Ο καλύτερος τρόπος ποτίσματος για την τομάτα, τη μελιτζάνα και την πιπεριά είναι το σύστημα της σταγόνας, αφού κατά το πότισμα πρέπει να αποφεύγεται η διαβροχή του φυλλώματος. Η πατάτα στις εμπορικές καλλιέργειες ποτίζεται είτε με τεχνητή βροχή, είτε με αυλάκια. Στον οικιακό λαχανόκηπο το πότισμα μπορεί να γίνει με μικρούς εκτοξευτήρες, με σταγόνα ή ακόμα και με το χέρι, αρκεί να επιτυγχάνεται καλή διαβροχή του χώματος γύρω από το φυτό.

Στάδια άρδευσης για τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά: Αμέσως μετά τη φύτευση στο λαχανόκηπο, τα νεαρά φυτά ποτίζονται με όσο νερό χρειάζεται για να φτάσει στις ρίζες, χωρίς να λιμνάσει στην επιφάνεια του εδάφους. Τις επόμενες μέρες και μέχρι τα φυτά να βγάλουν καινούρια φύλλα, το πότισμα είναι συχνό (ακόμα και καθημερινό) με μικρές δόσεις κάθε φορά, ώστε να ριζώσουν καλά χωρίς να σαπίσουν οι ρίζες. Όταν δημιουργηθούν νέα φύλλα το πότισμα αρχίζει να εφαρμόζεται κάθε 2-3 μέρες με λίγο περισσότερο, αλλά όχι υπερβολικό νερό. Όταν αρχίζουν να δημιουργούνται και να αναπτύσσονται οι καρποί, η ποσότητα του νερού αυξάνει λίγο ακόμα. Όταν οι καρποί αρχίζουν να ωριμάζουν, η ποσότητα του νερού μειώνεται σταδιακά αλλά σε καμμία περίπτωση δεν σταματάει το πότισμα.

Άρδευση στην πατάτα: Η πατάτα είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας. Η ποσότητα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε το χώμα να μην στεγνώνει. Η συχνότητα της άρδευσης και η ποσότητα του νερού εξαρτώνται τόσο από τις καιρικές συνθήκες, όσο και από τον τύπο του εδάφους. Τα αμμώδη εδάφη στεγνώνουν γρήγορα και έτσι το πότισμα πρέπει να είναι συχνό (ακόμα και μέρα παρά μέρα) με μικρή δόση νερού. Αντίθετα τα βαριά αργυλώδη συγκρατούν πολύ υγρασία και το πότισμα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε πιο αραιά διαστήματα (κάθε 3-4 μέρες) με περισσότερο νερό κάθε φορά. Η καλλιέργεια της πατάτας ανάλογα με την ποικιλία, την περιοχή και το έδαφος διαρκεί 90-120 μέρες. 10-20 μέρες πριν από τη συγκομιδή το πότισμα πρέπει να σταματάει.