«Το συγκεκριμένο έργο αφορά μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή του εξωτερικού περιβάλλοντος χώρου μιας κατοικίας στην περιοχή των Θρακομακεδόνων στην Αττική. Η πρώτη μας επίσκεψη στο χώρο έγινε τον Αύγουστο του 2007 και αφορούσε: φωτογράφηση χώρων και τεχνικές μετρήσεις (εμβαδομέτρηση – παροχή/πίεση νερού – έκθεση – παραλαβή, επιβεβαίωση τοπογραφικού κ.λπ.).
Συνυπολογίζοντας τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής, τη θέση του χώρου (υψόμετρο) καθώς και τη συνάντηση που είχαμε με τον πελάτη μας (προσωπικό γούστο, χρήση για την οποία προορίζεται ο χώρος κ.λπ.) πήραμε την εντολή να προχωρήσουμε σε μελέτη του περιβάλλοντος χώρου.
Η αποτύπωση του περιβάλλοντος χώρου έγινε ψηφιακά σε πρόγραμμα autocad ενώ χρησιμοποιήθηκε πρόγραμμα φωτορεαλισμού Landscape Image Editor για να παρουσιαστούν σωστά οι συγκεκριμένες προτάσεις μας. Έγινε και επιβεβαίωση των σχεδίων του αρχιτέκτονα επειδή σε πολλές κατασκευές κατά την εφαρμογή γίνονται και αλλαγές.
ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΟΥ – ΣΤΑΔΙΟ Α
Στο πρώτο στάδιο έγινε πρώτη επαφή, οι φωτογραφίσεις και οι μετρήσεις που ήταν απαραίτητες για να προχωρήσει η μελέτη. Συγχρόνως προχωρήσαμε και σε χωματουργικές εργασίες. Ο χώρος είχε μία ιδιαιτερότητα κυρίως στη Βορινή πλευρά: τα δύο μεγάλα παρτέρια είναι πάνω από το υπόγειο, με βάθος 40-50 εκ. Σ’ αυτά τα παρτέρια, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα, μετά την μόνωσή τους τοποθετήσαμε στραγγιστικό σύστημα που αποτελείται από χαλίκια και γεωύφασμα διπλό, τύπου σάντουιτς. Όλα τα παρτέρια του κήπου αυτού μονώθηκαν και εφαρμόσαμε ό,τι χρειάζεται για στράγγιση και εκμηδένιση τυχόν υγρασιών ακόμα και στα πλαϊνά εξωτερικά τοιχία.
ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΟΥ – ΣΤΑΔΙΟ Β
Στο δεύτερο στάδιο συνεχίσαμε και τελειώσαμε όλες τις χωματουργικές εργασίες σε όλο τον περιβάλλοντα χώρο. Σε συνεργασία με τον υδραυλικό αφήσαμε αναμονές παροχών νερού και με τον ηλεκτρολόγο αναμονές εξωτερικού φωτισμού. Έχει ήδη γίνει η μελέτη στα σχέδια του περιβάλλοντος χώρου, έχει ήδη παρουσιαστεί στον πελάτη μας και έχουμε ήδη κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται με τον αρχιτέκτονα. Επιλέξαμε σύμφωνα με τη μελέτη μας τα φωτιστικά σημεία που θέλουμε έτσι ώστε να περαστούν οι αναμονές μαζί με τις χωματουργικές εργασίες. Μ’ αυτό τον τρόπο ο πελάτης έχει και μία ολοκληρωμένη λύση για τον εξωτερικό φωτισμό και κερδίζει οικονομικά αφού οι εκσκαφές γίνονται μαζί με τις εκσκαφές του αρδευτικού και δεν χρειάζεται άλλο συνεργείο. Είναι γνωστό άλλωστε σ’ όσους ασχολούνται με κατασκευές ότι τα πολλά συνεργεία σε ένα χώρο δημιουργούν αρκετά μερεμέτια, αυξάνουν τον χρόνο και σίγουρα και το κόστος.
ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΟΥ – ΣΤΑΔΙΟ Γ
Αφού έχουν διαμορφωθεί χωματουργικά, έχουν καθαριστεί όλοι οι χώροι, έχουν γίνει τα κλαδέματα διαμόρφωσης σε δύο πεύκα που προϋπήρχαν στο χώρο και έχουν περαστεί όλες οι αναμονές υδραυλικών και ηλεκτρολογικών, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του φυτοτεχνικού και αρδευτικού σχεδίου. Σύμφωνα με τη μελέτη έχουμε ήδη προχωρήσει σε έρευνα αγοράς και επιλογή φυτικού υλικού, το οποίο και παραλαμβάνουμε στο χώρο με μεταφορικές. Τα φυτά χωρίζονται σε ομάδες, γίνεται καταμέτρηση και προχωρούμε στην τοποθέτησή τους στο κατάλληλο σημείο (στήσιμο) σύμφωνα με το σχέδιο. Ακολουθεί άνοιγμα λάκκων ανάλογα με τις διαστάσεις της γλάστρας κάθε φυτού και μίξη εδαφοβελτιωτικών, έτσι ώστε να έχουμε το κατάλληλο μίγμα φύτευσης (κοπριά, εμπλουτισμένο-κηπόχωμα, οργανικά και ανόργανα, ελαφρόπετρα).
ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΟΥ – ΣΤΑΔΙΟ Δ
Οι φυτεύσεις ξεκινούν πρώτα περιμετρικά. Η επιλογή των φυτών έχει γίνει σύμφωνα με τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Στη Βορινή πλευρά τα φυτά είναι κωνοφόρα τύπου Goldcrest, Leylandii έτσι ώστε να δημιουργήσουμε φυτικό φράχτη ανθεκτικό στο κρύο και τους ανέμους. Στη ΒΔ πλευρά, που είναι και η είσοδος της κατοικίας, δημιουργούμε ένα μικτό φυτικό φράχτη μέσα από τα κάγκελα, που συνεχίζει σε γωνία προς τη νότια πλευρά του κήπου. Ο φυτικός αυτός φράχτης αποτελείται ως επί το πλείστον από ελληνικούς θάμνους (ώστε να δένει με το τοπίο της Πάρνηθας) π.χ. πυράκανθο, ελαίαγνο, κουμαριά, κυδωνίαστρα, τεύκριο κ.ά.
Περνώντας για το πίσω μέρος του κήπου από την νότια προς την ανατολική πλευρά υπάρχει ένα μικρό παρτέρι. Επειδή είναι πολύ στενό τοποθετήσαμε εκεί φύτευση αναρριχώμενου φυτού (ρυγχόσπερμα) για να υπάρχει μονοπάτι. Το μονοπάτι αυτό βρίσκεται στο παρτέρι το οποίο έχει χώμα. Στρώσαμε λοιπόν εδαφοκαλυπτικό πανί και γεωύφασμα –ώστε να εμποδίσουμε τα ζιζάνια– τοποθετήσαμε πέτρινες πλάκες σαν πατήματα σε απόσταση βήματος και γεμίσαμε με λευκό βότσαλο.
Στη συνέχεια βρισκόμαστε στο χώρο της πισίνας, στο πίσω μέρος του κήπου. Στη ΒΔ πλευρά της πισίνας το παρτέρι είναι βαθύ και η φύτευσή μας έγινε με κωνοφόρα δέντρα (Goldcrest, Arizonica & Leylandii). Υπάρχει όμως στην άλλη γωνία της πισίνας ένα κενό χωρίς παρτέρι το οποίο έχει πρόσωπο στον κεντρικό δρόμο. Σαν λύση χρησιμοποιήσαμε τετράγωνες γλάστρες 60Χ60 εκ. στις οποίες φυτεύσαμε κωνοφόρα και μπαμπού («δένουν» με το υγρό στοιχείο) και τις τοποθετήσαμε στη σειρά δημιουργώντας ένα πυκνό φράχτη, έτσι ώστε η πισίνα να είναι ένας ιδιωτικός, απομονωμένος χώρος για τους επισκέπτες της.
Στη Βορινή πλευρά βρίσκονται τα δυο μεγάλα παρτέρια όπου εφαρμόσαμε στραγγιστικό σύστημα. Εκτός από την περιφερειακή φύτευση με κωνοφόρα δέντρα, δημιουργήσαμε μία σύνθεση με τρεις σειρές φυτών, με φυλλοβόλους ελληνικούς θάμνους (σωστός αερισμός τον χειμώνα) οι οποίοι ανθίζουν από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο (Φορσύθια, Τσιντόνια, Πασχαλιά, Σπειραία). Μ’ αυτό τον τρόπο καλύπτουμε τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες τον Βορινό αυτό τοίχο αλλά έχουμε και ανθοφορία τους χειμερινούς μήνες (η Φορσύθια, η Τσιντόνια και η Σπειραία ανθοφορούν πάνω στα γυμνά κλαδιά πριν βλαστήσουν δίνοντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα). Ο υπόλοιπος χώρος των παρτεριών καλύφθηκε εκτός από τον χλοοτάπητα με δύο ελιές αλλά και με πλάκες σε απόσταση βήματος (πατήματα) για μονοπάτι.
Στην Νότια πλευρά, έξω από το σαλόνι της κατοικίας, δημιουργήσαμε μια ζαρντινιέρα με θάμνους και ανθοφόρα, την οποία την καλύψαμε με λευκό βότσαλο. Στον όροφο της κατοικίας, στην πρόσοψη, υπάρχει στη βεράντα ένα παρτέρι 20 τ.μ. στο οποίο δημιουργήσαμε ένα μικρό roof garden. Υπήρξε πρόβλεψη στατική για το βάρος που μπορεί να δεχτεί, έγινε μόνωση με μεμβράνη και στραγγιστικό σύστημα και εφαρμόσαμε ειδικό ελαφρύ μίγμα κατάλληλο για τέτοιες περιπτώσεις (περλίτης, ελαφρόπετρα, τύρφη, εμπλουτισμένο τυρφόχωμα, οργανικές και ανόργανες ουσίες). Εκεί λοιπόν έγινε φύτευση με επιπολαιόριζα φυτά και αρωματικούς θάμνους. Το αποτέλεσμα βλέποντάς το μέσα από το πάνω σαλόνι, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό αφού συνδυάζεται και με μια πολύ όμορφη θέα προς την Αθήνα.
Τον κήπο συμπληρώνουν συνθέσεις με ανθοφόρους θάμνους και μία σύνθεση στην πρόσοψη της κατοικίας με τρία Κυπαρίσσια ορθόκλαδα.
Με το τέλος όλων των φυτεύσεων και αφού όλα τα φυτά ποτίζονται καλά, είμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή του αρδευτικού συστήματος όλου του περιβάλλοντος χώρου.
Το αρδευτικό σύστημα ενός κήπου είναι μία τεχνική εφαρμογή που αφορά την υποδομή ενός χώρου και απαιτεί επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις, τόσο για τη μελέτη της άρδευσης όσο και για την εφαρμογή της. Ένα σωστά αυτοματοποιημένο σύστημα άρδευσης θα δώσει στα επιλεγμένα φυτά του κήπου την κατάλληλη ποσότητα νερού που χρειάζονται. Εκτός όμως από αυτό έχει και άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα όπως: μηδενική σχεδόν ασχολία του συντηρητή με το πότισμα ενός κήπου και οικονομία – ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων, τους οποίους στις μέρες μας πρέπει να διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Κατά το Στάδιο Α στον συγκεκριμένο περιβάλλοντα χώρο, εκτός από τους χώρους που επιμετρήσαμε έγιναν και οι μετρήσεις σε σχέση με την παροχή-πίεση που μας δίνει το δίκτυο με το οποίο θα κάνουμε την άρδευση. Το συγκεκριμένο δίκτυο μας έδωσε πίεση 3,5 Atm με σχετικά καλή παροχή, λόγω δικτύου πόλης. Έτσι οι σωλήνες άρδευσης που χρησιμοποιήσαμε έχοντας ονομαστική λειτουργία πίεσης μέχρι 6Atm ήταν ικανοποιητικοί. Το δίκτυο σχεδιάστηκε με τους κανόνες σχεδίασης δικτύων αυτόματου ποτίσματος, τηρώντας τις προδιαγραφές αλληλοκάλυψης και ομοιομορφίας διαβροχής, όπως απαιτείται στους χλοοτάπητες.
Ο καθαρός περιβάλλων χώρος είναι 190 τ.μ. μαζί με τα πλακόστρωτα και τις όποιες κατασκευές και ο χώρος του χλοοτάπητα είναι περίπου 120 τ.μ. Η μελέτη άρδευσης έδειξε 8 στάσεις (ζώνες) άρδευσης. Κατά την εφαρμογή, λόγω των μικρών χώρων και επειδή χρειαζόταν μεγάλη προσοχή για να μην τραυματίσουμε τις μονώσεις, όλες οι εργασίες έγιναν χειρωνακτικά με εργατικό προσωπικό και εργαλεία. Οι προδιαγραφές των υλικών άρδευσης ήταν πολύ καλές, με πιστοποιημένα υλικά από επώνυμες εταιρείες του χώρου άρδευσης. Αφού κατασκευάσαμε όλο το υπόγειο αρδευτικό σύστημα του χλοοτάπητα, ανοίξαμε όλες τις στάσεις έτσι ώστε να δοκιμαστεί το δίκτυο για καλή λειτουργία και διαρροές. Μετά τον έλεγχο παραχώθηκαν όλα τα χαντάκια, στρώθηκαν τα χώματα και καθαρίστηκε ο χώρος έτσι ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο που αφορά στις εφαρμογές για τον χλοοτάπητα.
