και υγιεινό περιβάλλον. Απέναντι στον νόμο και οι δύο αυτές έννοιες είναι ισότιμες: η ποινή που επισύρουν είναι, και στις δύο περιπτώσεις, φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και πρόστιμο τουλάχιστον 5.000 ευρώ.
Αν σκεφτεί κανείς ότι η ανθρωποκτονία από αμέλεια τιμωρείται με φυλάκιση 3 μηνών έως 5 ετών, αντιλαμβάνεται πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει ο νόμος την κακοποίηση των ζώων.
Ευθανασία
Η ευθανασία μπήκε στον νόμο 4039/12 με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.
Οποιος υποστηρίζει δημόσια ότι με την ευθανασία μπορεί να λύσει το πρόβλημα των αδέσποτων, απλώς βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου – και εκτός γράμματος του νόμου.
Τάισμα αδέσποτων
Ακουσα πρόσφατα να υποστηρίζεται ότι, όποιος ταΐζει αδέσποτα ζώα, θεωρείται ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης τους.
Κι αυτό είναι εκτός γράμματος του νόμου. Ο νομοθέτης δεν απαγορεύει στον απλό πολίτη, που δεν επιθυμεί να έχει ζώο στο σπίτι του, να παρέχει τροφή ή νερό σε οποιοδήποτε ζώο. Αυτό δεν τον καθιστά ιδιοκτήτη.
Η νομοθεσία
Με τον 4039/12 η ευζωία των ζώων έγινε έννομο αγαθό, δηλαδή κοινωνική αξία που πρέπει να προστατεύεται. Μέχρι τότε τα ζητήματα της ευζωίας των ζώων τιμωρούνταν σαν τα ζώα να ήταν πράγματα, ιδιοκτησία κάποιου. Με τον ισχύοντα νόμο, αφαιρέθηκε ο σκύλος από ιδιοκτήτη που κακοποιούσε το ζώο. Και του απαγορεύτηκε να αποκτήσει άλλον σκύλο, στο μέλλον. Ο ιδιοκτήτης του ήταν κυνηγός. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει μια τέτοια ποινή για έναν κυνηγό…
Επιβολή προστίμων
Οι αστυνομικοί είναι τα αρμόδια όργανα -όπως και οι τελωνειακοί, λιμενικοί κτλ.- για να επιβάλουν και βεβαιώσουν τα πρόστιμα των 30.000 ευρώ, ακόμα και αν δεν είδαν «με τα μάτια τους» την πράξη παθητικής ή ενεργητικής κακοποίησης. Αρκεί το προανακριτικό υλικό που έχουν συλλέξει να τους οδηγεί κατά τρόπο πολύ σοβαρό στο συμπέρασμα ότι έχει τελεστεί το αδίκημα.
Είναι χρέος των αστυνομικών υπαλλήλων, όταν διενεργούν την προανάκριση, λειτουργώντας όχι μόνο ως απλά εκτελεστικά όργανα, αλλά ως σκεπτόμενα εκτελεστικά όργανα του εισαγγελέα που έχει την πρωτοκαθεδρία στη διαδικασία, να συλλέξουν όλα εκείνα τα αποδεικτικά μέσα, που θα βοηθήσουν τον εισαγγελέα να ασκήσει ή όχι την ποινική δίωξη και τους δικαστές να φτάσουν σε μια απόφαση, αθωωτική ή καταδικαστική.
Κτηνιατρική έκθεση
Ενα θέμα που ταλαιπωρεί τα αστυνομικά τμήματα είναι το αν ο κτηνίατρος που θα κάνει τη γνωμάτευση σε μια υπόθεση κακοποίησης πρέπει να ‘ναι ιδιώτης ή του Δημοσίου.
Λοιπόν, μπορεί να είναι και ιδιώτης. Στο Ηράκλειο έχει θεσμοθετηθεί «ο κτηνίατρος υπηρεσίας», ένας απ’ τους ιδιώτες κτηνιάτρους της πόλης, που είναι διαθέσιμος όλο το 24ωρο.
Αυτεπάγγελτο
Ολα τα ζητήματα κακοποίησης είναι αυτεπάγγελτα. Οι αστυνομικοί δεν χρειάζονται κάποια έγκληση από πολίτη για να κινητοποιηθούν. Kαι αν διαπιστώσουν ότι τα στοιχεία μπορεί να χαθούν, να σχηματίσουν μια προανακριτική δικογραφία για την κακοποίηση, ενεργητική ή παθητική. Εχω δει δύο φορές, στο Ηράκλειο, τέτοιες δικογραφίες και είμαι πολύ ικανοποιημένος γι’ αυτό. Οσο για τα παράβολα, οι πολίτες δεν χρειάζεται να προσκομίσουν κανένα παράβολο κατά την υποβολή της έγκλησης.
Αρση απορρήτου
Ο εισαγγελέας μπορεί να ζητήσει άρση απορρήτου για ένα σάιτ όπου γίνονταν παράνομη εμπορία σκύλου.
Μιλάμε για τα εξωτερικά στοιχεία επικοινωνίας, δηλαδή αριθμό τηλεφώνου, όνομα συνδρομητή, διεύθυνση ΙP (από ποια σελίδα αναρτήθηκε δημοσίευμα με φωτογραφίες σκοτωμένων ζώων ή κακοποιήσεις ζώων) και όχι για άρση απορρήτου του 2225/94, που είναι άλλο πράγμα, πολύ πιο αυστηρό.
Συντάκτης: Παναγιώτης Διαμαντής – efsyn.gr
Leave A Comment