Πρόκειται κυρίως για δύο είδη της οικογένειας Ericaceae με εδώδιμους καρπούς σε μπλε χρώμα. Το V. corymbosum είναι γνωστό σαν μύρτιλλο ή blueberry και το V. myrtillus σαν ευρωπαϊκό μύρτιλλο ή bilberry. Είναι φυλλοβόλοι θάμνοι με πυκνή κόμη. Στις χώρες τις βόρειας Ευρώπης το ύψος τους μπορεί να φτάσει και τα 3,5-4m, αλλά στην Ελλάδα συνήθως δεν ξεπερνά τα 1,5-2 m. Τα φύλλα του V. corymbosum είναι γυαλιστερά με σκούρο πράσινο χρώμα, που το φθινόπωρο μετατρέπεται σε φωτεινό κόκκινο. Το V. myrtillus έχει φύλλα με οδοντωτή περιφέρεια και έντονες νευρώσεις στην κάτω επιφάνεια, που το φθινόπωρο παίρνουν κοκκινο-καφέ απόχρωση. Τα άνθη και στα δύο είδη έχουν σχήμα μικρής καμπάνας. Οι καρποί τους μπορούν να καταναλωθούν νωποί ή να γίνουν μαρμελάδα ή χυμός.

Απαιτήσεις: Το μύρτιλλο βρίσκει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξή τους σε δασικούς ή πιο ανοιχτούς χώρους με όξινα εδάφη. Στην Ελλάδα μπορεί να καλλιεργηθεί σε φτωχά, όξινα εδάφη με καλή αποστράγγιση. Φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις. Χρειάζεται αρκετή υγρασία αλλά οι ρίζες τους υποφέρουν όταν το έδαφος κατακλύζεται με νερό. Έτσι, θέλει τακτικό πότισμα με μικρές δόσεις. Επιπλέον χρειάζεται το κρύο του χειμώνα για να δημιουργήσει καρπούς. Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε λίπανση, εκτός αν πρόκειται για συστηματική καλλιέργεια.

Καλλωπιστική αξία: Το μύρτιλλο είναι φυτά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας των λουλουδιών, που εμφανίζονται την άνοιξη και μοιάζουν με καμπανούλες, των καρπών, που στολίζουν τους θάμνους το καλοκαίρι και των φύλλων που αλλάζουν χρώμα το φθινόπωρο. Είναι κατάλληλα ακόμα και για το μπαλκόνι.