Η λεβάντα είναι ένα δημοφιλές αρωματικό και καλλωπιστικό φυτό που φυτεύεται και αναπτύσσεται εύκολα στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Από την ομάδα του greenconcept – Οι γεωπόνοι του GreenConcept σας προτείνουν λύσεις για τη διακόσμηση του επαγγελματικού ή του προσωπικού σας χώρου με φυτά. Τ.: 2108544135 – 6976978417 – www.greenconcept.gr

 

Βοτανική ταξινόμηση: Με το όνομα λεβάντα είναι γνωστά αρκετά φρυγανώδη αρωματικά φυτά που ανήκουν στο γένος Levandula. Οι λεβάντες ανήκουν στην οικογένεια Lamiaceae (παλαιότερα γνωστή ως Labiate)

Καταγωγή: Οι λεβάντες είναι χαρακτηριστικά φυτά της Μεσογείου και συνδέονται με τη φρεσκάδα και την καθαρότητα.

Άλλες ονομασίες: Οι πιο γνωστές λεβάντες είναι η κοινή ή Αγγλική λεβάντα Lavandula angustifolia (ή L. officinalis ή L. vera ή L. spica), η Γαλλική ή αγκαθωτή L. latifolia, η Ισπανική L. stoechas και τα είδη L. dentata και L.lanata. Φυσικά στην Αγγλία δεν υπάρχουν αυτοφυείς λεβάντες και η ονομασία της κοινής λεβάντας ως Αγγλική δηλώνει τη διάδοση του φυτού στη Βρετανία.

Τοξικότητα: Η λεβάντα αναφέρεται ότι είναι τοξική εάν καταποθεί από κατοικίδια ζώα προκαλλώντας συνήθως ναυτία, ανορεξία και τάση προς εμετό.

Από το αιθέριο έλαιο της λεβάντας επίσης, φτιάχνονται αρώματα και καλλυντικά ήδη από πολύ παλιά χρόνια. Όμως εξαιτίας των αγχολυτικών, αναλγητικών και αντιυπερλιπιδαιμικών επιδράσεων της θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή στην αρωματοθεραπεία καθώς τα έλαια και τα εκχυλίσματα λεβάντας είναι πιθανό να παρουσιάζουν τοξικότητα.

 

λεβάντα αρωματικό φυτό, βότανο

Βοτανικά χαρακτηριστικά της λεβάντας

Τα περισσότερα είδη της λεβάντας είναι αειθαλή, όμως η κοινή λεβάντα είναι ημιαειθαλής και στις ψυχρές περιοχές χάνει τελείως το φύλλωμά της.

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Η λεβάντα φτάνει σε ύψος 20-30cm χωρίς τα άνθη και 40-60 cm με άνθη. Το είδος L. dentata είναι πιο ψηλή και φτάνει τα 60-80 cm. Όλες οι λεβάντες έχουν κοινά τα βασικά τους χαρακτηριστικά. Ωστόσο κάθε είδος διαφέρει από το άλλο.

Φύλλα: Τα φύλλα της λεβάντας είναι μακρόστενα με χρώμα γκριζοπράσινο. Η Γαλλική λεβάντα έχει φαρδιά φύλλα με μικρές τρίχες, που την άνοιξη έχουν γκριζοπράσινο χρώμα και το καλοκαίρι αργυρό. Η L. lanata το καλοκαίρι φαίνεται λευκή αφού καλύπτεται από χνούδι. Η L. dentata έχει πράσινα και οδοντωτά φύλλα που το καλοκαίρι είναι μικρότερα και πιο πυκνά από την άνοιξη.

Άνθη: Τα άνθη της λεβάντας εμφανίζονται πολλά μαζί στην άκρη ανθοφόρων βλαστών. Οι βλαστοί αυτοί στα περισσότερα είδη προεξέχουν από τα φύλλα. Υπάρχουν λεβάντες με μπλε, μοβ, λευκά ή ροζ άνθη.
Ανθοφορία: Η κοινή λεβάντα ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Η Γαλλική λεβάντα ανθίζει όλο το καλοκαίρι. Η L. dentata, στις ζεστές περιοχές ανθίζει από το Οκτώβριο έως τον Ιούλιο και στις ψυχρές την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Ρίζες: Πλούσιο και βαθύ ριζικό σύστημα που βοηθάει το φυτό να αναπτύσσεται και σε φτωχά εδάφη, χωρίς υγρασία.

 

Διαβάστε επίσης: Βότανα και αρωματικά φυτά που μπορούν να φυτευτούν μαζί

 

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξης στη λεβάντα

Ρυθμός ανάπτυξης: Κανονικός ρυθμός ανάπτυξης έως γρήγορος.

Φως: Φυτεύονται σε ηλιόλουστες θέσεις. Στα σημεία του κήπου που χτυπάει περισσότερο ο ήλιος η ανθοφορία είναι πιο πλούσια.

Θερμοκρασία: Η κοινή λεβάντα αντέχει μέχρι τους -15οC.

Έδαφος-Χώμα: Δεν αναπτύσσονται καλά σε υγρά και βαριά εδάφη και το χώμα τους πρέπει να εμπλουτίζεται με άμμο και χαλίκι. Τα περισσότερα είδη αντέχουν στα ασβεστώδη εδάφη και το κρύο.

Υγρασία: Δεν αγαπά την υγρασία. Το πότισμα πρέπει να είναι σταθερό με χαμηλή ποσότητα νερού το καλοκαίρι. Το χειμώνα συνήθως δεν ποτίζουμε τη λεβάντα.

 

Λεβάντα - αρωματικά φυτά

Η λεβάντα είναι υπέροχο αρωματικό και καλλωπιστικό φυτό. Με τα πανέμορφα μυρωδάτα λουλούδια της γεμίζει χρώμα και άρωμα στον κήπο, προσελκύει μέλισσες και ωφέλιμα έντομα και βελτιώνει το μικροκλίμα του κήπου.

Φροντίδες που χρειάζεται η λεβάντα

Πότισμα: Η λεβάντα είναι πολύ ανθεκτική στην μερική έλλειψη νερού. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά όχι συχνά και με σταθερή ποσότητα νερού που δεν είναι υπερβολική. Το φθινόπωρο και μέχρι τα μέσα της άνοιξης μπορεί να μην χρειάζεται και καθόλου πότισμα, ανάλογα με το σημείο και την περιοχή που έχει φυτευτεί.

Στη γλάστρα η λεβάντα λειτουργεί διαφορετικά, διότι το χώμα είναι περιορισμένο και δεν μπορεί το φυτό να δημιουργήσει βαθιά ρίζα. Επομένως, το πότισμα στη γλάστρα πρέπει να είναι πιο συχνό ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Λίπασμα: Η λίπανση στη λεβάντα συνήθως γίνεται με στερεό λίπασμα κοκκώδες πλήρες ή λίπασμα ανθοφορία. Η συχνότητα λιπάσματος πρέπει να γίνεται 1 φορά το μήνα το πολύ τους ανοιξιάτικους μήνες και 1 φορά ανά 40-50 ημέρες από τα μέσα καλοκαιριού και το φθινόπωρο.

 

Κλάδεμα και περιποίηση στη λεβάντα

Το φθινόπωρο πρέπει να κλαδεύονται για να διατηρούν το σχήμα τους. Οι λεβάντες στον κήπο έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από ότι στη φύση. Στη φύση αυτοφύονται σε εδάφη φτωχά, βραχώδη και ξηρά και έτσι αργούν να αναπτυχθούν. Στον κήπο, όπου το έδαφος είναι γόνιμο και πιο υγρό ολοκληρώνουν γρηγορότερα το βιολογικό τους κύκλο.

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός στη λεβάντα

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται εύκολα με διαίρεση του φυτού. Πολλαπλασιάζονται και με μοσχεύματα μαλακού ξύλου την άνοιξη και ξυλοποιημένα το φθινόπωρο και με σπόρο. Οι σπόροι του εμπορίου έχουν υποστεί επεξεργασία σε χαμηλή θερμοκρασία για 15-30 ημέρες και βλαστάνουν σε 15-20 μέρες.

Με σπόρο επίσης πολλαπλασιάζεται εύκολα και σχετικά γρήγορα. Χρησιμοποιήστε το σπόρο της λεβάντας όταν θέλετε να δημιουργήσετε μεγάλη ποσότητα φυτών. Βρείτε σπόρους λεβάντας στο e-gardenshop.gr

Η λεβάντα στον κήπο και το μπαλκόνι

Η λεβάντα είναι ιδανικό φυτό για βραχόκηπους και μπορντούρες. Φυτεύεται σε παρτέρια και μπορούν να συνδυαστούν με ποώδη φυτά που έχουν μικρές απαιτήσεις σε νερό.

Επιπλέον, στις άκρες του χλοοτάπητα δημιουργεί όμορφες αντιθέσεις αλλά χαλάει από το πότισμα του χλοοτάπητα για αυτό και θέλει προσοχή.

Αναπτύσσονται καλά σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στον κήπο και τη βεράντα.

 

Διαβάστε επίσης: