Οδηγίες βήμα προς βήμα για καλλιέργεια πατάτας σε σάκο φύτευσης.

Και απολαύστε τη σοδειά σας στη βεράντα και την ταράτσα σας!

 

Φυτέψτε εύκολα πατάτες στο μπαλκόνι, ή την ταράτσα σας και απολαύστε τους φρέσκες βιολογικές πατάτες σας. Χρησιμοποιήστε σάκο φύτευσης ή μια μεγάλη γλάστρα για τη φύτευσης των κονδύλων. Το πλεονέκτημα του σάκου φύτευσης είναι ότι χρησιμοποιείται την περίοδο που το θέλετε, ενώ μπορεί να καθαριστεί και να μαζευτεί εύκολα χωρίς να πιάνει καθόλου χώρο στη βεράντα ή στην ταράτσα σας.

  1. Για την καλλιέργεια πατάτας προμηθευτείτε πιστοποιημένο πατατόσπορο που θα βρείτε στα κέντρα κήπου και τα φυτώρια. Προτιμήστε μικρούς κονδύλους που δεν χρειάζονται τεμαχισμό, καθώς οι μικροί κόνδυλοι έχουν καλύτερη ανάπτυξη, δίνουν περισσότερη παραγωγή και είναι πιο ανθεκτικοί σε προσβολές από έντομα ή άλλες ασθένειες. Κατά την επιλογή του πατατόσπορου να προτιμήσετε του εύρωστους, συμπαγείς κονδύλους, με σκληρή υφή, χωρίς τομές ή μικροσαπίσματα.
  2. Πριν από τη φύτευση στο σάκο φύτευσης ο πατατόσπορος πρέπει να αφεθεί σε κάποιο σκοτεινό μέρος για λίγες μέρες (3-4) έως ότου αρχίσουν τα μάτια να πετάνε νέους βλαστούς.
  3. Προσθέστε λίγο χαλίκι στο κάτω μέρος του σάκου φύτευσης για να πετύχετε καλύτερη αποστράγγιση. Στη συνέχεια προσθέστε χώμα μέχρι τα 25 περίπου εκατοστά (προτιμήστε χώμα φυτοδοχείων, που είναι αφράτο και πιο ελαφρύ).
  4. Στη συνέχεια φυτέψτε τους πατατόσπορους. Τοποθετήστε 2-3 πατατόσπορους, το πολύ 4 εάν ο σάκος φύτευσης είναι μεγάλος. Σκεπάστε με χώμα αφήνοντας 5-8 περίπου εκατοστά από την κορυφή του σάκου φύτευσης. Ποτίστε μετά τη φύτευση. Η συχνότητα καθώς και η ποσότητα του ποτίσματος εξαρτάται από τη περίοδο φύτευσης καθώς και τη θέση που έχετε τοποθετήσει το σάκο φύτευσης. Προτίμείστε τις ηλιαζόμενες θέσεις στην ταράτσα ή τη βεράντα σας. Το χώμα θα πρέπει να είναι υγρό, αλλά όχι λασπωμένο, διότι θα σαπίσουν οι κόνδυλοι.

 

 

Πότε φυτεύουμε πατάτα σε σάκο φύτευσης:

  • Φυτέψτε το χειμώνα (Ιανουάριο-Φεβρουάριο) για να έχετε τις πατάτες την άνοιξη (Απρίλιο).
  • Φυτέψτε στα μέσα έως τέλη άνοιξης για να έχετε πατάτες το καλοκαίρι.
  • Φυτέψτε στα μέσα ή τέλη Αυγούστου για να έχετε τις πατάτες σας μέσα στο φθινόπωρο.

 

 

 

Διαβάστε επίσης: