Το ξύλο είναι ένα φυσικό υλικό που όπου χρησιμοποιείται δημιουργεί ένα περιβάλλον οικείο και φιλόξενο. Στον κήπο έχει πάρα πολλές εφαρμογές με συνηθέστερες τις πέργολες και τα κιόσκια, την περίφραξη, τα καφασωτά, τα ξύλινα πατώματα (deck) και πατήματα, ακόμα τις ξύλινες αποθήκες, τα έπιπλα, τις γλάστρες, τα διακοσμητικά στοιχεία.

Στο εμπόριο η ξυλεία χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

  • αυτή που προέρχεται από τα πλατύφυλλα δέντρα (όπως η οξιά, η βελανιδιά, ο σφένδαμος, η καρυδιά) και ονομάζεται σκληρή ξυλεία,
  • αυτή που προέρχεται από κωνοφόρα δέντρα και ονομάζεται μαλακή ξυλεία και
  • αυτή που προέρχεται από τα δέντρα τις Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας που ονομάζεται τροπική ξυλεία

Για τις κατασκευές εξωτερικών χώρων προτιμάται κυρίως η μαλακή ξυλεία.

Το ξύλο είναι φυσικό υλικό και όταν μένει εκτεθειμένο σε εξωτερικό περιβάλλον αλλοιώνεται, είτε εξαιτίας των καιρικών συνθηκών είτε εξαιτίας προσβολών από ξυλοφάγα έντομα και μύκητες. Έτσι η ξυλεία που χρησιμοποιείται σε κατασκευές εξωτερικών χώρων πρέπει να είναι εμποτισμένη. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικές βαφές και βερνίκια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να κάνουν πιο ανθεκτική τη μη εμποτισμένη ξυλεία, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο. Τέλος, σημαντική είναι και η συντήρηση των ξύλινων κατασκευών με τα κατάλληλα λάδια ή βερνίκια σε διαστήματα που εξαρτώνται από το ξύλο και την επεξεργασία του.

Ποιοτικά κριτήρια ξυλείας:

  • Αρχικά γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα ξύλα που μοιάζουν να έχουν λυγίσει ή όπως αλλιώς λέγεται έχουν «πετσικάρει» ή «σκεβρώσει», δεν πρέπει να προτιμώνται. Η εμφάνιση αυτή του ξύλου μπορεί να σχετίζεται με τις συνθήκες ανάπτυξης του δέντρου ή με κακή επεξεργασία. Σε κάθε περίπτωση όμως μειώνει την ποιότητά του.
  • Ξύλα με ρωγμές είναι ευάλωτα στο σάπισμα, ενώ οι μεγάλες ρωγμές επηρεάζουν και  την αντοχή του ξύλου.
  • Οι ρόζοι μειώνουν την ποιότητα του ξύλου γιατί στραβώνουν τα νερά του και το κάνουν πιο ευάλωτο στο «πεστικάρισμα».
  • Τα ξύλα που είναι κομμένα κατά μήκος των νερών τους, συνήθως είναι και τα πιο ανθεκτικά.