Πως να προστατέψετε τα φυτά από το κρύο
Δεν είναι λίγα τα καλλωπιστικά φυτά μας που το χειμώνα δεν αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες, το χιόνι, τον κρύο αέρα και είτε παθαίνουν μερικές ζημιές που μπορούν να επανορθώσει η άνοιξη, είτε καταστρέφονται εντελώς.
Κάποιες φορές ευαισθησία στο κρύο έχει ολόκληρο το φυτό και άλλες φορές οι ρίζες του ή οι βλαστοί του. Ανάλογα με την ευαισθησία του φυτού αλλά και με τη δριμύτητα του χειμώνα καθορίζονται και τα μέτρα προστασία. Οι ρίζες μπορούν να προφυλαχτούν αν η βάση του φυτού καλυφθεί από κομπόστ, άχυρα, ξερά φύλλα, φλοιό πεύκου ή άλλα εδαφοκαλυπτικά υλικά. Ευαίσθητα στο κρύο φυτά που είναι φυτεμένα σε γλάστρες, πρέπει να μετακινηθούν σε σημεία που δεν επηρεάζονται από αέρα, κοντά σε τοίχους, κάτω από στεγασμένα σημεία ή ακόμα και εσωτερικούς χώρους.
Τα δέντρα και οι θάμνοι, ιδιαίτερα αν αναμένεται χιονόπτωση, μπορούν να καλυφθούν με διάφορα υλικά όπως αντιπαγετικό φλις, πλαστικά φύλλα, κουβέρτες κ.α. Προσοχή χρειάζεται ώστε να υπάρχουν ανοίγματα στο υλικό κάλυψης για να περνάει ο αέρας και να μη χαλάσουν τα φυτά.
Τρόποι ώστε να μειώσετε ή να αποτρέψετε την καταστροφή των φυτών από το κρύο ή τον παγετό.
- Καλύψτε του χώματος πάνω από τη ριζόσφαιρα με ξερά φύλλα ή άχυρο.
- Χρησιμοποιείστε φλοιό πεύκου για εδαφοκάλυψη – Βρείτε το στο e-gardenshop.gr
- Χρήση ειδικό αντιπαγετικό πανί (αράχνη) – Βρείτε το στο e-gardenshop.gr
- Καλή υποστύλωση των δένδρων (ιδιαίτερα των νέων δενδρυλλίων) για προστασία από δυνατούς ανέμους
- Το πότισμα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα καταστροφής των δένδρων από παγετό, αφού διατηρεί το ριζόστρωμα σε επίπεδο τέτοιο ώστε να μην παγώνει.
- Μαζεύουμε όλες τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες κοντά-κοντά σε κάποιο προστατευμένο σημείο του κήπου ή της βεράντας.
Πιο συγκεκριμένα για ορισμένα ευαίσθητα φυτά στο κρύο:
Γαρδένια: Αν και είναι φυτό που δεν του αρέσουν οι μετακινήσεις, το χειμώνα πρέπει να προστατεύεται και αν είναι αναγκαίο να μετακινείται σε εσωτερικό χώρο για όσο επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στο πολύ κρύο μπορεί να χάσει μέρος του φυλλώματός της ενώ κάτω από του -7oC παγώνει.
Πολύγαλα: Είναι ευαίσθητο στο κρύο και γι αυτό αναπτύσσεται καλύτερα στη νότια Ελλάδα. Όταν εκτίθεται στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα τα φύλλα του παίρνουν μία καφέ απόχρωση ενώ ιδιαίτερα ευαίσθητο είναι και το ριζικό του σύστημα. Για τη φύτευσή του επιλέγονται θέσεις προστατευμένες από τα ψυχρά ρεύματα αέρα, ενώ το χειμώνα καλό είναι να καλύπτεται η βάση του με κόμποστ ή φλοιό πεύκου.
Διπλαδένια: Αυτό το αναρριχώμενο με την πλούσια ανθοφορία, παγώνει όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 0 oC. Παρόλα αυτά την άνοιξη με την άνοδο της θερμοκρασία συνήθως αναβλαστάνει! Στις ψυχρές περιοχές καλό είναι να φυτεύεται σε γλάστρα και όχι στο χώμα για να μπορεί το χειμώνα να προστατεύεται σε εσωτερικό χώρο.
Ορτανσία: Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα με την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε υπήνεμο σημείο, όχι όμως και στο χιόνι. Έτσι σε περιοχές με έντονες χιονοπτώσεις πρέπει να προστατεύεται είτε με κάλυψη, είτε σε στεγασμένο χώρο. Επιπλέον τα άνθη της ορτανσίας είναι πολύ μεγάλα και παραμένουν στο φυτό ακόμα και ξερά προστατεύοντας τους βλαστούς από τον πάγο. Έτσι καλό είναι το κλάδεμα της ορτανσίας να γίνεται αφού έχει περάσει ο κίνδυνος για παγετούς και χιονοπτώσεις.
Εσπεριδοειδή: Η αντοχή τους στο κρύο εξαρτάται από το είδος και την ποικιλία. Οι λεμονιές και οι λιμετίες (lime) είναι πιο ευαίσθητες από τα άλλα εσπεριδοειδή. Γενικά όλα ζημιώνονται όταν υπάρχουν παρατεταμένες θερμοκρασίες ακόμα και λίγο κάτω από τους 0 oC. Πολλές ποικιλίες εσπεριδοειδών καλλιεργούνται για καλλωπιστικούς σκοπούς σε μεγάλα φυτοδοχεία και μπορούν να προστατευτούν σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα υπόλοιπα καλύπτονται με πλαστικά, αντιπαγετικά φλισ ή κουβέρτες, όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές ή πρόκειται να χιονίσει. Το κλάδεμα γίνεται αφού περάσει ο κίνδυνος για παγετό.
Ιδέες για προστασία των λαχανικών από το κρύο στον κήπο
Leave A Comment