Με το όνομα λεβάντα είναι γνωστά αρκετά φρυγανώδη αρωματικά φυτά που ανήκουν στο γένος Levandula. Οι λεβάντες είναι χαρακτηριστικά φυτά της Μεσογείου και συνδέονται με τη φρεσκάδα και την καθαρότητα. Οι πιο γνωστές λεβάντες είναι η κοινή ή Αγγλική λεβάντα L. angustifolia (ή L. officinalis ή L. vera ή L. spica), η Γαλλική ή αγκαθωτή L. latifolia, η Ισπανική L. stoechas και τα είδη L. dentata και L.lanata. Φυσικά στην Αγγλία δεν υπάρχουν αυταφυείς λαβάντες και η ονομασία της κοινής λεβάντας ως Αγγλική δηλώνει τη διάδοση του φυτού στη Βρετανία. Από το αιθέριο έλαιο της λεβάντας φτιάχνονται από πολύ παλιά, αρώματα και καλλυντικά.

Μορφολογία
Όλες οι λεβάντες έχουν κοινά τα βασικά τους χαρακτηριστικά. Ωστόσο κάθε είδος διαφέρει από το άλλο. Στο σύνολό τους φτάνουν σε ύψος 20-30cm χωρίς τα άνθη και 40-60 cm με άνθη, αλλά η L.dentata είναι πιο ψηλή και φτάνει τα 60-80 cm. Κυρίως είναι είδη αειθαλή, όμως η κοινή λεβάντα είναι ημιαειθαλής και στις ψυχρές περιοχές χάνει τελείως το φύλλωμά της. Επιπλέον τα φύλλα της είναι μακρόστενα με χρώμα γκριζοπράσινο. Η Γαλλική λεβάντα έχει φαρδιά φύλλα με μικρές τρίχες, που την άνοιξη έχουν γκριζοπράσινο χρώμα και το καλοκαίρι αργυρό. Η L. lanata το καλοκαίρι φαίνεται λευκή αφού καλύπτεται από χνούδι. Η L. dentata έχει πράσινα και οδοντωτά φύλλα που το καλοκαίρι είναι μικρότερα και πιο πυκνά από την άνοιξη. Τα άνθη στις λεβάντες εμφανίζονται πολλά μαζί στην άκρη ανθοφόρων βλαστών. Οι βλαστοί αυτοί στα περισσότερα είδη προεξέχουν από τα φύλλα. Υπάρχουν λεβάντες με μπλε, μοβ, λευκά ή ροζ άνθη. Η κοινή λεβάντα ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Η Γαλλική λεβάντα ανθίζει όλο το καλοκαίρι. Η L. dentata, στις ζεστές περιοχές ανθίζει από το Οκτώβριο έως τον Ιούλιο και στις ψυχρές την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Φροντίδες- πολλαπλασιασμός
Οι λεβάντες δεν αντέχουν το πότισμα και τη λίπανση. Φυτεύονται σε ηλιόλουστες θέσεις. Δεν αναπτύσσονται καλά σε υγρά και βαριά εδάφη και το χώμα τους πρέπει να εμπλουτίζεται με άμμο και χαλίκι. Τα περισσότερα είδη αντέχουν στα ασβεστώδη εδάφη και το κρύο. Η κοινή λεβάντα αντέχει μέχρι τους -15οC. Το φθινόπωρο πρέπει να κλαδεύονται για να διατηρούν το σχήμα τους. Οι λεβάντες στον κήπο έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από ότι στη φύση. Στη φύση αυτοφύονται σε εδάφη φτωχά, βραχώδη και ξηρά και έτσι αργούν να αναπτυχθούν. Στον κήπο, όπου το έδαφος είναι γόνιμο και πιο υγρό ολοκληρώνουν γρηγορότερα το βιολογικό τους κύκλο.
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται εύκολα με διαίρεση του φυτού. Πολλαπλασιάζονται και με μοσχεύματα μαλακού ξύλου την άνοιξη και ξυλοποιημένα το φθινόπωρο και με σπόρο. Οι σπόροι του εμπορίου έχουν υποστεί επεξεργασία σε χαμηλή θερμοκρασία για 15-30 ημέρες και βλαστάνουν σε 15-20 μέρες.

Χρήσεις στον κήπο
Είναι ιδανικά φυτά για βραχόκηπους και μπορντούρες. Φυτεύονται σε παρτέρια και μπορούν να συνδυαστούν με ποώδη φυτά που έχουν μικρές απαιτήσεις σε νερό. Στις άκρες του χλοοτάπητα δημιουργούν όμορφες αντιθέσεις αλλά χαλάνε από το πότισμα. Αναπτύσσονται καλά σε γλάστρες και ζαρντινιέρες.