Φροντίδες και τι πρέπει να προσέξουμε για τη φύτευση του πανσέ. Πολλαπλασιασμός και πότε πρέπει να φυτευτούν οι σπόροι του για να βλαστήσουν.

 

Από την ομάδα του greenconcept – Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις για τη διακόσμηση του επαγγελματικού ή του προσωπικού σας χώρου με φυτά. Τηλ. επικοινωνίας: 2108544135 – 6976978417

 

Βοτανική ταξινόμηση: Η επιστημονική ονομασία του πανσέ είναι Viola tricolor και ανήκει στην οικογένεια Violaceae στην οποία ανήκουν περίπου 1000 είδη φυτών.

Καταγωγή: Ευρώπη

Άλλες ονομασίες: Είναι γνωστό και με το όνομα μενεξές και χάρη στην εντυπωσιακή του ανθοφορία είναι από τα πιο διαδεδομένα καλλωπιστικά φυτά. Στην πραγματικότητα όμως ο μενεξές είναι το είδος Viola odorata με όμορφα μωβ μυρωδάτα άνθη. Άλλες ονομασίες είναι Wild Pansy και Pansy.

Τοξικότητα: Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (https://plants.ces.ncsu.edu/plants/viola-tricolor/) τα λουλούδια του πανσέ έχουν μια ελαφριά γεύση και είναι βρώσιμα σε μικρές ποσότητες. Όμως, περιέχουν ουσίες και μπορεί να είναι τοξικά σε μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο, περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες και χρησιμοποιούνται ως αντιφλεγμονώδη. Άλλες φαρμακευτικές χρήσεις είναι για τη θεραπεία εκζέματος ή ψωρίασης ενώ επίσης, χρησιμοποιείται στη θεραπεία της βρογχίτιδας ή στο άσθμα.

Ο πανσές στην αρχαία Ελλάδα και τη μυθολογία

Εκτός από την καλλωπιστική του αξία, παλαιότεροι πολιτισμοί είχαν εκτιμήσει και άλλες ιδιότητες του πανσέ. Στην αρχαία Αθήνα χρησιμοποιούσαν το αφέψημά του κατά του πονοκεφάλου μετά από μέθη, ενώ στη Γαλλία τον θεωρούσαν το φυτό της σκέψης.

Σύμφωνα με το μύθο, ο πανσές ήταν δημιούργημα του Δία που τον έφτιαξε για να τρέφεται η ερωμένη του Ηώ, που για να την προστατέψει από το θυμό της Ήρας τη μεταμόρφωσε σε αγελάδα.

Βοτανικά χαρακτηριστικά

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι ποώδες φυτό με χαμηλή και πυκνή ανάπτυξη. Σε ύψος φτάνει τα 15-30 cm.

Βλαστοί – φύλλα: Οι βλαστοί του είναι λεπτοί και έχουν σχεδόν έρπουσα ανάπτυξη. Τα φύλλα είναι έλλοβα με έντονο πράσινο χρώμα

Άνθη: Τα άνθη αποτελούνται από πέντε πλατιά πέταλα και σε διάμετρο φτάνουν 5-10 cm. Η άνθηση αρχίζει από το τέλος του χειμώνα ενώ στη Ν. Ελλάδας μπορεί να ανθίσει από τέλος Ιανουαρίου. Ο πανσές παραμένει ανθισμένος μέχρι και τον Ιούνιο.

Σπόροι: Μετά την άνθιση εμφανίζονται οι καρποί που εσωκλείουν τους σπόρους. Είναι κάψες και πρέπει να συγκομίζονται πριν ανοίξουν προκειμένου να γίνει η συλλογή του σπόρου.

Ρίζες: Το ριζικό του σύστημα δεν είναι βαθύ όπως και στα περισσότερα ετήσια καλλωπιστικά φυτά. Το έδαφος που κρατάει την υγρασία, δεν είναι όμως πολύ βαρύ (αργιλώδες) είναι το καλύτερο για την ανάπτυξη του.

Ποικιλίες: Σήμερα έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλές ποικιλίες με διαφορετικά χρώματα ανθέων. Υπάρχουν ποικιλίες με μονόχρωμα άνθη και άλλες που κάθε άνθος έχει δύο ή τρία χρώματα μπορντό, κόκκινο, ροζ, γαλάζιο, μωβ, πορτοκαλί, κίτρινο, λευκό.

 

Διαβάστε: 10 συμβουλές για τον πανσέ!

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης του πανσέ

Ρυθμός ανάπτυξης: Είναι ετήσιο φυτό με γρήγορη ανάπτυξη.

Φως: Φυτεύεται σε ηλιόλουστα σημεία γιατί στη σκιά παράγει πολλά φύλλα και λίγα άνθη.

Θερμοκρασία: Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά υποφέρει στη ζέστη.

Έδαφος-Χώμα: Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη, προτιμά όμως τα πλούσια σε οργανική ουσία που αποστραγγίζουν καλά.

Υγρασία: Χρειάζεται υγρά σχετικά εδάφη. Η ξηρασία του εδάφους έχει άμεση επίδραση στην ανάπτυξη του φυτού και προκαλεί γρήγορα την ξήρανση του. Για αυτό και δεν πρέπει να αμελούμε το πότισμα στον πανσέ.

Φροντίδες που χρειάζεται το φυτό

Πότισμα: Χρειάζεται συχνό πότισμα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Το πότισμα συνήθως είναι καθημερινό το καλοκαίρι.

Λίπασμα: Η λίπανση με οργανικά σκευάσματα γίνεται κάθε 15-20 μέρες και ενισχύει την ανθοφορία.

Άλλες εργασίες: Για να ανθίζει ο πανσές για μεγαλύτερο διάστημα θα πρέπει να αφαιρούνται τα άνθη που έχουν αρχίσει να μαραίνονται.

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στον πανσέ

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο. Συχνά όπου φυτεύονται πανσέδες, από τους σπόρους που πέφτουν στο χώμα, στην επόμενη χρονιά βγαίνουν νέα φυτά. 1 gr περιέχει περίπου 1000 σπόρους πανσέ.

Για ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή ανθοφορία, οι σπόροι σπέρνονται σε σπορεία (ή σε γλαστράκια σε εσωτερικό χώρο) αρχές Μαρτίου, ώστε τα φυτά να φυτεύονται στην τελική τους θέση τέλη Μαΐου.

Στις ζεστές περιοχές που ο πανσές ανθίζει τέλος χειμώνα, η σπορά γίνεται στις αρχές του φθινοπώρου και τέλος Οκτωβρίου- αρχές Νοεμβρίου τα νεαρά φυτά μπορούν να φυτευτούν στην τελική τους θέση.

Με ποια άλλα φυτά συνδυάζεται ο πανσές

Ο πανσές φυτεύεται σε παρτέρια ή δημιουργεί κηλίδες σε χλοοτάπητες όπου η φύτευση είναι πυκνή, ανά 15-20 cm, ώστε να μην μένουν κενά.
Μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα ανοιξιάτικα ποώδη φυτά αλλά και με βολβώδη όπως η τουλίπα και ο νάρκισσος. Σε αυτούς τους συνδυασμούς φυτεύεται στην πρώτη σειρά.

Με φύτευση πανσέ σε απλή ή διπλή σειρά, δημιουργούνται όμορφα ανθισμένα πλαίσια δίπλα σε διαδρόμους, χλοοτάπητες και φράχτες. Ακόμα φυτεύεται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες σε βεράντες, μπαλκόνια και παράθυρα.

 

Διαβάστε επίσης: