Ο πανσές είναι πολυετές φυτό του γένους Viola. Είναι γνωστό και με το όνομα μενεξές και χάρη στην εντυπωσιακή του ανθοφορία είναι από τα πιο διαδεδομένα καλωπιστικά φυτά. Εκτός από την καλλωπιστική του αξία, παλιότεροι πολιτισμοί είχαν εκτιμήσει και άλλες ιδιότητες του πανσέ. Στην αρχαία Αθήνα χρησιμοποιούσαν το αφέψημά του κατά του πονοκεφάλου μετά από μέθη, ενώ στη Γαλλία τον θεωρούσαν το φυτό της σκέψης. Σύμφωνα με το μύθο, ο πανσές ήταν δημιούργημα του Δία που τον έφτιαξε για να τρέφεται η ερωμένη του Ηώ, που για να την προστατέψει από το θυμό της Ήρας τη μεταμόρφωσε σε αγελάδα. Σήμερα έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλές ποικιλίες με διαφορετικά χρώματα ανθέων.

Μορφολογία
Είναι ποώδες φυτό με χαμηλή και πυκνή ανάπτυξη. Σε ύψος φτάνει τα 15-30 cm. Οι βλαστοί του είναι λεπτοί και έχουν σχεδόν έρπουσα ανάπτυξη. Τα φύλλα είναι έλλοβα με έντονο πράσινο χρώμα. Τα άνθη αποτελούνται από πέντε πλατιά πέταλα και σε διάμετρο φτάνουν 5-10 cm. Η άνθηση αρχίζει από το τέλος του χειμώνα ενώ στη Ν. Ελλάδας μπορεί να ανθίσει από τέλος Ιανουαρίου. Ο πανσές παραμένει ανθισμένος μέχρι και τον Ιούνιο. Μετά την άνθιση εμφανίζονται οι καρποί που εσωκλείουν τους σπόρους. Είναι κάψες και πρέπει να συγκομίζονται πριν ανοίξουν προκειμένου να γίνει η συλλογή του σπόρου. Υπάρχουν ποικιλίες με μονόχρωμα άνθη και άλλες που κάθε άνθος έχει δύο ή τρία χρώματα μπορντό, κόκκινο, ροζ, γαλάζιο, μωβ, πορτοκαλί, κίτρινο, λευκό.

Φροντίδες- Πολλαπλασιασμός
Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη, προτιμά όμως τα πλούσια σε οργανική ουσία που αποστραγγίζουν καλά. Φυτεύεται σε ηλιόλουστα σημεία γιατί στη σκιά παράγει πολλά φύλλα και λίγα άνθη. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά υποφέρει στη ζέστη. Χρειάζεται συχνό πότισμα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Η λίπανση με οργανικά σκευάσματα γίνεται κάθε 15-20 μέρες και ενισχύει την ανθοφορία. Για να ανθίζει ο πανσές για μεγαλύτερο διάστημα θα πρέπει να αφαιρούνται τα άνθη που έχουν αρχίσει να μαραίνονται.
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο. Συχνά όπου φυτεύονται πανσέδες, από τους σπόρους που πέφτουν στο χώμα, στην επόμενη χρονιά βγαίνουν νέα φυτά. 1 gr περιέχει περίπου 1000 σπόρους πανσέ. Για ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή ανθοφορία, οι σπόροι σπέρνονται σε σπορεία (ή σε γλαστράκια σε εσωτερικό χώρο) αρχές Μαρτίου, ώστε τα φυτά να φυτεύονται στην τελική τους θέση τέλη Μαΐου. Στις ζεστές περιοχές που ο πανσές ανθίζει τέλος χειμώνα, η σπορά γίνεται στις αρχές του φθινοπώρου και τέλος Οκτωβρίου- αρχές Νοεμβρίου τα νεαρά φυτά μπορούν να φυτευτούν στην τελική τους θέση.

Χρήσεις στον κήπο
Ο πανσές φυτεύεται σε παρτέρια ή δημιουργεί κηλίδες σε χλοοτάπητες όπου η φύτευση είναι πυκνή, ανά 15-20 cm, ώστε να μην μένουν κενά. Μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα ανοιξιάτικα ποώδη φυτά αλλά και με βολβώδη όπως η τουλίπα και ο νάρκισσος. Σε αυτούς τους συνδυασμούς φυτεύεται στην πρώτη σειρά. Με φύτευση πανσέ σε απλή ή διπλή σειρά, δημιουργούνται όμορφα ανθισμένα πλαίσια δίπλα σε διαδρόμους, χλοοτάπητες και φράχτες. Ακόμα φυτεύεται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες σε βεράντες, μπαλκόνια και παράθυρα.