Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά προϊόντα με διάφορα σήματα ποιότητας, που το κάθε ένα έχει τη δική του σημασία και η απόκτησή του προϋποθέτει την τήρηση μιάς σειράς κανονισμών. Τα πτηνοτροφικά προϊόντα (αυγά ή κρέας) μπορούν να συνοδεύονται με σήματα όπως «έχει τραφεί με …% …», «έκτακτης εκτροφής», «ελεύθερης βοσκής», «παραδοσιακής ελεύθερης βοσκής», «απεριόριστης ελεύθερης βοσκής». Οι όροι για να λάβουν τα προϊόντα τα παραπάνω σήματα, αφορούν κυρίως:
- την έκταση της εκμετάλλευσης σε σχέση με τον αριθμό των πτηνών που διαβιούν σε αυτή,
- τη σύσταση του σιτηρεσίου των πτηνών (διατροφή), όπου δεν είναι υποχρεωτικό οι τροφές να είναι βιολογικής προέλευσης,
- την ελάχιστη ηλικία που πρέπει να έχουν συμπληρώσει τα πουλερικά πριν τη σφαγή τους (προκειμένου για κρεοπαραγωγικά πουλερικά),
- το χρόνο που απαιτείται να έχουν διαρκή πρόσβαση σε υπαίθριο χώρο καλυμμένο με βλάστηση.
Στην παραγωγή βιολογικών πτηνοτροφικών προϊόντων είναι υποχρεωτική η διατροφή των πουλερικών με βιολογικές ζωοτροφές. Επιπλέον οι υπαίθριοι χώροι του πτηνοτροφείου, όπου τα πτηνά κινούνται και βόσκουν ελεύθερα, λειτουργούν και διαχειρίζονται με βιολογικό τρόπο. Η χρήση χημικών φαρμάκων είναι σχεδόν απαγορευτική, ενώ υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί για τον τρόπο διαχείρισης της μονάδας όταν η λήψη φαρμάκων δεν μπορεί να αποφευχθεί. Τέλος, στη βιολογική παραγωγή απαγορεύονται κοινές πτηνοτροφικές πρακτικές, όπως είναι η κοπή του ράμφους των πτηνών. Έτσι γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι κάθε σήμα πιστοποίησης εξασφαλίζει και την αντίστοιχη ποιότητα του προϊόντος. Τα πτηνοτροφικά προϊόντα βιολογικής παραγωγής μπορεί να είναι ελευθέρας βοσκής χωρίς να συνεπάγεται ότι τα ελευθέρας βοσκής (αυγά ή κρέας) είναι απαραίτητα και βιολογικά.
Leave A Comment