Για την προετοιμασία της σποροκλίνης γίνονται διάφορες εργασίες όπως: α) Ενσωμάτωση εδαφοβελτιωτικών (άμμος ποταμίσια, τύρφη, περλίτης, οργανική ουσία, λίπασμα κ.λπ.) και φρεζάρισμα β) Διάστρωση και τελικά υψομετρικά με τις απαιτούμενες κλίσεις. Επίσης αφαιρούνται όλες οι επιφανειακές πέτρες, σβώλοι ή διάφορα υπολείμματα.
Αφού η σποροκλίνη έχει πάρει την τελική της μορφή, είμαστε έτοιμοι για την τοποθέτηση του έτοιμου χλοοτάπητα. Τα ρολά έρχονται έτοιμα σε παλέτες, μοιράζονται σε κάθε παρτέρι τα ανάλογα ρολά και στρώνονται έτσι ώστε να μην υπάρχει κενό μεταξύ τους. Στις άκρες κόβονται με κοπτικό λεπίδι και οι χώροι είναι έτοιμοι για πότισμα. Αφού γίνει πολύ καλό πότισμα και καθαριστούν όλοι οι χώροι από υπολείμματα υλικών, περνάμε με τον κύλινδρο σταυρωτά έτσι ώστε να κολλήσει ο χλοοτάπητας με το κατεργασμένο υπόστρωμα.
Στο τέλος κάνουμε άρδευση όλου του κήπου και πολύ περισσότερο του μελλοντικού χλοοτάπητα. Εδώ ρυθμίζουμε όλες τις στάσεις άρδευσης από το κεντρικό υπολογιστή άρδευσης που έχουμε ήδη τοποθετήσει σε στεγασμένο και ασφαλή χώρο που μας υπέδειξε ο πελάτης. Η κεντρική μονάδα άρδευσης που επιλέχθηκε συνδέεται με το κατάλληλο καλώδιο (ΝΥΥ) με τις ηλεκτροβαλβίδες που βρίσκονται σε φρεάτια υπόγεια στον περιβάλλοντα χώρο. Η κεντρική μονάδα έχει πολλές λειτουργίες, όπως τον χρόνο άρδευσης, την επανάληψη, τις ημέρες ή ώρες άρδευσης, το ποσοστό ανά εποχή κ.λπ.
Με το τέλος όλων των εργασιών το συνεργείο μας είναι έτοιμο να καθαρίσει όλους τους χώρους από σκουπίδια και να πλύνει με πλυστικό ώστε η εικόνα μας φεύγοντας να είναι καλή προς τον πελάτη. Όλες οι εργασίες που εκτελέστηκαν σ’ αυτή την κατασκευή έγιναν σύμφωνα με του κανόνες της κηποτεχνίας από εξειδικευμένο προσωπικό, σύμφωνα με τις υποδείξεις του επιβλέποντος γεωπόνου και της μελέτης που έγινε.
Επισκεφθήκαμε τον παραπάνω χώρο τις επόμενες μέρες για τυχόν αστοχίες και με χαρά διαπιστώσαμε ότι το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό. Η διάρκεια κατασκευής του συγκεκριμένου κήπου σε σύνολο δεν ξεπέρασε τις δύο εβδομάδες και η συνεργασία μας με τα υπόλοιπα συνεργεία, τον αρχιτέκτονα και τον πελάτη ήταν άψογη.
Η εταιρεία μας με την παράδοση του έργου έλαβε εντολή από τον πελάτη για υπηρεσίες συντήρησης σε εβδομαδιαία βάση, τις οποίες εκτελούμε ακόμη και σήμερα.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον πελάτη μας για την προτίμησή του αλλά και για την άριστη συνεργασία που είχαμε μαζί του. Επίσης το προσωπικό της εταιρείας μας, που φάνηκε αντάξιο των προσδοκιών μας για μία ακόμη φορά.»
ΜΕΛΕΤΗ:
OIKOSYSTEM
ΜΕΛΕΤΗ-ΕΠΙΒΛΕΨΗ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ-ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Γιώργος Ζαφειροπουλος
Γεωπόνος Τ.Ε. Κηποτέχνης
τηλ./ fax: 210 6140263
κιν: 6932 610909
www.oiko-system.gr
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΑΣ
ΚΗΠΟΣ 4 ΕΠΟΧΕΣ, ΤΕΥΧΟΣ 20, ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2010
Leave A Comment