Πετούνια, για ολάνθιστα παρτέρια στον κήπο

 

Η πετούνια είναι πολύ κοινό ποώδες καλλωπιστικό φυτό που κερδίζουν αμέσως το ενδιαφέρον και την προσοχή μας εξαιτίας της πλούσιας ανθοφορίας και των εντυπωσιακών χρωματικών συνδυασμών των ανθέων τους.

Ανήκει στην οικογένεια των σολανωδών, μαζί με την πατάτα, την τομάτα, τον καπνό κ.α.. Στο γένος Petunia υπάγονται 24 περίπου είδη, ενώ έχουν προκύψει πάρα πολλές ποικιλίες και υβρίδια. Το φυτό κατάγεται από την Λατινική Αμερική και πιο συγκεκριμένα από την Αργεντινή.

Πετούνιες βρίσκουμε σχεδόν σε κάθε κήπο, βεράντα ή μπαλκόνι. Δημιουργούν εντυπωσιακά παρτέρια, διακοσμούν τέλεια ζαρντινιέρες και γλάστρες, ενώ είναι τα πλέον κατάλληλα για εξώστες και παράθυρα. Ισχυρό πλεονέκτημα τους είναι πως δεν υπάρχουν δυσκολίες στην καλλιέργεια τους και ανήκουν στα φυτά που επιθυμούν το άμεσο ηλιακό φως και τη ζέστη του καλοκαιριού.

 

Μορφολογία χαρακτηριστικά της πετούνιας

Η πετούνια είναι ποώδες καλοκαιρινό φυτό που το ύψος του φτάνει τα 20-60 εκατοστά. Η βλάστηση του είναι πολύ πλούσια, συμπαγής και έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Τα φύλλα του φυτού είναι μεσαίου μεγέθους (6 περίπου εκατοστά μήκος), ωοειδή, χνοώδη και τοποθετημένα κατά εναλλαγή πάνω στο βλαστό.

Τα άνθη είναι μεγάλα και στις ποικιλίες και υβρίδια που έχουν δημιουργηθεί, έχουν διάμετρο μέχρι 10 με 15 εκατοστά. Τα άνθη της πετούνιας υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα χρώματα και τις αποχρώσεις όπως κόκκινο, λευκό, κίτρινο, μωβ καθώς και άνθη με ανάμικτους χρωματισμούς ή λωρίδες με εναλλαγή δύο χρωμάτων (κόκκινο και λευκό, μωβ και λευκό κ.α.). Επιπλέον, υπάρχουν και ποικιλίες με αρωματικά άνθη.

Η ανθοφορία του φυτού ξεκινάει από τις αρχές του καλοκαιριού και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και τα μέσα φθινοπώρου, αν δεχθεί τα κατάλληλα κλαδέματα.

Καλλιέργητικές φροντίδες της πετούνιας

Είναι φυτό αρκετά εύκολο στην καλλιέργεια του, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, αλλά προτιμά τα πλούσια σε οργανική ουσία και καλά αποστραγγιζόμενα.

Επιπλέον, επιθυμεί τις ηλιόλουστες θέσεις και η ανάπτυξη του ευνοείτε ιδιαίτερα από τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τους θερινούς μήνες. Χρειάζεται τακτικά ποτίσματα και λιπάνσεις το καλοκαίρι.

Τα νεαρά σπορόφυτα καλό είναι να κορυφολογούνται, στη  αρχή της ανάπτυξης τους, πριν την άνθιση με σκοπό την πλουσιότερη βλάστηση και ανθοφορία.

Τα υπερώριμα άνθη θα πρέπει να αφαιρούνται.  Κατά τον Αύγουστο, όταν τα φυτά φαίνονται γερασμένα και λιγότερο εύρωστα θα πρέπει να υποστούν ένα αυστηρό κλάδευμα, σε ύψος 15 περίπου εκατοστά για ανανέωση και καλύτερη ανθοφορία.

Η πετούνια, αν και δεν δημιουργεί συχνά προβλήματα από εχθρούς ή ασθένειες,  μπορεί να προσβληθεί από βοτρύτη (εξαιτίας της υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας) κι αφίδες.

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στην πετούνια

Μπορεί να πολλαπλασιαστεί εύκολα με σπόρο ή με μοσχεύματα. Κυρίως όμως πολλαπλασιάζεται με σπόρο, που σπέρνεται από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο.

Οι σπόροι της πετούνιας είναι πολύ μικροί (0,05 χιλιοστά), σχεδόν σφαιρικοί με ανώμαλη επιφάνεια και καφέ χρώματος. Στους 20οC οι σπόροι βλαστάνουν σε 10 μέρες και κατά τον Ιούνιο μεταφυτεύονται στις τελικές τους θέσεις. Η ανθοφορία ξεκινάει 2 μήνες μετά τη σπορά. Πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα δεν γίνεται συχνά. (Σπόροι από πετούνια | E-gardenshop.gr)

Φύτευση πετούνιας στο κήπο και τη βεράντα

Συναντάται πολύ συχνά σε κήπους και πάρκα. Εξαιτίας της ποικιλοχρωμίας  των ανθέων, της πυκνής βλάστησης και μακράς ανθοφορίας της, η πετούνια είναι ιδανικό φυτό για τα παρτέρια.

Η πετούνια φυτεύεται μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα ποώδη καλοκαιρινά φυτά όπως η σάλβια (φωτιά) κι ο κατηφές και τοποθετείτε στην πρώτη ή δεύτερη σειρά. Είναι κατάλληλο φυτό για φύτευση σε γλάστρες, ζαρντινιέρες ή κρεμαστά φυτοδοχεία

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυτό εδαφοκάλυψης, όπως γύρω από κορμούς δένδρων.

 

Εν ολίγοις …για την πετούνια

Χαρακτηριστικά φυτού: Ποώδες, ετήσιο φυτό. Έχουν δημιουργηθεί πολλές ποικιλίες και υβρίδια με μεγάλη ποικιλοχρωμία στα άνθη. Ύψος από 20-60 cm..

Περίοδος ανθοφορίας: Έχει μεγάλη σε διάρκεια ανθοφορία, από αρχές καλοκαιριού έως και το φθινόπωρο.

Απαιτήσεις: Χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος. Θέλει συχνά ποτίσματα, αφαίρεση των γερασμένων ανθέων και κλάδεμα στα 15 cm. στα μέσα του καλοκαιριού.

Πολλαπλασιασμός: Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και σπόρο, αλλά κυρίως με σπόρο.

Καλλωπιστική αξία : Έχει συνεχή άνθιση και εμφανίζει μεγάλη χρωματική ποικιλοχρωμία. Επιπλέον, έχει πλούσια βλάστηση κι ανθοφορία.

Χρήση στον κήπο: Σχηματίζει εντυπωσιακά παρτέρια είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλα ανθόφυτα. Κατάλληλο για κάθε είδους φυτοδοχείο και ιδανικό για τη βεράντα, το μπαλκόνι και τα παράθυρα.
Διαβάστε επίσης: